1 2 3
Próbajátékok

Pannon
Filharmonikusok

„A Pannon Filharmonikusok egyszerre volt kordában tartó alap és rugalmas partner. Bogányi Tibor egyszerű mozdulatokkal vezényelt, alázatosan figyelt a szólista rezdüléseire, és kiválóan váltogatta a zenekar kísérő és tutti funkcióit.”

(Muzsika, 2017.)

A Pannon Filharmonikusok a tudomány, a művészetek, köztük a zene regionális központjának, Pécs városának szimfonikus zenekara. A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György, bécsi zeneszerző alapította. A több mint 200 éves múlttal bíró pécsi zenekar másfél évtizede látványos fejlődésnek indult, melynek eredményeképpen mára az ország meghatározó együttese és márkája lett. A siker nem maradt a városfalakon belül, a zenekarnak teltházas koncertsorozata van Budapesten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Müpa megnyitása óta, és a legjelentősebb európai fővárosi koncerttermekben is fellépett Zürichtől Bécsen át a Berlin Philharmonie nagyterméig. A Pannon Filharmonikusok napjainkban modern koncertzenekari formában az 1000 férőhelyes, világszínvonalú hangversenyteremmel bíró pécsi Kodály Központ rezidens zenekara. Az együttes a nemzeti zenekari cím birtokosa.
A zenekar igazgatója Horváth Zsolt, a Bécsi Zeneakadémián és a Pécsi Tudományegyetemen végzett trombitaművész-közgazdász, aki másfél évtizede áll a Pannon Filharmonikusok élén. Az igazgató 15 évvel ezelőtt az európai felsőkategóriás szimfonikus zenekarok működési alapelemeit, strukturális jellemzőit és piaci működését tanulmányozva állította fel a magyarországi fejlődés lehetséges sarokpontjait, és professzionális menedzsmenttel valósította meg a tervet a mindenkori művészeti vezetés tudatos társulatépítésével összhangban. Az együttes eladott jegyeinek száma mára százszorosa a megújulás előttinek és a bérleteseinek számát több mint ötszörösére növelte úgy, hogy a Pannon Filharmonikusok művészeti-szakmai rangja a legnagyobb hazai együttesekkel állja ki a versenyt.
Horváth Zsolt
A társulat művészeti vezetői Hamar Zsolt (2000-2009) és Peskó Zoltán (2009-2011) voltak, 2011-2018 között Bogányi Tibor töltötte be a vezető karmesteri posztot, majd 2019 januárjától Bogányi Tibor és Gilbert Varga együtt a zenekar vezető karmesterei. Vass András állandó karmesterrel 2009 óta dolgozik együtt a zenekar, első állandó vendégkarmestere 2016-ig Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója volt, aki több mint tíz éven át második zenekaraként szerette és tisztelte a Pannon Filharmonikusokat.
A legjelentősebb hazai művészek – Bogányi Gergely, Ránki Dezső, Perényi Mikós, Várdai István, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Miklósa Erika, Marton Éva, Tarkövi Gábor, Eötvös Péter, Jandó Jenő, Várjon Dénes, Vashegyi György, Frankl Péter – megbecsülését és a rendszeres közös munkát is élvezheti a zenekar. Az együttes önálló, hazai koncertjei mellett rendszeres meghívottja a legfontosabb magyarországi fesztiváloknak, így többek között a Miskolci Bartók Plusz Operafesztiválnak vagy a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. Sokadik éve állandó partnere a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatának, továbbá egyik alapítója a széleskörű nemzetközi együttműködésen alapuló Armel Operafesztiválnak, melynek keretében a zenekar számos díjnyertes produkcióban közreműködött.
A Pannon Filharmonikusok szakmai színvonalának és az európai szemléletmódú vezetésének a nemzetközi rangú művészpartnerek adnak elfogulatlan hitelt, hiszen a nemzetközi zenei szcéna olyan magasrangú művészei rendszeres partnerei az együttesnek, mint Maxim Vengerov, Krzysztof Pendereczki, Leopold Hager, Mischa Maisky, Fazil Say, Roby Lakatos, Placido Domingo, José Carreras, Xavier de Maistre, Sharon Kam, Jonathan Cohen, Akiko Suwanai, Marie-Elisabeth Hecker, Andrej Gavrilov, Olari Elts, Ivan Repusic, Riccardi Frizza, Dejan Lazić, Nebojša Jovan Živković.
Rezidens zeneszerzői és szólista programja során olyan kimagasló művészekkel dolgozott többek között együtt, mint Balassa Sándor, Gyöngyössy Levente, Dubrovay László, Bogányi Gergely vagy Benjamin Schmid, akivel több közös lemezfelvétele is készült az együttesnek. A zenekar rendszeres koprodukciós partnere a Müpának, melynek keretében olyan kimagasló művészekkel lépett színpadra, mint Jessica Pratt vagy Anja Harteros, a Nemzetközi Domingo Fesztivál keretében pedig a New York-i Metropolitan operaénekeseivel nyújt közös nyári koncerteket Pécsett.
A zenekar minden korosztálynak kínál programot az újszülöttektől az időskorúakig, innovatív projektjeivel a fiatalokat is bevonzza a koncertekre, ugyanakkor saját Fesztiválkórusával a barokk zenében is nemzetközi díjat érdemlően állja meg a helyét. A közönségével közvetlen és személyes kapcsolatot ápoló együttes páratlan népszerűségnek örvend a fővárosban, és gyümölcsöző együttműködéseket valósít meg a pécsi gazdasági szereplőkkel, egyesületekkel, intézményekkel.
A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben pedig Baranya Megye Művészeti Díját. 1998-ban Bartók Béla−Pásztory Ditta-díjat kapott, 2007- ben Baranya Megye Területi Príma-díjasa, 2007-től továbbá a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt, 2015-ben az Armel Operaversenyen különdíjat kapott a produkciókban nyújtott kivételes zenei teljesítményéért, 2016-ban a díjnyertes Eötvös-opera bemutatójában közreműködött, 2017-ben pedig a közönségdíjas produkció színpadra állítását köszönheti az együttesnek a fesztivál. 2017 őszén a 47. Varasdi Barokk Esték legkiemelkedőbb produkciójának elismerését vehette át a Pannon Filharmonikusok és a zenekar Fesztiválkórusa.
Zenekar

Év Zenekari Művésze (2018/2019)

Török Elek

Török Elek

klarinét

A Gyulán született klarinétművész a méhkeréki általános iskolában ismerkedett meg a község népzenei és néptánc hagyományaival, illetve a román nyelvvel. A gyulai Erkel Ferenc Zeneiskolában előbb hegedülni, majd klarinétozni tanult Rideg Lajostól. Békéscsabán érettségizett a Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskolában 1985-ben Kálmán Zoltán tanítványaként. Tanulmányait a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Pécsi Tagozatán folytatta, ahol 1989-ben kitüntetéses oklevéllel klarinéttanár diplomát szerzett Arnóth Zoltán növendékeként. Külföldi vendégszereplés alkalmával meghívást kapott a Rotterdams Conservatorium (Hollandia) basszusklarinét szakára, Henri Bok osztályába, ahol 1991-ben basszusklarinét-művész diplomát szerezett. Ezt követően az Antwerpeni Királyi Konzervatórium (Belgium) hallgatója lett, ahol tanára Jan Guns volt, és 1992-ben megkapta basszusklarinét-tanári diplomáját. Ebben az időszakban tagja volt a Walter Boeykens klarinétzenekarának, valamint részt vett Josef Horák és Harry Sparnaay mesterkurzusain. 1993 óta a Pécsi Szimfonikus Zenekar, majd a Pannon Filharmonikusok művésze, melynek tagjaként Bartók–Pásztory-díjban részesült. Kitüntetéses oklevéllel diplomázott 2002-ben a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Debreceni Tagozatán Szabó János tanítványaként. Alapító tagja a Pécsi Klarinét Kvartettnek, valamint részt vett a Florentin Kamarazenei Műhely munkájában. Jelenleg a Szieberth Róbert Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában és a Pécsi Tudományegyetemen tanít.

{{tag.nev}}

{{tag.titulus}}

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

igazgató

Vass András

Vass András

zeneigazgatói asszisztens, karmester

Buzási Zoltán

Buzási Zoltán

gazdasági igazgató

Németh Judit

Németh Judit

művészeti főtitkár

Keresztény Ákos

Keresztény Ákos

vállalkozásvezető

Balog Réka

Balog Réka

produkciós vezető

Graf Orsolya

Graf Orsolya

marketing és kommunikációs vezető

Bartosné Budvári Ildikó

Bartosné Budvári Ildikó

értékesítési vezető

Farkasné Szász Adrienn

Farkasné Szász Adrienn

gazdaságiiroda-vezető

Prantner Diána

Prantner Diána

marketing menedzser

Tóth Eszter

Tóth Eszter

kommunikációs munkatárs

Lakatos Kornél

Lakatos Kornél

audiovizuális menedzser

Kővári Melinda

Kővári Melinda

programmenedzser

Tátrai Blanka

Tátrai Blanka

főjegypénztáros-értékesítési menedzser

Teszlák Nikolett

Teszlák Nikolett

jegypénztáros

Haasz Zsófia

Haasz Zsófia

jegypénztáros

Hozbor Éva

Hozbor Éva

zenekari felügyelő

Gergely László

Gergely László

zenekari felügyelő

Németh Gábor

Németh Gábor

kotta- és kelléktár vezető

Mayer Edit

Mayer Edit

HR menedzser

Somodi-Csibrány Anna

Somodi-Csibrány Anna

HR menedzser

Horváth Fanni

Horváth Fanni

pénzügyi asszisztens

Gavlik Zsófia

Gavlik Zsófia

pénzügyi asszisztens

Végső Lászlóné

Végső Lászlóné

ügyviteli alkalmazott

Kopjár Ivett

Kopjár Ivett

igazgatói referens

Nesz György

Nesz György

műszaki munkatárs

Szabó Gyula

Szabó Gyula

műszaki munkatárs

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Nyitvatartás:

Hétfőtől csütörtökig:
10.00 - 18.00 óráig

Pénteken:
10.00 - 16.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől csütörtökig 10:00-18:00-ig, illetve pénteki napokon 10:00-16:00-ig.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992