1 2 3

A vörös hegedű – Elmarad!

Leonard Bernstein: Candide - Nyitány
Corigliano: „The Red Violin” hegedűverseny
Dohnányi Ernő: II. szimfónia, Op. 40

Elina Vähälä – hegedű

Vezényel: Bogányi Tibor

Koncert várható hossza: 100 perc
Jegyárak: 6990» 5990» 4990» 1000 Ft

20. század, mégsem avantgárd. Leonard Bernsteint zeneszerzőként rendszeresen bélyegzik könnyűzenésznek, a „The Red Violin” Hegedűverseny egy filmzenének köszönheti létét, Dohnányit pedig Brahms kései követőjeként szokták emlegetni. Az elhangzó művek tehát semmiképpen sem illeszkednek a modern zene „main stream” irányvonalai közé. De vajon tényleg kevésbé előremutatók? Nem lehet, hogy egyszerűen más eszközökkel mondanak újat, mint ahogyan azt a kortársaiktól megszokhattuk? Ezek az alkotások máshogyan különlegesek: visszatekintve mutatnak a jövőbe. Bernstein Candide-ját a 18. századi Voltaire Candide-ja ihlette, zenéje viszont egyértelműen amerikai és 20. századi. Candide kérdése tehát átível a századokon és kontinenseken: létezhet-e jobb világ? A „The Red Violin” Hegedűverseny azon ritkaságok közé tartozik, amikor egy filmzene ihlet klasszikus versenyművet, hiszen a darab zenei anyaga „A vörös hegedű” című film zenéjéből táplálkozik.

A zenemű az egyik leglátványosabb példája annak, ahogyan a filmzene ihletőjévé válik a hangversenytermi kompozícióknak. Dohnányi II. szimfóniája pedig 1944-ben, azokban a napokban keletkezett, amikor a szerző a német megszállás idején, az érkező szovjet hadsereg elől menekülve elhagyta hazáját. S bár a mű sok tekintetben rokonságot mutat a nagy romantikusokkal, sőt, helyenként Bach zenéjével is, mégis egészen egyéni mondandója van. A tragikum mellett mégis megcsillan a szerző optimizmusa és humora, jövőbe vetett bizalma.

„...gördülékeny, elegáns és tehetséges muzsikus, akinek briliáns technikája túláradó energiával, érzékenységgel és képzelőerővel párosul.” (Chicago Tribune)

Koncert kép
Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérletvásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Nyitvatartás:

Hétfőtől csütörtökig:
10.00 - 18.00 óráig

Pénteken:
10.00 - 16.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől csütörtökig 10:00-18:00-ig, illetve pénteki napokon 10:00-16:00-ig.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992