1 2 3

Emlékül

Élő közvetítés (Fotó: Pályi Zsófia, Müpa)

Ludwig van Beethoven: Házavatás-nyitány
Ludwig van Beethoven: V. Esz-dúr („Emperor") zongoraverseny
Robert Schumann: II. (C-dúr) szimfónia

Ránki Dezső – zongora

Vezényel: Bogányi Tibor

Koncert várható hossza: 115 perc
Jegyárak: Az élő közvetítés ingyenesen megtekinthető lesz a Müpa honlapján: https://www.mupa.hu/media/mupa-home és YouTube-csatornáján: https://www.youtube.com/mupabudapest

ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉS (STREAM) HOZZÁFÉRÉS

A zenekar közel 210 éves és a műfaj, amit képvisel, olyan zeneszerzők alkotásait adja elő, mint a 250 éve született Ludwig van Beethoven.  A számok felidézése nem véletlen. A decemberben épp tíz éve átadott Kodály Központ rezidens együttese azt üzeni a MÜPA közönségének is: az elmúlt évszázadokban számos kataklizmán ment keresztül az emberiség, de a szimfonikus zenekari működés fennmaradt a legnagyobb válságok idején is.

 

A zenekar története ITT olvasható!

A Pannon Filharmonikusok tehát december 9-én ünnepli születésnapját, és az idei évben otthona, a Kodály Központ megnyitásának tízéves évfordulóját

Tíz éve, hogy a pécsi Kodály Központ megnyitotta kapuját, és ezzel a város és az ország egyaránt egy emblematikus koncerthelyszínnel gazdagodott. Mi is nyithatna méltóbban egy ilyen hangversenyt, mint Beethoven fényes hangvételű Házavatás-nyitánya, amely eredetileg egy színház megnyitására készült?! A műsor további részében pedig visszaemlékezhetünk az épület nyitókoncertjére, melyen ugyanúgy Beethoven Esz-dúr zongoraversenye hangzott el – ugyanígy Ránki Dezső szólójával.

December kilencedike. Jeles nap ez a pécsi zenei életben. Egyrészt 1811-ben ezen a napon adta első koncertjét a város zenekara, a mai Pannon Filharmonikusok. Másrészt azóta ezt a napot tekinti az együttes a születésnapjának, és igyekszik időről időre jeles koncertekkel megünnepelni az eseményt. Így volt ez tíz éve is, amikor ez a nap egybeesett az első Kodály Központban tartott hangversennyel is. A nagy megnyitó előtt ez afféle főpróba-koncert volt, amikor a legnagyobb műsorszám maga az épület volt. Idén is eljött a jubileum, a zenekar születésnapja, és az épület megnyitásának tízéves évfordulója, csak éppen a közönség nem jöhet be az épületbe, és a zenekar is csak limitált számban, így ez az ünnep visszafogottsága miatt különleges.

És mit ad emlékül a zenekar ezen a koncerten a közönségnek? Egyrészt Beethoven Házavatás-nyitányát, amely eredetileg is épülethez írott nyitány, másrészt számtalan jelentős koncertterem vette már szívesen megnyitásához vagy annak jubileumához. A nyitány pompája talán többekben felidézi a Kodály Központ birtokba vételének emlékét. Beethoven Esz-dúr zongoraversenye maga a megtestesült fenségesség, ami online is díszbe öltözteti a közönség szívét – csak úgy, mint tette tíz évvel ezelőtt, ugyancsak Ránki Dezső szólójával. Végül Schumann második szimfóniája hangzik el. Ezt a művet Schumann szinte gyógyírként komponálta első súlyosabb depressziós korszakából való kilábalásként. A szimfónia alapgondolata az élni akarás. És mi is lehetne aktuálisabb mondanivaló egy ilyen kettős jubileumon?

Ránki Dezső kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész tolmácsolja Beethoven grandiózus, utolsó „Emperor” zongoraversenyét, melyben a szerző egy rendkívül nemes, érzelmekkel teli szólamot komponált az előadónak. Nem véletlenül kapta a mű később az „Emperor”, azaz „Császár” melléknevet, hiszen a zongora valóságos császárként van jelen a zenekarban. Az V. Esz-dúr zongoraverseny korának egyik legnagyobb szabású versenyműve. Az esten Bogányi Tibor vezető karmester dirigál.

„Húszévesen játszottam koncerten ezt a művet először, azóta már több, mint hatvanszor, de minden alkalommal ugyanolyan felemelő élményt ad nekem.” – nyilatkozta Ránki Dezső a Müpa koncert kapcsán a Librariusnak.

A hangversenyt december 9-én, az 1811-es alapításának emléknapján és a Kodály Központ megnyitásának tíz éves évfordulóján tervezte eljátszani a zenekar Pécsett. A tíz évvel ezelőtti nyitókoncerten szintén Ránki Dezső lépett fel, személye összekapcsolja az egykori és a decemberi koncertek emelkedett és jelentőségteli hangulatát.

 

ONLINE LAPOZGATHATÓ MŰSORLAPUNKAT IDE KATTINTVA ÉRIK EL!

„Nem kell semmi varázslat. Ránki Dezső kalibere kell, […] aki mindenféle hókuszpókusz nélkül megteremti vagy inkább megmutatja a darab logikáját, egységét, nem csak eljátszik, de igazol minden egyes hangot. Minden egészen egyszerűnek és természetesnek hat, mintha a megfelelő képesség birtokában akárki el tudná ezt így játszani. Talán így is van. Csak a megfelelő képesség, az nincs meg senkiben. Szinte senkiben.” (Fáy Miklós)

Koncert kép
Galéria

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992