Kodály
Központ

„Csodás a terem, de ez a csoda nem csak Pécsé és Magyarországé, hanem a világ kulturális életének része. Sok helyen játszottam már, s kijelenthetem, ez a koncertközpont az élvonalba tartozik. A szépségén túl a logisztikája is kitűnő, az atmoszférája pedig meleg és kellemes. Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit…”
(Maxim Vengerov)
A Pannon Filharmonikusok a kiváló akusztikájú Kodály Központ rezidens zenekara. Az épület tervezői – Keller Ferenc, Fialovszky Tamás, Hőnich Richárd és Sólyom Benedek – a tervezés pillanatában a művészetek „aranyarányát” hívták alapul munkájukhoz. Az épület a fibonacci számsor által kijelölt arányokat szem előtt tartva madártávlatból csigaformát mutat, melynek védett közepén bújik meg a közel ezerfős hangversenyterem. Az épület fehér mészkő burkolata szintén a csigaházak héját idézi a szemlélő elé, a főbejárathoz vezető hosszú ablaksorral betekintést nyújtva és egyben kíváncsiságot keltve a közeledő látogatóban.
Az épület belsőépítészeti megoldásait két pécsi tervezőnek, Rádóczy Lászlónak és Tolnai Zoltánnak köszönhetjük, a nagyterem akusztikai kiválóságában Arató Éva akusztikusnak vannak elévülhetetlen érdemei.
Kodály Központ belsőépítészet
Kodály Központ, Kocsis Zoltán terem
„Most átadtak Pécsett egy nagyszerű termet, ami annyiban hasonlít a Müpára, hogy színpad van benne, meg nézőtér, de egyébként az egy emberi léptékű terem, amely egyformán alkalmas nagyzenekari koncertre, kamaraestekre, vonósnégyesre, szólózongorára, akár szólóhegedűre vagy más szólóhangszerre.” (Kocsis Zoltán)

A Pannon Filharmonikusok az évtizedes közös munka emlékére a felejthetetlen muzsikusról elnevezett teremben próbál minden nap. Kocsis Zoltán több mint tíz éven át volt a Pannon Filharmonikusok első állandó vendégkarmestere.

A 2010-ben épült koncert- és konferenciaközpont komolyzenei kínálatának gerincét a Pannon Filharmonikusok nagyzenekari, kamara és gyermekkoncertjei adják, ugyanakkor számos alkalommal jazz és könnyűzenei produkciókat is hallatnak az érdeklődők, valamint számos konferencia megrendezésére is sor kerül. A nagyterem a kimagasló akusztikai adottságain túl bravúros építészeti megoldással bálteremmé is alakítható, így különleges események színhelyéül is szolgálhat.
A kiváló stúdiótechnikának köszönhetően a Pannon Filharmonikusoknak több lemezfelvétele is készült a nagyteremben, többek között Benjamin Schmiddel és Várdai Istvánnal közös lemezek, melyek a Kodály Központ jegypénztárában megvásárolhatók.
Bogányi Tibor

A Kodály Központ díjai, elismerései:

 • Design Award 2011
 • Média Épitészeti Díja 2011
 • Magyar Ingatlanfejlesztési Nívódíj Pályázaton II. díj és Külön Díj
 • Pro Communitate Díj (Építeszstúdió Kft. Építészei)
 • FIABCI Prix d’Excellence Nívódíj II. helyezet
 • Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége
  (ÉVOSZ) Építőipari Nívódíja
 • Az év belsőépítésze Díj 2010
  Magyar Építész Kamara Belsőépítészeti Tagozata
  Rádóczy László-Tolnai Zsolt szerzőpáros részére

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

Szőts Dorottya
jegypénztáros
szotspontdorottyapontevakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Tóth Eszter
kommunikációs munkatárs
tothponteszterkukacpfzponthu
Tel.: 20/449-8552