1 2 3

Tiszta forrásból

Csodaszarvasok és szirének

Eötvös Péter: Sirens' Song (Szirének éneke)
Eötvös Péter: Cello Concerto Grosso
Bartók Béla: Négy zenekari darab, Op. 12
Bartók Béla: Cantata profana

Sung-Won Yang – gordonka
Rab Gyula – tenor
Balla Sándor – bariton
Magyar Rádió Énekkara (karig.: Pad Zoltán)

Vezényel: Eötvös Péter

Koncert várható hossza: 119' 00"
Jegyárak: 4990, 3990, 2990 Ft
Jegyvásárlás

Ez a hangverseny a modern zene és az egyetemes magyar zeneirodalom kedvelőinek szól, mégis sok klasszikus kötődést találunk benne. A műsor első felében Eötvös Péter két különleges alkotása hangzik el, melyek közül az első az ókor óta legendás szirének énekének modernkori megszólaltatására tesz kísérletet, vagyis hallhatóvá kívánja tenni mindazt, amit Odüsszeusz hallhatott vagy hallani szeretett volna. A Cello Concerto Grosso egy olyan nagy hagyományokon nyugvó, mégis újszerű mű, melyben a nyolc zenekari csellista is afféle szólóhangszer-csoportot alkot, intenzív kapcsolatot teremtve a szólistával, így a versenyművek jellemző hierarchikus felépítése itt új fénytörésbe kerül. Az elhangzó Bartók művek több oldalról is bemutatják szerzőjüket. A Négy zenekari darab az impresszionizmusban kalandozó Bartók hangján szól, a Cantata profana pedig a folklorista zeneszerzőt állítja elénk, aki egyre szenvedélyesebben keresi a távlatokat nyitó gyökereket, a dolgok végső mozgatóit, és így jut el a híressé vált mondatig: „Csak tiszta forrásból.”

A koncert műsora két különálló egységből áll. Az első részben az ének és a tánc dominál. A szirének éneke mellett nagy szerepet játszik a szirének csábító tánca is. Ahogy Kafka írta: „Odüsszeusz futólag látta a nyakuk tekergését... ők pedig – szépségesebben, mint bármikor – csak vonaglottak és tekeregtek, borzongató hajukat a szélbe vetették, körmeiket a sziklaköveken szabadosan köszörülték.” Ennek ellentéte a Cello Concerto Grosso a kemény, csizmás legénytáncával.

(PAPAGENO)

Koncert kép

Az Eötvös Péterrel készült teljes interjút ITT olvashatják!

 

 

A bemutatón a Szöuli Filharmonikusokkal játszottam, legutóbb pedig a bécsi Musikverein színpadán léptem fel ezzel a darabbal az Osztrák Rádió Szimfonikus Zenekarának kíséretében. Ahogy a név is utal rá, igazán nagyszabású versenyműről van szó, melyben nemcsak a szólista, de az egész csellószólam főszerephez jut. Egy nagyon gazdag, komplex és kihívásokkal teli darab, melyben nemcsak a magyarság erdélyi gyökerei, az ott élő emberek lelkülete nyilvánul meg, hanem egy olyan kulturálisan kozmopolita gondolkodás is, ami érthetővé, befogadhatóvá teszi a művet Párizstól Tokióig.

(PAPAGENO)

Koncert kép

Az előadást a Bartók Rádió élőben sugározza.

Kedves Közönségünk!

Tisztelettel hívjuk fel figyelmüket, hogy a koncerten kiosztott műsorlapot letölthetik előre innen a honlapunkról, az adott koncert oldaláról. Bízunk benne, hogy idővel kevesebb nyomtatott kiadvánnyal, közösen óvjuk a környezetet!

LAPOZÓS ONLINE MŰSORLAPUNK ide kattintva olvasható!

 

 

Koncert kép
A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
+36 72 500 300
jegypenztar@pfz.hu

Nyári nyitvatartás
2024. július 8. és 21., valamint augusztus 5. és 18. között
H–Cs: 10.00–18.00
P: 10.00–16.00
Szo–V: zárva

2024. július 16-án, július 22. és augusztus 4. között, valamint augusztus 19-én és 20-án a jegypénztár zárva tart.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992