1 2 3

Világhíres magyarok

Eötvös Péter: Sirens' Song – ősbemutató
Eötvös Péter: Cello Concerto Grosso
Bartók Béla: Négy zenekari darab Op. 12
Bartók Béla: Cantata profana

Sung-Won Yang – gordonka
László Boldizsár – tenor
NN – bariton
MR Énekkar (Karig.: Pad Zoltán)

Vezényel: Eötvös Péter

Koncert várható hossza: 110 perc
Jegyvásárlás

Eötvös és Bartók. XX. század és kortárs. Magyarság és nemzetköziség. Modernitás és hagyomány. Realitás és csábítás. Ez a hangverseny a 20. század és a kortárszene szerelmeseinek szól. Nyitányként egy ősbemutató hangzik el Eötvös Péter tollából és vezényletével, ezt követi egy régebbi Eötvös versenymű, majd pedig Bartók Béla egy fiatalkori művét és híres Cantata profanáját hallhatja a közönség. Ha jobban megnézzük, mind a négy műben találunk valami kettősséget és valami csábítást, melynek enged a szerző.

Elsőként Eötvös Péter: Szirének éneke című műve hangzik el – a közönség előtt első alkalommal. A szerző így ír művéről: „Évezredek óta a mítoszok leghíresebb énekesei a szirének: asszonyfejű gyilkos madarak. A "Siren´s song" című művemet három író ihlette. Homérosz szerint bűvös hangon csábították magukhoz a matrózokat, és megölték őket. Odüsszeusz elővigyázatosan viaszt tett a fülébe, hogy ne hallja, de meglássa a sziréneket. Kafka szerint a szirének még ravaszabbul becsapták Odüsszeuszt, ugyanis nem énekeltek neki. A szirének az alvilág múzsái. Nemcsak Joyce-t csábították el, hanem azokat a zeneszerzőket is, akik igyekeztek hallhatóvá tenni azt, amit Odüsszeusz sohasem hallhatott.” Ez a szirénekkel való párbeszéd hatja át a többi művet is: A Cello Concerto Grossóban a gordonka társalog a szólóhangszerekkel és a nagyzenekarral. Bartók Négy zenekari darabjában a szerző az impresszionizmus csábításának enged, míg a Cantata profanában a népi mondavilág hangjai kívánkoznak a zenekar hangszereire.

 

„Nem könnyű ma zeneszerzőnek lenni, hiszen mindegyikük azt szeretné, ha nem csak néhány zenetudós és ítész hallaná és értékelné a műveiket, hanem minél
szélesebb körben sikerülne megmutatni őket. [...] Azért persze jó pár kivétel akad. Ilyen maga Eötvös Péter is, aki nem véletlenül a legnépszerűbb kortárs zeneszerzőnk.” (Papageno)

 

 

Koncert kép

„Sung-Won Yang képzelőerővel teli, hajszálpontos intonációval és briliáns technikával rendelkező előadást kínál. Kontúrjai mesterien megmunkáltak, skaláris árnyalatai különös gondossággal alakítottak, előadása gazdagon csendül fel.” (Washington Post)

Koncert kép
Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérletvásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás a 2020. november 10-i Covid-rendelkezések után:
- hétfő-csütörtök: 10.00 - 18.00
- péntek: 10.00-16.00
- december 23-tól január 4-ig a pénztár zárva
- streamek ideje alatt zárva - telefonon rendelkezésre állunk

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992