1 2 3
Próbajátékok

Pannon
Filharmonikusok

„A Pannon Filharmonikusok egyszerre volt kordában tartó alap és rugalmas partner. Bogányi Tibor egyszerű mozdulatokkal vezényelt, alázatosan figyelt a szólista rezdüléseire, és kiválóan váltogatta a zenekar kísérő és tutti funkcióit.”

(Muzsika, 2017.)

A Pannon Filharmonikusok a tudomány, a művészetek, köztük a zene regionális központjának, Pécs városának szimfonikus zenekara. A mai társulat elődjét 1811-ben Lickl György, bécsi zeneszerző alapította. A több mint 200 éves múlttal bíró pécsi zenekar másfél évtizede látványos fejlődésnek indult, melynek eredményeképpen mára az ország meghatározó együttese és márkája lett. A siker nem maradt a városfalakon belül, a zenekarnak teltházas koncertsorozata van Budapesten a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben a Müpa megnyitása óta, és a legjelentősebb európai fővárosi koncerttermekben is fellépett Zürichtől Bécsen át a Berlin Philharmonie nagyterméig. A Pannon Filharmonikusok napjainkban modern koncertzenekari formában az 1000 férőhelyes, világszínvonalú hangversenyteremmel bíró pécsi Kodály Központ rezidens zenekara. Az együttes a nemzeti zenekari cím birtokosa. A Pannon Filharmonikusok október 31-én a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott meghívást. A hazai együttesek közül a Pannon Filharmonikusoknak Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével sikerül elsőként a rangos hangversenyteremben sorozatot indítania, felkérésre. Valódi áttörést jelent a magyar zenei élet történetében, hogy 2021 októbere és 2023 júniusa között összesen hat alkalommal léphet fel az együttes a bécsi Musikverein nagytermében, az évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozat keretében. Ahogy azt a sorozat vezetője elmondta, a meghívás alapja a zenekar megbízható, minőségi színvonala, amely a művelt és zeneileg elkényeztetett bécsi közönség számára elsődleges szempont.
A zenekar igazgatója Horváth Zsolt, a Bécsi Zeneakadémián és a Pécsi Tudományegyetemen végzett trombitaművész-közgazdász, aki másfél évtizede áll a Pannon Filharmonikusok élén. Az igazgató 15 évvel ezelőtt az európai felsőkategóriás szimfonikus zenekarok működési alapelemeit, strukturális jellemzőit és piaci működését tanulmányozva állította fel a magyarországi fejlődés lehetséges sarokpontjait, és professzionális menedzsmenttel valósította meg a tervet a mindenkori művészeti vezetés tudatos társulatépítésével összhangban. Az együttes eladott jegyeinek száma mára százszorosa a megújulás előttinek és a bérleteseinek számát több mint ötszörösére növelte úgy, hogy a Pannon Filharmonikusok művészeti-szakmai rangja a legnagyobb hazai együttesekkel állja ki a versenyt.
Horváth Zsolt
A társulat korábbi művészeti vezetői Hamar Zsolt (2000-2009) és Peskó Zoltán (2009-2011) voltak. 2011-től Bogányi Tibor töltötte be a vezető karmesteri posztot, majd 2019-2021 között Bogányi Tibor és Gilbert Varga együtt voltak a zenekar vezető karmesterei. Varga Gilbert távoztával 2021-től újra egy személyben Bogányi Tibor a zenekar vezető karmestere. Vass András állandó karmesterrel 2009 óta dolgozik együtt a zenekar, első állandó vendégkarmestere 2016-ig Kocsis Zoltán, a Nemzeti Filharmonikusok főzeneigazgatója volt, aki több mint tíz éven át második zenekaraként szerette és tisztelte a Pannon Filharmonikusokat.
A legjelentősebb hazai művészek – Bogányi Gergely, Ránki Dezső, Perényi Mikós, Várdai István, Baráti Kristóf, Kelemen Barnabás, Miklósa Erika, Marton Éva, Tarkövi Gábor, Eötvös Péter, Jandó Jenő, Várjon Dénes, Vashegyi György, Frankl Péter – megbecsülését és a rendszeres közös munkát is élvezheti a zenekar. Az együttes önálló, hazai koncertjei mellett rendszeres meghívottja a legfontosabb magyarországi fesztiváloknak, így többek között a Miskolci Bartók Plusz Operafesztiválnak vagy a Budapesti Tavaszi Fesztiválnak. Sokadik éve állandó partnere a Budapesti Fesztiválzenekar Maraton sorozatának, továbbá egyik alapítója a széleskörű nemzetközi együttműködésen alapuló Armel Operafesztiválnak, melynek keretében a zenekar számos díjnyertes produkcióban közreműködött.
A Pannon Filharmonikusok szakmai színvonalának és az európai szemléletmódú vezetésének a nemzetközi rangú művészpartnerek adnak elfogulatlan hitelt, hiszen a nemzetközi zenei szcéna olyan magasrangú művészei rendszeres partnerei az együttesnek, mint Maxim Vengerov, Krzysztof Pendereczki, Leopold Hager, Mischa Maisky, Fazil Say, Roby Lakatos, Placido Domingo, José Carreras, Xavier de Maistre, Sharon Kam, Jonathan Cohen, Akiko Suwanai, Marie-Elisabeth Hecker, Andrej Gavrilov, Olari Elts, Ivan Repusic, Riccardi Frizza, Dejan Lazić, Nebojša Jovan Živković.
Rezidens zeneszerzői és szólista programja során olyan kimagasló művészekkel dolgozott többek között együtt, mint Balassa Sándor, Gyöngyösi Levente, Dubrovay László, Bogányi Gergely vagy Benjamin Schmid, akivel több közös lemezfelvétele is készült az együttesnek. A zenekar rendszeres koprodukciós partnere a Müpának, melynek keretében olyan kimagasló művészekkel lépett színpadra, mint Jessica Pratt vagy Anja Harteros, a Nemzetközi Domingo Fesztivál keretében pedig a New York-i Metropolitan operaénekeseivel nyújt közös nyári koncerteket Pécsett.
A zenekar minden korosztálynak kínál programot az újszülöttektől az időskorúakig, innovatív projektjeivel a fiatalokat is bevonzza a koncertekre, ugyanakkor saját Fesztiválkórusával a barokk zenében is nemzetközi díjat érdemlően állja meg a helyét. A közönségével közvetlen és személyes kapcsolatot ápoló együttes páratlan népszerűségnek örvend a fővárosban, és gyümölcsöző együttműködéseket valósít meg a pécsi gazdasági szereplőkkel, egyesületekkel, intézményekkel.
A zenekar 1991-ben elnyerte az Artisjus nívódíját, 1996-ban Pécs város Pro Communitate kitüntetését, 1997-ben pedig Baranya Megye Művészeti Díját. 1998-ban Bartók Béla−Pásztory Ditta-díjat kapott, 2007- ben Baranya Megye Területi Príma-díjasa, 2007-től továbbá a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa program nagykövete volt, 2015-ben az Armel Operaversenyen különdíjat kapott a produkciókban nyújtott kivételes zenei teljesítményéért, 2016-ban a díjnyertes Eötvös-opera bemutatójában közreműködött, 2017-ben pedig a közönségdíjas produkció színpadra állítását köszönheti az együttesnek a fesztivál. 2017 őszén a 47. Varasdi Barokk Esték legkiemelkedőbb produkciójának elismerését vehette át a Pannon Filharmonikusok és a zenekar Fesztiválkórusa. 2019-ben a Dél-Dunántúli Iparkamara díját nyerte el a zenekar, amellyel az együttes dél-magyarországi turisztikai hatását ismerte el a gazdasági szféra. A koronavírus járvány ideje alatt a zenekar rendszeresen adott világszínvonalú, online streamelt koncerteket.
Zenekar

Év Zenekari Művésze (2021/2022)

Murin Roman

Murin Roman

oboa

A zenei pályafutása 1995-ben kezdődött a debreceni Simonffy Emil Zeneiskolában, ahol Sándor Tímea volt a tanára. Hogyan került a család Debrecenbe? Édesapja, Murin Jaroszláv, aki a Pannon Filharmonikusok ukrán származású szólóbrácsása és mélyhegedű szólamvezetője ugyanis először Debrecenbe költözött, az ottani zenekarban dolgozott, sokat turnézott külföldön, majd végül később Pécsett választotta élete színhelyéül.

Roman Sopronban az 1997-es Országos Oboa-Fagott versenyen harmadik helyezést ért el. Budapesten a Weiner Leó Szakközépiskola diákjaként Kerényi Sándor tanította, majd 2000-től a Pécsi Művészeti Szakközépiskolában tanult Sturcz László és Kothencz Melinda növendékeként. A Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának oboa szakára nyert felvételt, ahol szintén Sturcz László tanította. 2005-ben és 2007-ben egyetemi nívó díjat kapott. 2006-ban részt vett egy olaszországi kamaraversenyen Atriban. Öt évig aktívan kamara zenélt fúvósötösben. 2009-ben kapta meg a diplomáját. 2010-2011-ben Weimarban élt, ahol aktívan látogatta az ottani zeneakadémia kurzusait.

Az Agócsi László zeneiskolában és a Diabelli Művészeti és Oktatási Alapítvány Zeneiskolájában is tanít fafúvós hangszereken játszani gyermekeket.

A Pannon Filharmonikusok kisebb létszámot igénylő kamaraszimfonikus, valamint opera- és operett előadásait jegyző Pécsi Szimfonietta formációban játszott először, majd lett a szimfonikus nagyzenekar tagja 2012-ben.

A zenekari munka, a zene mellett a sport az, ami kiemelkedő szerepet játszik az életében.

Fontosnak tartja kihangsúlyozni, nincsen munka, szakmai életrajz sem a családja megemlítése és segítsége nélkül, csodálatos társa a felesége Krisztina, akivel két gyönyörű kislányt nevelnek, Emilit és Olíviát.

{{tag.nev}}

{{tag.titulus}}

Horváth Zsolt

Horváth Zsolt

igazgató

Vass András

Vass András

zeneigazgatói asszisztens, karmester

Dohóczki Péter

Dohóczki Péter

gazdasági igazgató

Németh Judit

Németh Judit

művészeti főtitkár

Graf Orsolya

Graf Orsolya

marketing- és kommunikációs vezető

Zeller Anna Eszter

Zeller Anna Eszter

értékesítési- és marketingvezető-helyettes

Balog Réka

Balog Réka

produkciós vezető

Deliné dr. Győrmárton Rita

Deliné dr. Győrmárton Rita

irodavezető, marketingmenedzser

Prantner Diána

Prantner Diána

marketingmenedzser

Szabó Csilla

Szabó Csilla

kommunikációs menedzser

Lakatos Kornél

Lakatos Kornél

grafikus

Kővári Melinda

Kővári Melinda

programmenedzser

Faragó Emanuela

Faragó Emanuela

programmenedzser

Szalóki Petra

Szalóki Petra

programmenedzser

Tátrai Blanka

Tátrai Blanka

főjegypénztáros, értékesítési menedzser

Teszlák Nikolett

Teszlák Nikolett

jegypénztáros

Hozbor Éva

Hozbor Éva

zenekari felügyelő

Gergely László

Gergely László

zenekari felügyelő

Németh Gábor

Németh Gábor

kotta- és kelléktárvezető

Somodi-Csibrány Anna

Somodi-Csibrány Anna

HR-menedzser

Mayer Andrásné

Mayer Andrásné

HR-menedzser

Bánusz Bettina

Bánusz Bettina

számviteli ügyintéző

Kopjár Ivett

Kopjár Ivett

menedzser asszisztens

Tóth Domonkos

Tóth Domonkos

műszaki munkatárs

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992