1 2 3
Próbajátékok

Pannon
Filharmonikusok

„Szeretem a zenekart, a zenészeik pedig igazán kedves emberek. Nagyon profik és mindig készek keményen dolgozni, a próbák alatt pedig mindig remek a hangulat.”

Gérard Korsten

A Pannon Filharmonikusok a tudomány, a művészetek, köztük a zene regionális központjának, Pécs városának szimfonikus zenekara. A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György bécsi zeneszerző alapította. A több mint 210 éves pécsi zenekar 20 éve látványos fejlődésnek indult, melynek eredményeképpen az ország meghatározó együttese és márkája lett. A Kodály Központ rezidens zenekarának a sikere nem maradt a városfalakon belül, a zenekarnak húsz éve telt házas bérletes koncertsorozata van Budapesten, a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében, és a legjelentősebb európai fővárosi koncerttermekben is fellépett Zürichtől Bécsen át a berlini Philharmonie nagyterméig. 2021-től a rangos bécsi koncertterem, a Musikverein Musik der Maister sorozatába kapott több évadra szóló felkérést az együttes.
A zenekar igazgatója Horváth Zsolt, a Bécsi Zeneakadémián és a Pécsi Tudományegyetemen végzett trombitaművész-közgazdász. A vezetésével megújult Pannon Filharmonikusok művészeti-szakmai rangja a legnagyobb hazai együttesekkel állja ki a versenyt.
Horváth Zsolt igazgató
A társulat vezető karmesterei Hamar Zsolt (2000−2009), Peskó Zoltán (2009−2011), Bogányi Tibor (2011-2023) és Varga Gilbert (2019-2021) voltak, jelenlegi vezető karmestere Kesselyák Gergely. Vass András állandó karmesterrel 2009 óta dolgozik együtt az együttes, 2023-tól első állandó vendégkarmestere Bogányi Tibor. Első állandó vendégkarmestere 2016-ig Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója volt, aki több mint tíz éven át második zenekaraként szerette és tisztelte a Pannon Filharmonikusokat.
A legjelentősebb hazai művészek – Rost Andrea, Bogányi Gergely, Ránki Dezső, Perényi Miklós, Várdai István, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Miklósa Erika, Marton Éva, Tarkövi Gábor, Eötvös Péter, Várjon Dénes, Vashegyi György, Boldoczki Gábor és Frankl Péter – megbecsülését és a rendszeres közös munkát is élvezheti a zenekar. Az együttes önálló, hazai koncertjei mellett rendszeres meghívottja a legfontosabb magyarországi fesztiváloknak, így többek között a Bartók Tavasznak. Sokadik éve állandó partnere a Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatának, továbbá egyik alapítója a széles körű nemzetközi együttműködésen alapuló Armel Operafesztiválnak, melynek keretében a zenekar számos díjnyertes produkcióban is közreműködött.
Rendszeres partnerei az együttesnek a nemzetközi zenei szcéna olyan magas rangú művészei, mint Maxim Vengerov, Leopold Hager, Mischa Maisky, Fazil Say, Roby Lakatos, Plácido Domingo, José Carreras, Xavier de Maistre, Sharon Kam, Jonathan Cohen vagy Akiko Suwanai. Rezidens zeneszerzői és szólista programja során a zenekar olyan kimagasló művészekkel dolgozott többek között együtt, mint Eötvös Péter, Balassa Sándor, Gyöngyösi Levente, Dubrovay László, Bogányi Gergely, Boldoczki Gábor vagy Benjamin Schmid. A zenekar rendszeres koprodukciós partnere a Müpának, aminek keretében olyan kimagasló művészekkel lépett színpadra, mint Jessica Pratt vagy Anja Harteros.
Rezidens zeneszerzői és szólista programja során olyan kimagasló művészekkel dolgozott többek között együtt, mint Balassa Sándor, Gyöngyösi Levente, Dubrovay László, Bogányi Gergely vagy Benjamin Schmid, akivel több közös lemezfelvétele is készült az együttesnek. A zenekar rendszeres koprodukciós partnere a Müpának, melynek keretében olyan kimagasló művészekkel lépett színpadra, mint Jessica Pratt vagy Anja Harteros, a Nemzetközi Domingo Fesztivál keretében pedig a New York-i Metropolitan operaénekeseivel nyújtott közös nyári koncerteket Pécsett.
A zenekar minden korosztálynak kínál programot az újszülöttektől az időskorúakig, innovatív projektjeivel a fiatalokat is bevonzza a koncertekre, ugyanakkor saját Fesztiválkórusával a barokk zenében is nemzetközi díjat érdemlően állja meg a helyét. A közönségével közvetlen és személyes kapcsolatot ápoló együttes páratlan népszerűségnek örvend a fővárosban, és gyümölcsöző együttműködéseket valósít meg a pécsi gazdasági szereplőkkel, egyesületekkel, intézményekkel.
A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben pedig Baranya Megye Művészeti Díját. 1998-ban Bartók Béla−Pásztory Ditta-díjat kapott, 2007- ben Baranya Megye Területi Príma-díjasa, 2007-től továbbá a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt, 2015-ben az Armel Operaversenyen különdíjat kapott a produkciókban nyújtott kivételes zenei teljesítményéért, 2016-ban a díjnyertes Eötvös-opera bemutatójában közreműködött, 2017-ben pedig a közönségdíjas produkció színpadra állítását köszönheti az együttesnek a fesztivál. 2017 őszén a 47. Varasdi Barokk Esték legkiemelkedőbb produkciójának elismerését vehette át a Pannon Filharmonikusok és a zenekar Fesztiválkórusa. 2019-ben a Dél-Dunántúli Iparkamara díját nyerte el a zenekar, amellyel az együttes dél-magyarországi turisztikai hatását ismerte el a gazdasági szféra. A koronavírus járvány ideje alatt a zenekar rendszeresen adott világszínvonalú, online streamelt koncerteket. A Pannon Filharmonikusok 2023−ban Pécs város Kulturális Nagydíját nyerte el.
Zenekar

Év Zenekari Művésze (2022/2023)

Borbíró Máté

Borbíró Máté

kürt

Borbíró Máté 1991-ben Szolnokon született. Zenei tanulmányait a törökszentmiklósi Kodály Zoltán Alapfokú Művészetoktatási Intézményben kezdte Márta Irénnél, majd a debreceni Zeneművészeti Szakközépiskolában folytatta Győrfi Péter növendékeként. Sikeres felvételi után Bachelor diplomáját dr. Kovalcsik András irányítása alatt szerezte meg. Debreceni évei alatt Erasmus ösztöndíjjal fél évet Prof. Zempléni Szabolcsnál (ARD nyertes kürtművésznél) tanult Trossingenben Németországban, akinél később zenekari Master diplomáját szerezhette meg. Németországi tanulmányi évei alatt egy évet a Hofer Symphonikernél Praktikantosként töltött. Emellett számos zenei felállásban mint fúvósötös, rézfúvós quintett, kürt együttes szerepelhetett. Két éven keresztül zeneiskolai tanári állásban taníthatta a Bodeni-tó fiatal kürtös jelöltjeit. Párhuzamosan fél évet Prof. Jörg Brückner (a Müncheni Filharmonikusok szóló kürtösének) tanszakán töltött a Weimari Zeneművészeti Főiskola növendékeként.  Tanulmányai alatt rengeteg lehetősége adódott különböző professzorok, kürtművészek kurzusain részt venni, például Prof. Christian Dallmann, Prof. Christian Lampert és Frooydis Ree Wekre.

{{tag.nev}}

{{tag.titulus}}

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

igazgató

Vass András

Vass András

zeneigazgatói asszisztens, karmester

Dohóczki Péter

Dohóczki Péter

gazdasági igazgató

Németh Judit

Németh Judit

művészeti főtitkár

Graf Orsolya

Graf Orsolya

márkaépítési és kommunikációs vezető

Zeller Anna Eszter

Zeller Anna Eszter

értékesítési és marketingvezető

Magyar Krisztina

Magyar Krisztina

gazdaságiiroda-vezető

Balog Réka

Balog Réka

produkciós vezető

Deliné dr. Győrmárton Rita

Deliné dr. Győrmárton Rita

irodavezető, marketingmenedzser

Prantner Diána

Prantner Diána

marketingmenedzser

Szabó Csilla

Szabó Csilla

kommunikációs menedzser

Lakatos Kornél

Lakatos Kornél

grafikus

Kővári Melinda

Kővári Melinda

programmenedzser

Faragó Emanuela

Faragó Emanuela

programmenedzser

Szalóki Petra

Szalóki Petra

programmenedzser

Tátrai Blanka

Tátrai Blanka

főjegypénztáros, értékesítési menedzser

Teszlák Nikolett

Teszlák Nikolett

jegypénztáros

Hozbor Éva

Hozbor Éva

zenekari felügyelő

Gergely László

Gergely László

zenekari felügyelő

Németh Gábor

Németh Gábor

kotta- és kelléktárvezető

Somodi-Csibrány Anna

Somodi-Csibrány Anna

HR-menedzser

Mayer Andrásné

Mayer Andrásné

HR-menedzser

Bánusz Bettina

Bánusz Bettina

számviteli ügyintéző

Kopjár Ivett

Kopjár Ivett

menedzser asszisztens

Sikó Gergő

Sikó Gergő

jegypénztáros

Daruka Dávid

Daruka Dávid

műszaki munkatárs

Kovács István

Kovács István

műszaki munkatárs

Orsulics János

Orsulics János

műszaki munkatárs

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
+36 72 500 300
jegypenztar@pfz.hu

Nyári nyitvatartás
2024. július 8. és 21., valamint augusztus 5. és 18. között
H–Cs: 10.00–18.00
P: 10.00–16.00
Szo–V: zárva

2024. július 16-án, július 22. és augusztus 4. között, valamint augusztus 19-én és 20-án a jegypénztár zárva tart.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992