1 2 3
Tagfelvétel

Fesztivál
kórus

A Pannon Filharmonikusok a 2015. október 1-jén alapított Fesztiválkórus elindításával olyan magas színvonalú, saját hangzáskultúrával rendelkező 40 fős vegyeskar felépítését tűzte ki célul, amely elsősorban a zenekar barokk és bécsi klasszikus repertoárt felölelő hangversenyein működik közre.
A Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusának megalapítása, tevékenysége és munkája teljesen egyedi jelenség mind a zenekar, mind Pécs városának történetében. A kórusalapítás egyedisége abban állt, hogy egy szigorú szakmai szempontok alapján válogatott énekegyüttes konkrét zenetörténeti korszak repertoárjának autentikus - historikus megszólaltatására vállalkozott Dobos László és Vass András vezetői alapításával. A kórus jelenlegi művészeti vezetője Vass András. Ilyen vállalkozás kórus vonatkozásában nem volt korábban Pécsett. A Fesztiválkórus munkáját kezdetektől nagy lelkesedés jellemezte, és az első „hivatalos” koncertek után (2015. december 16. és 19.) a szakmai érdeklődés is jelentősen megnövekedett a kórus iránt.
Budapest zenei élete is felfigyelt a Fesztiválkórus tevékenységére, melynek köszönhetően országos szinten egyedülálló módon a Fesztiválkórus tagjai között tudhat olyanokat is, akik nagynevű budapesti kórusok tagjai, de a próbákon zajló műhelyunka, a szakmai színvonal minősége miatt rendszeresen eljönnek a Fesztiválkórusba is énekelni. Az együttes első nyilvános hangversenyén Kodály Zoltán: Molnár Anna - székely népballadáját szólaltatta meg Dobos László vezetésével. Az eseményről készült élő felvételt referencia-felvételként tartja számon a szakmai szcéna.
fesztiválkórus
A kórus tevékenysége az 1600-as évektől kb. 1800-ig terjedő időszak nagyon gazdag zenemű-irodalmára fókuszál, a barokk és bécsi klasszikus korszakra, ennek autentikus-historikus megszólaltatására. E korszak műveinek korhű megszólaltatása nagy reneszánszát éli Nyugat – Európában a 60-as évek közepétől, melynek része a zeneműveket érintő tudományos feltáró és kutatómunka ugyanúgy, mint az adott kor előadói gyakorlatának és hangszeres iskoláinak tanulmányozása és az abból szerzett tapasztalatok gyakorlatba való átültetése.
A Fesztiválkórus a Pannon Filharmonikusok barokk koncertjeihez kapcsolódik egy igen ambiciózus szakmai program mentén, melynek keretében az elmúlt évadokban J.S. Bach karácsonyi és adventi kantátáit vette sorra az együttes. Olyan emblematikus művek is megszólaltatásra kerültek a zenekarral együtt, mint Bach Magnificat-ja, a híres Actus Tragicus vagy Haydn Stabat Mater-e. A kórus eddigi tevékenységében a legnagyobb szakmai vállalkozás J.S. Bach Máté-passiójának feldolgozása és koncerten való megszólaltatása volt, ugyanis e mű a legkomplexebb barokk vokál-szimfonikus alkotások közé tartozik. A kétkórusos apparátuson túl a legnagyobb kihívás a kórus sokrétű feladatiból következik: a szokásos korálok vagy a kezdő és záró kórustételek mellett a kórus aktív szereplője a drámai folyamatoknak is, így a különböző szerepkörök és nézőpontok hiteles megszólaltatása a legnehezebb és legigényesebb művek közé sorolja J.S. Bach remekművét.
fesztiválkórus
A közönségsikeren túlmutató elismerésként a zenekar a Fesztiválkórussal közösen a legjobb produkcióért járó díjban részesült 2017-ben a 47. Varasdi Barokk Estek keretében nyújtott előadásért. A fesztiválon Esterházy Pál: Harmonia Caelestis című művét, valamint Buxtehude: Schlagt, Künstler, die Pauken und Saiten című kantátáját szólaltatták meg Bogányi Tibor vezetésével. A Fesztiválkórus fellépéseiről mind a szakma, mind a kritika elismerően nyilatkozott kiemelve a kórus magas színvonalú teljesítményét.

A fesztiválkórus művészeti vezetője

Vass András, állandó karmester
Vass András

A fesztiválkórus művészei

Szoprán

Antal Imola Réka
Balázs Júlia
Dr. Bérces Emese
Dr. Pálfiné Tillai Tímea
Dr. Keresztes Nóra
Dr. Livják-Rozoga Veronika
Faragó Emanuéla
Komáromi Aliz
Kopjár Anikó
Lovrek Andrea
Tillai Csilla
Varga Laura
Wéber Adrienn
Dóró Dalma
Schultz Dzsenifer

Alt

Benyovszky Ágnes
Dr. Fodor Gabriella
Frigy Nikoletta
Hódosi Cecília
Kiss Szabolcs
Kovács-Werczel Karolina
Markovicsné Horváth Mária
Mátrai Zsófia
Nárai Eszter
Pappné Mádai Gabriella
Siftár Mária
Szente Melinda
Suvák Andrea
Tóthné Bodó Vivien
Wéber Anita

Tenor

Hetesi Dániel
Lakner Péter
Meláth Árpád
Mits Arnold
Molnár László
Pap Tamás
Szatmári Benedek
Szegő Tamás
Tillai Atilla
Timkó András
Zsoldos Csaba

Basszus

Bakró-Nagy György
Bartal Zsolt
Deák Balázs
Dergez Domonkos László
Dergez Zoltán
Halmi Gábor
Hoffner Tibor
Jáger László
Majzik Dávid
Silló György
Timkó János Pál

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
+36 72 500 300
jegypenztar@pfz.hu

Nyári nyitvatartás
2024. július 8. és 21., valamint augusztus 5. és 18. között
H–Cs: 10.00–18.00
P: 10.00–16.00
Szo–V: zárva

2024. július 16-án, július 22. és augusztus 4. között, valamint augusztus 19-én és 20-án a jegypénztár zárva tart.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992