1 2 3

A vörös hegedű

Leonard Bernstein: Candide - Nyitány
Corigliano: „The Red Violin” Hegedűverseny
Dohnányi Ernő: II. szimfónia Op. 40

Elina Vähälä – hegedű

Vezényel: Bogányi Tibor

Koncert várható hossza: 100 perc
Jegyárak: 6990» 5990» 4990» 1000 Ft
Bérletárak: Kiemelt: 22.900 Ft, I. kategória: 19.900 Ft, II. kategória: 15.900 Ft, III. kategória: 10.900 Ft
Bérletvásárlás

20. század, mégsem avantgárd. Leonard Bernsteint zeneszerzőként rendszeresen bélyegzik könnyűzenésznek, a „The Red Violin” Hegedűverseny egy filmzenének köszönheti létét, Dohnányit pedig Brahms kései követőjeként szokták emlegetni. Az elhangzó művek tehát semmiképpen sem illeszkednek a modern zene „main stream” irányvonalai közé. De vajon tényleg kevésbé előremutatók? Nem lehet, hogy egyszerűen más eszközökkel mondanak újat, mint ahogyan azt a kortársaiktól megszokhattuk? Ezek az alkotások máshogyan különlegesek: visszatekintve mutatnak a jövőbe. Bernstein Candide-ját a 18. századi Voltaire Candide-ja ihlette, zenéje viszont egyértelműen amerikai és 20. századi. Candide kérdése tehát átível a századokon és kontinenseken: létezhet-e jobb világ? A „The Red Violin” Hegedűverseny azon ritkaságok közé tartozik, amikor egy filmzene ihlet klasszikus versenyművet, hiszen a darab zenei anyaga „A vörös hegedű” című film zenéjéből táplálkozik.

A zenemű az egyik leglátványosabb példája annak, ahogyan a filmzene ihletőjévé válik a hangversenytermi kompozícióknak. Dohnányi II. szimfóniája pedig 1944-ben, azokban a napokban keletkezett, amikor a szerző a német megszállás idején, az érkező szovjet hadsereg elől menekülve elhagyta hazáját. S bár a mű sok tekintetben rokonságot mutat a nagy romantikusokkal, sőt, helyenként Bach zenéjével is, mégis egészen egyéni mondandója van. A tragikum mellett mégis megcsillan a szerző optimizmusa és humora, jövőbe vetett bizalma.

„...gördülékeny, elegáns és tehetséges muzsikus, akinek briliáns technikája túláradó energiával, érzékenységgel és képzelőerővel párosul.” (Chicago Tribune)

Koncert kép
Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérletvásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992