1 2 3

Musik der Meister A Pannon Filharmonikusok Bécsben

Musikverein 2023 ősz

Johannes Brahms: Akadémiai ünnepi nyitány
Bartók Béla: II. hegedűverseny
Anton Bruckner: IV. „Romantikus" szimfónia

Baráti Kristóf – hegedű

Vezényel: Bogányi Tibor

Jegyvásárlás

A Pannon Filharmonikusok a tavalyi nagy sikerű Bartók portré című hangversenyén is elhangzott Hegedűverseny bemutatójára készül a következő bécsi koncertjén. A Baráti Kristóffal közös pécsi előadás szakmai minőségét jelzi, hogy a koncert televíziós felvétele a Medici és Mezzo televíziókban is bemutatásra kerül. A Musik der Meister sorozat következő koncertjére Bogányi Tibor újra Bruckner szimfóniát kínál a zene fővárosában. Az együttes megemlékezik Budapest születésének 150 éves évfordulójáról is Brahms Akadémiai ünnepi nyitányával, melyet a szerző Buda, Pest és Óbuda egyesülésének tiszteletére kiírt zeneszerzőversenyre szerzett egykoron. A bécsi székhelyű Collegium Hungaricum támogatásával az est híre a magyar kultúra és a főváros születésének évfordulója iránt érdeklődőkhöz is eljut.

 

Zenekarunk a bécsi Musikverein évtizedes múltra visszatekintő Musik der Meister sorozatába kapott 2021-től meghívást. A hazai együttesek közül a Pannon Filharmonikusoknak Bogányi Tibor vezető karmester vezényletével sikerül elsőként a rangos hangversenyteremben sorozatot indítania, felkérésre. Európa Kulturális Fővárosa és Magyarország fővárosa után az együttes a zene fővárosának közönsége előtt méretteti meg magát.

"Országos hatáskörű intézményként feladatunk a magyar zenekultúra reprezentálása a nemzetközi kulturális életben. A bécsi Musikverein az európai zenei élet egyik központja, a klasszika fellegvára, ahol a műsorban minden alkalommal jelentős szerepet kapnak a bécsi zeneszerzők. Különleges pillanat volt tavaly, mikor pécsi zenekarként Schubertet, a legbécsibb zeneszerző műveit tolmácsoltuk a bécsieknek. Reméljük az idei koncert, Anton Bruckner és Richard Strauss műveivel a repertoáron ugyancsak sikert hoz majd."  – nyilatkozta az első hangverseny előtt Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

Valódi áttörést jelent a magyar zenei élet történetében, hogy 2021 októbere és 2023 júniusa között összesen hat alkalommal léphet fel az együttes a bécsi Musikverein nagytermében. Ahogy azt a sorozat vezetője elmondta, a meghívás alapja a zenekar megbízható, minőségi színvonala, amely a művelt és zeneileg elkényeztetett bécsi közönség számára elsődleges szempont.

Pécsiség Bécsben címmel ITT olvashatnak az előzményekről.

 

„A Pannon Filharmonikusok húsz éve megkezdett megújulásában számos nemzetközi zenekari példa állt a zenekar művészei és vezetése előtt. Az linzi Bruckner Orchester és a bécsi Tonkünstler Orchestra a legközelebb működő példák voltak számunkra. Nagy megtiszteltetés, hogy november 5-én e két zenekarnak lesz még koncertje aznap a Musikvereinban, amikor a pécsi együttes játszik este. Megtörtént az a szakmai nemzetközi pozícióváltás is, amit húsz évvel ezelőtt elterveztünk.” - helyezte kontextusba az est jelentőségét Horváth Zsolt igazgató.

A Pannon Filharmonikusok a neves, több mint 60 éves Musik der Meister sorozatba történő meghíváskor azzal a kérdéssel szembesült, ami az egyik legnagyobb kihívás egy előadóművészeti társulat életében: mit játsszon el a bécsi, klasszikus zenén nevelkedő, zeneértő közönség számára? Mi legyen az a 15 mű, amelynek előadásával bemutathatja azt a nívót, amelyet az ország egyik legkiemelkedőbb szimfonikus zenekaraként, a minőség nagyköveteként képvisel. Az 1811-ben Pécsett megalapított zenekar a rangos bécsi felkérésnek szimbolikus jelentőséget is tulajdonított: az egykor Bécsből Pécsre települt Johann Georg Lickl az európai szemléletmódot, a zene határokon átívelő minőségének igényét ültette el annak idején a dél-magyarországi zenészek szívébe és a közönség fülébe. Ezt az évszázadokon át megújulni képes hagyományt kívánta az együttes megmutatni a vájt fülű bécsi publikumnak, mintegy meg- és visszaérkezve a zene fővárosába.

Bogányi Tibor vezető karmester és a zenekar vezetése úgy döntött, hogy nem bizonyítani, hanem muzsikálni fog az Aranyteremben. Ez a játék a művészek örömére is szolgál. Ott ülni azokban a székekben, ahol a nagy muzsikus elődök és a legkiválóbb ma élő előadók is ülnek, megtiszteltetés. Az együttes meg kívánta élni ezt az édes gyümölcsöt, amit az elmúlt húsz évben befektetett munka termett. Egyrészt olyan műveket mutatott meg Bécsben, melyeket a bécsi közönség jól ismer, így meggyőződhet arról, hogy szakmailag milyen kiváló produkciókat nyújt a zenekar. Így került Brahms, Richard Strauss, Mozart, Schumann vagy Schubert a terítékre kerülő műsorokba, ugyanakkor a magyar zeneszerzők, Liszt és Bartók sem maradhatott ki a kínálatból. Bruckner és Sibelius Bogányi Tibor személyes választása: a vezető karmester nagykövete a finn zenének, és rajongója Bruckner alkotásainak.

A társadalmi beágyazottság sikerét mutatja, hogy az együttest második éve a zenekart szeretők sokasága kíséri el. A 2023. november 4-5-i hétvégén több mint 80 magyar zenebarát utazik el Bécsbe, ahol színvonalas kulturális programokon vesznek részt, majd a hétvége megkoronázásaként a Pannon Filharmonikusok hangversenyét hallgatják meg a Musikvereinban.

 

 

Utazás a Pannon Filharmonikusokhoz

Tartsanak velünk!

A PFZ közössége ott van Pécsett a Kodály Központban és Bécsben a Musikvereinban is. A tavalyi évadban pécsi és budapesti zenebarátaink Bécsben nagy sikerű kulturális utazást tettek az OTP Travel szervezésében. A színvonalas programokkal kísért koncertlátogatás felejthetetlen élmény volt a résztvevőknek. A következő évadban egy bécsi és egy pécsi utat is tervezünk! Jöjjenek el novemberben a Musikverein Aranytermébe, tavasszal pedig a pécsi Kodály Központba a zenekar húsvéti koncertjére. A zenén túl városnézésre, képzőművészeti és turisztikai élményekre is invitáljuk Önöket!

2023. NOVEMBER 5–6. Budapest – Musikverein, Bécs 

A részletekről IDE KATTINTVA olvashatnak!

 

 

 

Koncert kép
A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992