1 2 3

Tiszta forrásból

Csodaszarvasok és szirének

Eötvös Péter: Sirens' Song (Szirének éneke)
Eötvös Péter: Cello Concerto Grosso
Bartók Béla: Négy zenekari darab, Op. 12
Bartók Béla: Cantata profana

Sung-Won Yang – gordonka
Magyar Rádió Énekkara (karig.: Pad Zoltán)
Rab Gyula – tenor
Balla Sándor - bariton

Vezényel: Eötvös Péter

Koncert várható hossza: 119' 00"
Jegyárak: 4990, 3990, 2990 Ft
Bérletárak: Teljes bérlet ár / I. rendű: 27.400 Ft, II. rendű: 23.400 Ft, III. rendű: 18.400 Ft » Nyugdíjas, diák bérlet ár / I. rendű: 22.900 Ft, II. rendű: 19.700 Ft, III. rendű: 17.500 Ft
Jegyvásárlás Bérletvásárlás

Ez a hangverseny a modern zene és a magyar művek kedvelőinek szól, mégis számos klasszikus kötődést találunk a programban. A műsor első felében Eötvös Péter két kompozíciója hangzik el, majd a felcsendülő Bartók-darabok tanúsítják szerzőjük sokszínűségét.

A nemzetközi hírű Eötvös Péter két különleges alkotása kerül egymás mellé a koncerten, melyek közül az első darab kísérletet tesz a görög mitológia legendás alakjai, a szirének énekének modern kori megszólaltatására, vagyis hallhatóvá kívánja tenni mindazt, amit Odüsszeusz hallhatott. Világhíres magyarok címmel 2021. március 25-én élő közvetítés segítségével lehettünk tanúi a Sirens’ Song rendhagyó ősbemutatójának. Ezen az estén végre élőben, a hangversenyteremben hallgathatjuk meg ezt a különleges művet. A Cello Concerto Grosso egy olyan nagy hagyományokon nyugvó, mégis újszerűségével kitűnő mű, melyben a nyolc zenekari csellista is afféle szólóhangszer-csoportot alkot, intenzív kapcsolatot teremtve a szólistával, így a versenyművek jellemző hierarchikus felépítése új fénytörésbe kerül. Az elhangzó Bartók-művek több oldalról is bemutatják szerzőjüket. A Négy zenekari darab az impresszionizmus világában kalandozó Bartók hangján szól, a Cantata profana pedig a folklorista zeneszerzőt állítja elénk, aki egyre szenvedélyesebben keresi a távlatokat nyitó gyökereket, és eljut a híressé vált mondatig: „Csak tiszta forrásból.”

Zenében kifejezni a csendet

 

Bartók művei mellett két saját alkotását, a Cello Concerto Grosso című versenyművet és a Szirének énekét is a Pannon Filharmonikusok élén vezényli Eötvös Péter zeneszerző, aki saját bevallása szerint gyerekkorától kezdve Bartók zenéjével él együtt. A közös koncertről beszélgettünk.

Milyen sűrűn dolgozik együtt a Pannon Filharmonikusokkal?

A Kodály Központ 10 évvel ezelőtti megnyitása után rendszeressé vált a kapcsolatunk, nagyon sok különleges programot vezényeltem náluk. A zenekarhoz erős személyes kötődésem is van, műveimet a legmagasabb színvonalon játszották Pécsett, Budapesten, operámmal, a Senza sanguéval pedig elnyertük az Armel Operafesztivál legjobb produkciója díját is még 2016-ban. Ezt az előadást Londonban is nagy sikerrel játszottuk. A zenekar állandó partnere a fiatal zeneszerzők és karmesterek részére létrehozott alapítványomnak is, ennek keretében fiatal mentorált szerzőket és karmestereket mutatnak be, amiért külön köszönettel tartozom nekik.

Az este második felében két különböző stílusú Bartók-mű hangzik el. Hogyan kapcsolódnak ezek a Szirének énekéhez és a csellóversenyhez?

A koncert műsora két különálló egységből áll. Az első részben az ének és a tánc dominál. A szirének éneke mellett nagy szerepet játszik a szirének csábító tánca is. Ahogy Kafka írta: „Odüsszeusz futólag látta a nyakuk tekergését... ők pedig – szépségesebben, mint bármikor – csak vonaglottak és tekeregtek, borzongató hajukat a szélbe vetették, körmeiket a sziklaköveken szabadosan köszörülték.” Ennek ellentéte a Cello Concerto Grosso a kemény, csizmás legénytáncával.

A második részben teljesen más világba érkezünk. Amíg Bartók 1912-ben komponált és csak kilenc évvel később meghangszerelt Négy zenekari darabja még a századfordulóra jellemző tradicionális stíluselemeket hordozza magán, addig az 1934-ben megjelent Cantata profana nemcsak „tiszta forrásból”, hanem tiszta bartóki hangzásvilágból táplálkozik. A román kolindákból származó versek balladai hangvétele az 1930-as évek katasztrófához vezető politikai és társadalmi életének ellenpontja, a természet tisztaságát példaként állító bartóki világlátás csodálatos példája.

(PAPAGENO)

Koncert kép

Sung-Won Yang dél-koreai csellóművész Eötvös Péter Cello Concerto Grosso című darabjának szólistájaként érkezik a Pannon Filharmonikusokhoz. A művész, aki Pécsen és Budapesten is fellép az együttessel, ezer szállal kötődik Magyarországhoz. Erről, és a darabról kérdeztük őt.

A Cello Concerto Grosso ázsiai premierje az ön nevéhez fűződik. Többször is előadta már?

A bemutatón a Szöuli Filharmonikusokkal játszottam, legutóbb pedig a bécsi Musikverein színpadán léptem fel ezzel a darabbal az Osztrák Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében. Ahogy a név is utal rá, igazán nagyszabású versenyműről van szó, melyben nemcsak a szólista, de az egész csellószólam főszerephez jut. Egy nagyon gazdag, komplex és kihívásokkal teli darab, melyben nemcsak a magyarság erdélyi gyökerei, az ott élő emberek lelkülete nyilvánul meg, hanem egy olyan kulturálisan kozmopolita gondolkodás is, ami érthetővé, befogadhatóvá teszi a művet Párizstól Tokióig.

A Pannon Filharmonikusokkal dolgozott már együtt?

Ez lesz az első alkalom, hogy találkozunk. Nagyon sok felvételt hallgatok a különböző videómegosztókon, így már több alkalommal találkozhattam a pécsi együttes előadásaival is. Bár többször voltam már Magyarországon, de eddig még csak Budapesten, így külön öröm, hogy ezúttal a kiváló akusztikájáról méltán híres pécsi Kodály Központban is felléphetek.

(PAPAGENO)

Koncert kép

A produkció a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Koncert kép
A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Nyitvatartás:

Hétfőtől szombatig: 
10.00 - 18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől szombatig 10.00 és 18.00 óra között.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992