1 2 3

Ezüstcsillanás-évad a Pannon Filharmonikusokkal

Március 1-jétől vásárolhatóak és hosszabbíthatóak a Pannon Filharmonikusok Müpában futó sorozatának bérletei. A bérletvásárlással kapcsolatos információkat a tájékoztató végén elhelyezett link segítségével ismerhetik meg!

A Pannon Filharmonikusok az ezüst csillanásának pillanatához hasonlóan a 2020/2021-es évadban a szimfonikus zenének azt a formáját kívánja megmutatni, mely a zeneszerző szándéka és a muzsikusok tehetsége szerint az elérhető legtisztább esszencia. A Müpában futó, öt péntek esti hangversenyből álló bérletsorozatában ismét kivételes koncertélményeket kínál, melyeken a közönség egybeolvadhat a zenével. Az izgalmas csemegéket felvonultató műsorokat a két vezető karmester, Gilbert Varga és Bogányi Tibor vezényli olyan a világ élvonalába tartozó szólistákkal, mint Nicolas Alsteadt, Nelson Goerner, Ránki Dezső, Sung-Won Yang és Elina Vähälä.

Mi köze az ezüstnek a zenéhez? A mindig újdonsággal előálló kiváló pécsi zenekar a Müpában megmutatja. Kuriózumok, titkok és csemegék fémjelzik a következő évad műsorát. A kiváló szólisták a saját, személyes hangjukhoz illő mesterműveket játszanak, a karmesterek és muzsikusok e concertókat a középpontba állítva teremtik meg az estek izzó feszültségét, feloldó katarzisát és megnyugtató harmóniáját.

Az ezüstcsillanás a Pallas nagy lexikona szerint akkor jön létre, amikor az ezüst tartalmú ólmot megolvasztják, hogy a tiszta ezüstöt kinyerjék belőle: „midőn az ólomnak legutolsó nyoma is oxidálódik, és a fémfelületről elvonul, szivárványszíneket játszva csillan fel a tiszta ezüst fényes felülete a csillanás pillanatában. E jelenség annak jele, hogy az ólom elűzése be van végezve. Ekkor a tüzelést és fújtatást meg kell szüntetni, mert ezentül már az ezüst párologna el.

A zenekar rangos nemzetközi pályát befutó vezető karmestere Gilbert Varga októberben Héber nyitánnyal kezd: Prokofjev, Bloch és Brahms műveiből válogat. A zsidó zenei elemeket is feldolgozó versenyműben Nicolas Alsteadt gordonkaművész mutatkozik be a fővárosi publikumnak. A szivárványszínű ezüstcsillanás a letisztultsága ellenére a legszínpompásabb élményt nyújtja, akár egy remekül megkomponált, és színvonalasan előadott versenymű vagy szimfónia.

A budapesti évadot nyitó koncert és egyben az évadra jellemző koncepció kapcsán így fogalmazott a maestro: „A változatosság mellett pedig úgy gondolom, hogy a teljességre törekvés sem utolsó, ezért, ha sokszor eltérő sorozatban is, de igyekszünk egy-egy életművön belül koncepciózusan haladni. Így lesz ez például Brahms-szimfóniáival is, melyek közül az elsőt októberben adjuk elő.”

A sorozat második koncertjén egy remekbeszabott grandiózus szimfónia várja az érdeklődőket: a közönség Richard Strauss páratlan összetettségű Alpesi szimfóniáját hallgatva járhatja be az Alpok lankáit. A több mint száz muzsikust felvonultató szimfónia Bogányi Tibor vezető karmester dirigálásával a Ránki Dezső által játszott Beethoven Emperor zongoraversenyt is bemutató koncert záróakkordja lesz.

2021 januárjában a méltán népszerű zeneszerző, Frédéric Chopin II. zongoraversenye a többszörös díjnyertes argentin zongoraművész, Nelson Goerner szakavatott tolmácsolásában lesz hallható, majd Peer Gynt titkait fedi fel Gilbert Varga és a Pannon Filharmonikusok.

A szólistáról a Bachtrack, neves komolyzenei honlap így fogalmazott egy Chopin darabot játszott koncertjéről: „Nelson Goerner, aki tökéletességre törekedve, dicsőségtől ragyogva szolgálja Chopint… egy diadal!”



A Világhíres magyarok címet viselő hangversenyen két világhírű magyar találkozik: a már elhunyt Bartók Béla születésnapján a nagyon ritkán hallható Canatata profana mellett napjaink egyik legsikeresebb magyar zeneszerző karmesterének, Eötvös Péternek Sirens´Song című alkotásának ősbemutatója hangzik fel a szerző vezényletével. A magyar szerzők tökéletes partnere a koreai Sung-Won Yang gordonkaművész lesz.



A sorozat záróestjén, 2021 májusában a szivárványszín csillanás vörösre vált. A sokak által Oscar-díjas filmzeneként ismert The Red Violin” Hegedűverseny Elina Vähälä-val hangzik fel. A koncerten, amelynek dirigense Bogányi Tibor, Bernstein és Dohányi művei is helyet kaptak.

„Elégedett vagyok, mert a szólistáink valóban a világ elitjéből kerülnek a Pannon Filharmonikusokkal egy színpadra. Itt van például Elina Vähälä, akit régóta ismerek, most pedig, hogy professzori állást kapott Bécsben, alighanem még többet fogunk találkozni. Annyit elárulhatok, hogy egy nagyon különleges darabot fog játszani.” – emelte ki a karmester a bérletzáró est kapcsán.

A Pannon Filharmonikusok művészközössége az elmúlt közel két évtizedben a tiszta ezüst megszületéséhez fogható, a zenei megtisztulást eredményező munkát folytat, melynek izzásából szándékai szerint a 2020/2021-es Ezüstcsillanás-évadban a legnemesebb szintre lép. A zenekar várja új és valamennyi korábbi bérletvásárlóját, hogy együtt élhessék át ezt a különleges élményt a Müpában.

A zenekar budapesti Pannon-sorozatának műsorfüzete online is elérhető IDE kattintva, mely a koncertek leírása, a cikkek és interjúk mellett a bérletvásárlásról is tartalmaz bővebb információt.

EZÜSTCSILLANÁS 2020/2021

Pannon-bérlet a Müpában
 

2020. október 2.
Péntek 19.30
Héber nyitány

Prokofjev: Nyitány héber témákra
Bloch: Schelomo (Héber rapszódia csellóra és nagyzenekarra)
Brahms: I. szimfónia, c-moll, Op. 68
Nicolas Altstaedt – gordonka
Vezényel: Gilbert Varga

2020. december 11.
Péntek 19.30
Alpesi kirándulás
 
Beethoven: Házavatás – nyitány
Beethoven: V. Esz-dúr („Emperor”) zongoraverseny
Strauss: Alpesi szimfónia Op. 64
Ránki Dezső – zongora
Vezényel: Bogányi Tibor

2021. január 22.
Péntek 19.30
Peer Gynt titka
 
Chopin: II. zongoraverseny, f-moll, Op. 21
Grieg: Peer Gynt II. szvit Op. 55
Grieg: Peer Gynt I. szvit Op. 46
Nelson Goerner – zongora
Vezényel: Gilbert Varga

2021. március 26.
Péntek 19.30
Világhíres magyarok
 
Eötvös: Sirens´Song - ősbemutató
Eötvös: Cello Concerto Grosso
Bartók: Négy zenekari darab Op. 12
Bartók: Cantata profana
Sung-Won Yang – gordonka
Vezényel: Eötvös Péter

2021. május 7.
Péntek 19.30
A vörös hegedű
 
Bernstein: Candide-nyitány
Corigliano: „The Red Violin” Hegedűverseny
Dohnányi: II. szimfónia Op. 40
Elina Vähälä – hegedű
Vezényel: Bogányi Tibor

 

BÉRLETVÁSÁRLÁSSAL kapcsolatos információk IDE kattintva érhetőek el!

 

 

 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992