1 2 3

Alpesi kirándulás

Ludwig van Beethoven: Házavatás - nyitány
Ludwig van Beethoven: V. Esz-dúr ("Emperor") zongoraverseny
Richard Strauss: Alpesi szimfónia Op. 64.

Ránki Dezső – zongora

Vezényel: Bogányi Tibor

Koncert várható hossza: 120 perc
Bérletvásárlás

„Nem kell semmi varázslat. Ránki Dezső kalibere kell, […] aki mindenféle hókuszpókusz nélkül megteremti vagy inkább megmutatja a darab logikáját, egységét, nem csak eljátszik, de igazol minden egyes hangot. Minden egészen egyszerűnek és természetesnek hat, mintha a megfelelő képesség birtokában akárki el tudná ezt így játszani. Talán így is van. Csak a megfelelő képesség, az nincs meg senkiben. Szinte senkiben.” (Fáy Miklós)

Koncert kép

Emelkedettség, ambíció, nagyszabású kompozíciós technikák – ezzel lehetne összefoglalni ennek a műsornak a hangulatát. A pátoszra olyannyira hajlamos Beethoven nagyszabású, kissé antik mintájú nyitányát utolsó, „Császár” melléknévre keresztelt zongoraversenye követi, majd pedig egy monumentális zenei kirándulást hallunk Richard Strauss tollából, melyben az Alpokat járhatjuk be. Mindkét zeneszerző igyekezett e műveiben tudásának legjavát bemutatni, minden szerzői eszközével hatni a közönségre. Beethoven Házavatás-nyitánya a bécsi német színház megnyitására készült, és bár ez az alkalom nem érintette Beethoven érzéseit különösebben mélyen, minden eszközt megragadott az ünnepélyességre: rézfúvósokra hangszerelt fanfárt és Beethovenre nem jellemző módon, barokkos kettős fúgát is találunk benne.

Az V. zongoraverseny Beethoven utolsó és egyben legnagyobb szabású zongoraversenye, melyben rendkívül nemes és érzelmekkel fűtött szólamot komponált a zongoristának. Nem véletlenül kapta a mű az utókortól az „Emperor”, azaz „Császár” melléknevet, hiszen a zongora valóságos császárként van jelen a zenekarban. Ugyancsak bővelkedik az ambíciókban Richard Strauss Alpesi szimfóniája, melynek előadásához nem kevesebb, mint 109 tagú zenekart írt elő, és a megszólaló hangszerek között még szélgépet is találunk. A kompozíció szép példája Strauss határokat feszegető expresszivitásának. A szimfonikus költemény egy hegycsúcs megmászásán keresztül – rendkívüli érzékletességgel – mutatja be az alpesi tájat, így izomláz nélkül, egy este alatt is bejárhatjuk az Alpokat. 

Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérlet vásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992