1 2 3

Pécsiség Bécsben 2023 - A Pannon Filharmonikusok a Musikverein színpadán

Zenekarunk a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott 2021-től meghívást. A hazai együttesek közül a Pannon Filharmonikusoknak Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével sikerül elsőként a rangos hangversenyteremben sorozatot indítania, felkérésre. Európa Kulturális Fővárosa és Magyarország fővárosa után az együttes a zene fővárosának közönsége előtt méretteti meg magát.

"Országos hatáskörű intézményként feladatunk a magyar zenekultúra reprezentálása a nemzetközi kulturális életben.

A bécsi Musikverein az európai zenei élet egyik központja, a klasszika fellegvára, ahol a műsorban minden alkalommal jelentős szerepet kapnak a bécsi zeneszerzők. Különleges pillanat volt tavaly, mikor pécsi zenekarként Schubertet, a legbécsibb zeneszerző műveit tolmácsoltuk a bécsieknek. Reméljük az idei koncert, Anton Bruckner és Richard Strauss műveivel a repertoáron ugyancsak sikert hoz majd."  –Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

 

 2023. NOVEMBER 5.

Johannes Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány
Bartók Béla: II. hegedűverseny
Anton Bruckner: IV. „Romantikus" szimfónia

Baráti Kristóf – hegedű

Vezényel: Bogányi Tibor

RÉSZLETEK, JEGYVÁSÁRLÁS IDE KATTINTVA ÉRHETŐ EL.

  

 

 

 

 

Pécsi koncertfotók

A Pannon Filharmonikusok a tavalyi nagy sikerű Bartók portré című hangversenyén is elhangzott Hegedűverseny bemutatójára készül a következő bécsi koncertjén. A Baráti Kristóffal közös pécsi előadás szakmai minőségét jelzi, hogy a koncert televíziós felvétele a Medici és Mezzo televíziókban is bemutatásra kerül. A Musik der Meister sorozat következő koncertjére Bogányi Tibor újra Bruckner szimfóniát kínál a zene fővárosában. Az együttes megemlékezik Budapest születésének 150 éves évfordulójáról is Brahms Akadémiai ünnepi nyitányával, melyet a szerző Buda, Pest és Óbuda egyesülésének tiszteletére kiírt zeneszerzőversenyre szerzett egykoron. A bécsi székhelyű Collegium Hungaricum támogatásával az est híre a magyar kultúra és a főváros születésének évfordulója iránt érdeklődőkhöz is eljut.

Örömmel osztjuk meg a hírt, hogy 82 fő zenebarát utazik "velünk", a Pécs-Kaposvár és a Budapest állomásról induló buszok is megteltek, az OTP Travel szervezésében ez alkalommal is kultúr-túrán vehetnek részt a jelentkezők, ennek központi eleme a Pannon Filharmonikusok hangversenye az Aranyteremben. 

 

Bartók és Bruckner Bécsben találkozik

Emlékezetes előadás várható a Pannon Filharmonikusoktól a Musikverein színpadán

A Pannon Filharmonikusok három évadra szóló meghívást kapott 2019-ben a Musikverein Musik der Meister sorozatába. A covid miatt egy évvel kitolódott meghívás utolsó koncertje 2023. november 5-én, vasárnap este lesz az Aranyteremben. A zenekart Bogányi Tibor vezető karmester dirigálja majd, aki legkedvesebb zeneszerzőjének, Anton Brucknernek ikonikus darabjával, a IV. szimfóniával zárja az estet. A koncert szólista vendége Baráti Kristóf hegedűművész, akinek a tavalyi Bartók portréjából egy meghatározó darabot, a II. hegedűversenyt mutatja be a zenekar. A zenekart hazai zenerajongók Pécsről és Budapestről induló buszokkal kísérik el a zene fővárosába.

A Pannon Filharmonikusok a neves, több mint 60 éves Musik der Meister sorozatba történő meghíváskor azzal a kérdéssel szembesült, ami az egyik legnagyobb kihívás egy előadóművészeti társulat életében: mit játsszon el a bécsi, klasszikus zenén nevelkedő, zeneértő közönség számára? Mi legyen az a 15 mű, amelynek előadásával bemutathatja azt a nívót, amelyet az ország egyik legkiemelkedőbb szimfonikus zenekaraként, a minőség nagyköveteként képvisel. Az 1811-ben Pécsett megalapított zenekar a rangos bécsi felkérésnek szimbolikus jelentőséget is tulajdonított: az egykor Bécsből Pécsre települt Johann Georg Lickl az európai szemléletmódot, a zene határokon átívelő minőségének igényét ültette el annak idején a dél-magyarországi zenészek szívébe és a közönség fülébe. Ezt az évszázadokon át megújulni képes hagyományt kívánta az együttes megmutatni a vájt fülű bécsi publikumnak, mintegy meg- és visszaérkezve a zene fővárosába.

Bogányi Tibor vezető karmester és a zenekar vezetése úgy döntött, hogy nem bizonyítani, hanem muzsikálni fog az Aranyteremben. Ez a játék a művészek örömére is szolgál. Ott ülni azokban a székekben, ahol a nagy muzsikus elődök és a legkiválóbb ma élő előadók is ülnek, megtiszteltetés. Az együttes meg kívánta élni ezt az édes gyümölcsöt, amit az elmúlt húsz évben befektetett munka termett. Egyrészt olyan műveket mutatott meg Bécsben, melyeket a bécsi közönség jól ismer, így meggyőződhet arról, hogy szakmailag milyen kiváló produkciókat nyújt a zenekar. Így került Brahms, Richard Strauss, Mozart, Schumann vagy Schubert a terítékre kerülő műsorokba, ugyanakkor a magyar zeneszerzők, Liszt és Bartók sem maradhatott ki a kínálatból. Bruckner és Sibelius Bogányi Tibor személyes választása: a vezető karmester nagykövete a finn zenének, és rajongója Bruckner alkotásainak.

„A Pannon Filharmonikusok húsz éve megkezdett megújulásában számos nemzetközi zenekari példa állt a zenekar művészei és vezetése előtt. Az linzi Bruckner Orchester és a bécsi Tonkünstler Orchestra a legközelebb működő példák voltak számunkra. Nagy megtiszteltetés, hogy november 5-én e két zenekarnak lesz még koncertje aznap a Musikvereinban, amikor a pécsi együttes játszik este. Megtörtént az a szakmai nemzetközi pozícióváltás is, amit húsz évvel ezelőtt elterveztünk.” - helyezte kontextusba az est jelentőségét Horváth Zsolt igazgató.

 

A 2023. november 5-i program egyfajta záróakkordja a zenekar bécsi bemutatkozásának. Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya után Bartók Béla II. hegedűversenye a Pannon Filharmonikusok és Baráti Kristóf sok évre visszanyúló együttműködésének lecsiszolt, megmunkált darabja. A Páratlan Bartók-portré című közös előadásról tavaly koncertfilm is készült - ekkor is elhangzott ez a mű -, a színvonalát jelzi, hogy a Mezzo Televízió műsorára tűzte. Az estet záró Bruckner darab Bogányi Tibor sok éves zenekari építő munkájának eredményeként szólalhat meg: a vezető karmester személyes vonzalma Bruckner darabjaihoz a zenekar komoly fejlődésének is teret adott. A pécsi együttes az elmúlt évtizedben rendszeresen műsorára tűzte Bruckner összetett előadói kompetenciát igénylő műveit, így a magyar zenekari szcénában egyedülálló módon a szerző szimfóniáinak mindegyike az együttes repertoárjának része lett.

„Bruckner zenéje körülbelül nyolc éve érintett meg nagyon mélyen. Azóta minden szimfóniáját feldolgoztuk és műsorra tűztünk, és elmondhatom, hogy a PFZ nagyromantikus, bruckneri hangja a maga tónusában páratlan. Ezt a bécsi közönség is hallani fogja, és felemelő érzés, amikor zenészként olyan egyedi hangzást tudunk a zeneértő és ínyenc bécsi közönségnek, ami hallhatóan minőségi és autentikus.” - mondta Bogányi Tibor vezető karmester.

A Pannon Filharmonikusok nagy hangsúlyt fektet arra, hogy működése a közönség támogatását élvezze mind zenehallgatói, mind pedig közösségi szinten. A társadalmi beágyazottság sikerét mutatja, hogy az együttest második éve a zenekart szeretők sokasága elkíséri Bécsbe. A 2023. november 4-5-i hétvégén több mint 80 magyar zenebarát utazik el Bécsbe, ahol színvonalas kulturális programokon vesznek részt, majd a hétvége megkoronázásaként a Pannon Filharmonikusok hangversenyét hallgatják meg a Musikvereinban.

 

 

előzmények

 
MUSIK DER MEISTER

A pécsi székhelyű szimfonikus együttes mára a magyar zenei élet megkerülhetetlen művészeti társulata, melyet a nemzetközi elismerés igazol. A berlini Phliharmonie nagytermében is bemutatkozott zenekar első bécsi koncertjét már az idei évadban követi egy újabb, majd három évadon át kettő-kettő. A Bogányi Tibor vezető karmester által dirigált koncerteken magyar vendégművészek lépnek fel, a műsoron magyar és finn művek is szerepelnek.

A Panon Filharmonikusok az egyetlen nem fővárosi együttes Magyarországon, amely több mint 15 éve sikeres bérletsorozatot tart fenn a Müpában. A zenekar a szakmai megmérettetésen túl a jelenlétével annak bizonyítására tett sikeres kísérletet, hogy a zenei minőség vonzza a közönséget, és nem számít, hogy hol van az előadó hivatalos székhelye. A pécsi Kodály Központ rezidens zenekara az elmúlt években számos rangos európai koncertteremben fellépet Zürichtől a bécsi Konzarthauson át Berlinig. E fellépések mindezidáig un. zenekari turnék keretében zajlottak.

Valódi áttörést jelent a magyar zenei élet történetében, hogy 2021 októbere és 2023 júniusa között összesen hat alkalommal léphet fel az együttes a bécsi Musikverein nagytermében, az évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozat keretében. Ahogy azt a sorozat vezetője elmondta, a meghívás alapja a zenekar megbízható, minőségi színvonala, amely a művelt és zeneileg elkényeztetett bécsi közönség számára elsődleges szempont.

„Számos példa látható arra, hogy zenekarok promóciós céllal kibérelnek egy-egy termet, hogy elmondhassák, hogy felléptek ott. A termek elképesztő áraikkal korlátozzák azok számát, akik ezt meg tudják tenni, de mégis van erre gyakorlat. A Pannon Filharmonikusok büszke arra, hogy kizárólag szakmai reputációjának köszönhetően felkérést kapott a bécsi komolyzenei élet egyik legrégebb óta futó sorozatába a világ egyik legrangosabb koncerttermébe, a Musikvereinba.” - mondta Horváth Zsolt, a zenekar igazgatója.

 

Fotó: Dékány Zsolt

A Kodály Központ rezidens zenekarának fővárosi jelenléte és korábbi nemzetközi turnéi már bizonyították, hogy a nemzeti címet is viselő együttes valóban a magyar kultúra nagykövete. A zene fővárosába, a bécsi Musikvereinba koncertsorozatra meghívást kapni e hazai felismerés nemzetközi elismerése. A 2021. október 31-i koncerten elhangzott műsor szintén a zenekar és karmestere nemzetközi beágyazódását tükrözi. Wolfgang Amadeus Mozart Szabadkőműves gyászzenéje, Richard Strauss Négy utolsó éneke után a finn Jean Sibelius VII. szimfóniája, végül pedig a 210 éves magyar származású zeneszerző, Liszt Ferenc Les Préludes című műve hangzott el.

„Minden komolyzenével foglalkozó előadó gyerekkori álma, hogy egyszer az aranyteremben játszhasson. Kiváltság ott lenni, annak a teremnek a karmesteri pódiumán. Személyesen engem négy koncertre kértek fel, melyből külön megtiszteltetés számomra, hogy évadonként két alkalommal a saját zenekarommal, a Pannon Filharmonikusokkal is felléphetek. A közös munka eredményeként méltóvá váltunk arra, hogy a bécsi közönségnek örömet szerezzünk a zenénkkel.” - mondta Bogányi Tibor vezető karmester.

 

 

2022. NOVEMBER 19.

 

Hazait visznek Bécsbe a pécsiek

Osztrák zeneszerzők műveit adja elő a Pannon Filharmonikusok a bécsi Musikverein Aranytermében

A Pannon Filharmonikusok a Musik der Meister sorozat következő koncertjén, november 19-én, szombaton este Mozart, Richard Strauss és Bruckner műveit viszi el Pécsről Bécsbe. Strauss Oboaversenyét az osztrák születésű Clara Dent-Bogányi játssza. A meghökkentőnek tűnő műsorválasztással Bogányi Tibor vezető karmester és a zenekar üzenni kíván a magyar zenebarátoknak is: teljesen mindegy, hogy hol élünk és alkotunk, a klasszikus zene közös kultúrkincsünk, olyan világnyelv, melynek segítségével eltűnhetnek a határok, a megszokott skatulyák. A pécsi együttes egyedi hangja, ha úgy tetszik akcentusa ezt az egyetemes nyelvet színesíti Bécsben.

A novemberi koncert műsorán Mozart Così fan tutte nyitányát Richard Strauss Oboaversenye követi, amely ugyan nem köthető szorosan Bécshez, kései „ujjgyakorlat” lévén mégis sokat merít a klasszikus bécsi mesterek dallamosságából. A mű keletkezésének érdekessége, hogy alapötletét az 1945-ös amerikai megszállás alatt egy amerikai katona inspirálta, aki civilben oboista volt, és ottani tartózkodása során többször is felkereste az idős mestert. Bár Strauss először határozott nemmel felelt az oboaverseny ötletére, végül mégis megírta a művet. A hangversenyt a nagy romantikus bécsi alkotó, Anton Bruckner III. szimfóniája zárja, melyet a Wagner előtti tisztelgés ihletett – s ezáltal még teljesebb módon mutatja be azt, ami Bécs a zenében: nagy kultúrák és nagy szerzők találkozóhelye, a zenetörténet állandó színpada, a német zenekultúra világítótornya, ugyanakkor az egész egyetemes zenetörténet fontos igazodási pontja.

„A bécsi Musikverein egyike a világ leghíresebb hangversenytermeinek, így ott fellépni mindig nagyon nagy megtiszteltetés. A terem akusztikája gyönyörű. És mindenképp meg kell említsem, hogy én magam is osztrák vagyok, így itt koncertet adni olyan, mint hazatérni. Ausztriában zenélni mindig kivételes élmény a számomra, mivel a hazám. Úgy érzem, hogy igazán különleges dolog ennyi zenész egy családban és hogy együtt állhatunk színpadra Tibor mellett. Ez egyszerűen csodálatos!” - emelte ki Clara Dent-Bogányi, az est szólistája. A kivételes tehetségű művész egyben kitűnő professzor, nemzetközi kurzusokat tart, illetve a „CD Model”, azaz a nevének kezdőbetűiből képzett fantázianevű oboa kifejlesztője.

 

A bécsi fellépés a magyar zenerajongókat is megihlette. A zenekarral együttműködve utazási partnere, az OTP Travel kaposvári irodája, Braun Enikő és kollégái szervezésében múzeum és koncertlátogatással egybekötött adventi zenés-kulturális utazást hirdetett a koncert hétvégéjére, a program során a résztvevők megtekintették többek között Liszt Ferenc szülőházát Doborjánban (Raiding), illetve a bécsi Haus der Musik kiállítását is. 

Így több mint félszáz zenerajongó követte az együttest Bécsbe, így a Musikvereinban is felcsendült a pécsi taps.

 

 

Kedves olvasók, kedves közönségünk!

Nyilván lehetetlen tökéletesen leírni ennek a túrának (ez most valóban kul-túra volt nagyon sok zenei, zenetörténeti elemmel) a történetét, de igyekszünk átadni a hangulatát. A Pannon Filharmonikusok kommunikációs menedzsere, Szabó Csilla együtt utazott a zenerajongó csoporttal és készített fotókat az út során, sokat beszélgetett a résztvevőkkel, így készült ez a nyilván picit szubjektív beszámoló. Az OTP Travel kaposvári irodája professzionálisan szervezte meg ezt a gazdag programmal ellátott kirándulást. Értelemszerűen a 2 napos út időbeli korlátot állított elénk, csak a Zene házában egy teljes napot is el lehet tölteni. Azok, akik nem ismerik Bécset, vagy ezt az arcát, azok viszont egy nagyon jó áttekintést kaphattak, így mindenki eldöntheti, hogy legközelebb egy csoportos, vagy magán utazása során hova tér vissza alaposabb körülnézésre.

Köszönjük a nagyszerű szervezést, az együttműködést és a sok visszajelzést a közönségtől, résztvevőktől. Reméljük, hogy ennek a zenés-kultúrtúrának  a híre sokakhoz eljut és kedvet kapnak legközelebb csatlakozni. Bármely korosztály örömét lelheti ebben a programban!

Következzék hát röviden zenés-kultúrtúránk története! Egyes helyszínekhez linket helyeztünk el, hogy egy kattintással elkalauzoljon bennünket.

 

PROGRAM

1. nap

indulás Pécs – Szigetvár – Kaposvár / Doborján – Liszt emlékhely, hangversenyterem, kiállítás, séta a településen / Bécs – buszos városnézés, rövid szabad program a belvárosban / Bad Vöslau – szállás, korai vacsora/ este Musikverein – a Pannon Filharmonikusok koncertje  / Bad Vöslau – szállás

2. nap

Bécs belváros, buszos városnézés / délelőtt Schubert szülőháza. Aki vezetett minket Christian Buchner művészet/kultúraközvetítő koncerthegedűs, zseniális előadó volt / Augarten Porcelánmanufaktúra (1718) emléktáblája, a Liechtenstein palota mellett jöttünk el

– séta a városban idegenvezetéssel: Maria Theresien Platz, Természettörténeti és a Művészettörténeti Múzeum, Mária Terézia szobor, adventi vásár. Át a Ringen, Hősök kapuja, Hősök tere, Hofburg: Neue Hofburg (benne a Nemzeti Könyvtár), Amalienburg (3 óra), Schweizerhof, Michaelertrakt,

Michaelerplatz (római kori villa, Haydn lakása), Demel Hofzuckerbeckerei a Kohlmarkton, Graben, Szent Péter templom, pestisoszlop (magyar címerrel), Szt. István dóm (Stephansdom), Stock im Eisen,  Kärtner Strasse, Neue Markt: Donner kút és Kapucinusok temploma a Habsburgok mauzóleumával,

Albertina, Burggarten a Pálmaházzal és Ferenc József valamint Mozart szobrával. Onnan mentünk az Opera érintésével a Haus der Musikba. Kb. 2,5  órát töltöttünk a Zene házában, 17.00 órakor indultunk haza.

 

 

Turnéblog 1 / Pécsiség Bécsben

 

A (leghelyesebb) zenerajongó csoport /nevezzük így az egyszerűség kedvéért az OTP Travel kaposvári irodája és a Pannon Filharmonikusok együttműködésében szervezett zenés kirándulás résztvevőit/ éppen Bad Vöslauban készül uzsonnavacsorázni az esti koncertet megelőzően.

Liszt Ferenc emléke előtt adóztunk a nap elején Doborjánban, majd egy kis hó (és nem kis hideg ) segített azonnal adventi hangulatba kerülni Bécsben, az adventi vásárban, némi buszos városnézés után.

Zenekarunk esti hangversenyére készül mindenki, valamint a Musikverein Aranytermének hangulatára.

Közfelkiáltással rövid vacsorát és sminket szavaztunk meg , hogy minél több időnk legyen a Musikvereinben.

Folytatása következik.

 

a Teljes fotóalbum IDE KATTINTVA érhető el!

 

Turnéblog 2 / 

 

Felemelő élmény volt újra a Musikverein színpadán játszani és egy kis pécsiséget lopni az ünnepi fényekbe öltözött Bécs közönségének szívébe – köszönjük a véget érni nem akaró tapsot és a szeretetteli mosolyokat!

Hosszú napon vagyunk túl, zenekarunk mégis feltöltődve tér haza, így nincs is szükség sok pihenésre: egy kicsit szusszanunk, és már készülünk is a következő hetek hangversenyeire.

Várjuk a talalkozást, addig is pedig szeretettel küldjük ezt a képet a mai csodálatos esténkről.

 

Turnéblog 3

 

Köszönjük a sok érdeklődést és egyúttal türelmet is kérünk: igen, hamarosan olvasható, látható lesz honlapunkon a Zenés bécsi kultúrkirándulás részletes képes útibeszámolója.

A különböző lépésszámlálók felmondták a szolgálatot :)

A csapat összesen készített 27533 db fotót.

Ma reggel a Franz Schubert szülőházában kialakított múzeumban kezdtük a napot, ahol egy muzsikus mélyen átélt, magával ragadó "tárlat"vezetése hozta szinte olyan közel hozzánk a zseniális szerzőt, mintha mi magunk is ismernénk.

Jellegzetes szemüvegét (valóban a saját szemüvegét!) megpillantani erős érzés volt.

(ahogyan Mozart Requiemje, a Lacrimosa... A zene házában. Libabőr)

Jelen posztban felsorolhatatlan Bécs bebarangolt látnivalóinak sora, a honlapon rekonstruáljuk majd és ajánljuk a legjobbakat.

A zene házában (Haus der Musik) konkrétan napokat lehet, kell eltölteni, de ízelítőül ez a pár óra igen inspiráló volt

Folytatása következik. Mert az egyik legjobb pillanat emléke majd csak ezután kerül sorra!

Jöjjenek a fotók!

Idő (azaz írás) közben Magyarországra érkeztünk!

 

 

 

Turnéblog - The End

 

Ahogy mondani szokták, a mazsola a tetején!

Az OTP Travel kaposvári irodája és a Pannon Filharmonikusok közös szervezésében megálmodott zenés kultúrkiránduláson Bécsben közel 50 kedves zenerajongó, utazásszerelmes vett részt. A program csúcspontja nyilván a zenekar koncertje volt a híres Aranyteremben . Sokan az újévi koncertek közvetítése által otthonunkba hozott élmény miatt vágytak ide. Tadááám, és megvalósult az álom, ráadásul "saját" zenekaruk, otthoniak muzsikáltak.

Megérkezett kis csoportunk a Musikvereinhez!!

 

Bogányi Tibor, a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere üdvözölte az utazókat.

Bogányi Tibor vezető karmester a koncert után bejött és üdvözölte a csoportot, ekkor készült pár fotó emlékül. Köszönjük karmester úr! Biztosak vagyunk benne, hogy a zenekarunk Emlékkönyvébe is bekerülnek majd e képek! Izgalmas lesz a 2023-as újévi koncertközvetítés során otthonunkban felidézni, ki hol ült a híres teremben! Reményeink szerint lesz folytatás és az utazás csodáját össze fogjuk kötni a zenetörténet fontos állomásaival és zenehallgatással a jövőben is!

Addig is szeretettel várunk mindenkit Budapesten a Müpában, valamint Pécsett a Kodály Központban csodaszép hangversenyeinken!

 

 

 

Idegenvezetés:

Az idegenvezető Buzási Éva volt, aki sok éve tapasztalt vezető, bölcsész, könyvtáros, kutató, elképesztő humorral és tudással, nem kis emberismerettel és nagyon jó ritmusérzékkel vezényelte le az utat. Az utasok nagy részét sok éve ismeri, figyelembe veszi az egyénekre jellemző tulajdonságokat. Fülhallgatós vezetés volt, profi felszereléssel.

Résztvevők: 46 fő

A többség a kaposvári OTP Travel iroda ügyfele a városból és nagy vonzáskörzetéből, páran bajaiak voltak, akik több éve a zenekar bérletesei, páran budapesti több éves bérleteseink, ők Bécsbe vonattal érkeztek, ott ültek át a csoporthoz a buszba.

A hozzátartozók, a közönség, a zenekar tagjai a  Pannon Filharmonikusok Facebook és Instagram oldalán követhették az utazók történetét.

 

 

 

2022. MÁJUS 22.

 

Főváros vidék oda-vissza

210 éves retúr

 

A minőségi zenekultúra iránt mélyen elkötelezett éves Pannon Filharmonikusok jelenleg tehát az egyetlen magyar együttes, amelynek rendszeres fellépései vannak a bécsi Musikverein bérletes koncertjeinek sorában. A pécsi székhelyű nemzeti együttes sosem félt a megmérettetéstől:

a Müpában is közel két évtizede sikeres bérletsorozatának magáénak tudó, „vidéken” élő társulat a joggal igényes bécsi közönség előtt Vivaldi, Schumann és Schubert műveit adta elő Bogányi Tibor vezényletével. Szólistaként a szintén vidéken született, Pécsről induló, mára a Bécsi Zeneakadémia professzoraként is elismert világhírű csellista, Várdai István volt az együttes partnere. A művészek által a világ egyik legjobb akusztikájú hangversenytermének, a pécsi Kodály Központnak rezidens zenekarát 210 évvel ezelőtt egy sikeres bécsi zeneszerző alapította. Lickl György nem csupán az európai szellemiséget hozta el a magyar délvidéki kisvárosba, de a nemzetközi zenei gondolkodás igényét is elültette a mindenkori muzsikusok szívébe. A májusi koncert a Musikvereinben egyfajta visszatérés a kezdetekhez, amelyben elmosódik a magyar vidék és a nemzetközi pezsgésről híres város földrajzi különbsége, és csak a minőségi igénnyel előadott klasszikus zene marad.

Lickl Bécsből 1807-ben áttelepült muzsikusként, Mozart-kortárs és Haydn-tanítványként, Bécs ünnepelt zeneszerzőjeként kezdett bele abba a munkába, amelynek eredményeként Pécs város zenei élete intenzív fejlődésnek indult. Az évek során bécsi zenészeket szerződtetett, s hamarosan Magyarország legjobb zenekarát hozta létre. A zenei pezsgés természetesen magával hozott felmérhetetlen értékű szellemi, társadalmi, akár gazdasági fejlődést is, az pedig egészen természetes volt, hogy ami „ott fent Bécsben” elhangzott, nagyon rövid időn belül Pécsett is megismerték, játszották, beszéltek róla. Ma már kényelmesen és gyorsan utazhatunk a Budapest-Pécs-Bécs tengelyen, elérhető bármely értékes kulturális tartalom, esemény. A pécsiek szorgalmazzák a földrajzi távolság zenés áthidalását, így 2022 novemberi koncertjükhöz kapcsolódóan például egy bécsi tematikus városlátogatással egybekötött buszos kirándulást terveznek.

 

 

2022. május 22-án Bogányi Tibor vezető karmester és Várdai István pécsi születésű, mára világhírt szerzett Liszt Ferenc-díjas csellóművész, a Bécsi Zeneakadémia (Universität für Musik und Darstellende Künste) vonós és húros tanszéke csellóprofesszorának közös játékában is gyönyörködhetett a zene fővárosának publikuma.

Csellószólós, a hangszerre jellemző áradó dallamokban bővelkedő hangversenyt hallhat a közönség. Bécs városa az est mindhárom szerzőjének életében fontos szerepet töltött be. Antonio Vivaldi a velencei intrikák kapcsán, élete végén Bécsben próbált szerencsét, Robert Schumann szimfonikus stílusának fő inspirációját éppen a bécsi Franz Schubert „Nagy” C-dúr szimfóniájából merítette, Schubert pedig egész életében Bécsben élt. Vivaldi gordonka kettősversenye fülbemászó szekvenciáival ragadja magával a közönséget, Schumann versenyműve szenvedélyes közvetlenségével, Schubert szimfóniája pedig „mennyei hosszúságú” dallamaival – ahogy Schumann fogalmazott. Bogányi Tibor, az est karmestere egyúttal szólistaként is színpadra lép, ezáltal még inkább muzsikus partnere lesz az est másik szólistájának, Várdai Istvánnak.  Népszerű, könnyen befogadható, mégis színes és mély érzelmű műveket hallhatunk ezen a koncerten.

 

 A bécsi premierturnéról készült kisfilmet IDE kattintva megtekinthetik!

 

 

 

2022. november - EGY NAP BÉCSBEN A PANNON FILHARMONIKUSOKKAL

 

A Pannon Filharmonikusok 2022 novemberében is fellép a bécsi Musikverein Aranytermében. A koncertre magyarországi közönségünk számára bécsi tematikus városlátogatással egybekötött busszos kirándulást tervezünk megfelelő számú érdeklődő esetén.

 

IDE KATTINTVA MINDEN RÉSZLETRE FÉNY DERÜL!

 

Kérjük, hogy amennyiben érdeklik az út részletei, jelezze azt Teszlák Nikolett munkatársunknál a teszlak.nikolett@pfz.hu e-mail címre!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992