1 2 3

Zenében kifejezni a csendet

Bartók művei mellett két saját alkotását, a Cello Concerto Grosso című versenyművet és a Szirének énekét is a Pannon Filharmonikusok élén vezényli Eötvös Péter zeneszerző, aki saját bevallása szerint gyerekkorától kezdve Bartók zenéjével él együtt. A közös koncertről beszélgettünk.

A Pannon Filharmonikusok Tiszta forrásból (Csodaszarvasok és szirének) című koncertjét december 8-án Pécsett a Kodály Központban, december 9-én Budapesten a Müpában tekintheti meg a közönség. A világhírű zeneszerző, karmester Eötvös Péter Sirens' Song (Szirének éneke) és 
Cello Concerto Grosso műve mellett Bartók Béla Négy zenekari darab, valamint a döbbenetes erejű Cantata profana című alkotása csendül fel. Közreműködik Sung-Won Yang gordonkaművész, a francia kormány lovagkeresztjének birtokosa, a Royal Academy of Music vendégprofesszora, valamint a Magyar Rádió Énekkara, karigazgató Pad Zoltán. Rab Gyula tenor és Balla Sándor bariton énekművészeket köszönthetjük a színpadon. Az est karmestere Eötvös Péter.

Jegyvásárlás személyesen a jegypénztárakban, illetve online is lehetséges: a pécsi koncertre IDE kattintva, a Müpa előadásra IDE kattintva.

Szeretettel várjuk kedves közönségünket!

 

 

 

– Milyen sűrűn dolgozik együtt a Pannon Filharmonikusokkal?

A Kodály Központ 10 évvel ezelőtti megnyitása után rendszeressé vált a kapcsolatunk, nagyon sok különleges programot vezényeltem náluk. A zenekarhoz erős személyes kötődésem is van, műveimet a legmagasabb színvonalon játszották Pécsett, Budapesten, operámmal, a Senza sanguéval pedig elnyertük az Armel Operafesztivál legjobb produkciója díját is még 2016-ban. Ezt az előadást Londonban is nagy sikerrel játszottuk. A zenekar állandó partnere a fiatal zeneszerzők és karmesterek részére létrehozott alapítványomnak is, ennek keretében fiatal mentorált szerzőket és karmestereket mutatnak be, amiért külön köszönettel tartozom nekik.

– A koncert szólistája Sung-Won Yang lesz, akinek a nevéhez fűződik a Cello Concerto Grosso ázsiai premierje. Hogyan jellemezné őt mint muzsikust?

Sung-Won csellójátéka rendkívül széles skálán mozog. Mondhatnám úgy is, hogy egytől háromszázhatvan fokig foroghat nála a mutató. Nagyon koncentrált és kontrollált játékmód jellemzi, az egyik pillanatban robbanékony, a következőben az alkony nyugalma száll rá. Ez a típus a legpontosabban megfelel a művem karakterének.

Az inkább nyugodtan szemlélődő hegedűversenyeimmel szemben ez a csellóverseny egy markáns férfitánc. Elképzelésem szerint a szólistához tartozó nyolc csellista helyenként virtuóz magasságokban játszik, és egy férfiakból álló tánccsoportot jelenít meg. Erre a szólistával együtt „koncertáló”, önálló hangszercsoportra utal a historikus „concerto grosso” elnevezés.

– A Szirének énekéhez egy antik görög mitológiai történetet vett alapul. Általánosságban milyen gyakran tekint a mítoszokra ihletforrásként?

Valóban több művemben foglalkozom kultúrtörténeti témákkal, mint például a kultúrák megszűnéséről az Atlantisban, az ősanya kérdéséről a Lilith operámban, vagy létünk kérdéseiről a Kozmosz és Multiversum című darabjaimban.

A Szirénekhez viszont Franz Kafka A szirének hallgatása című novellája vezetett, a mulatságos és zseniális gondolat, hogy a „szirének dalától megmenekülhetett valaki, de a hallgatásuktól egész biztosan nem”. Nekem a legproblematikusabb feladat volt a hallgatást, a csendet zenében kifejezni. A szünet ugyanis nem csend, hanem két zaj közötti feszült várakozás.

Fotó:  © Szilvia Csibi

www.eotvospeter.com

– Az este második felében két különböző stílusú Bartók-mű hangzik el. Hogyan kapcsolódnak ezek a Szirének énekéhez és a csellóversenyhez?

A koncert műsora két különálló egységből áll. Az első részben az ének és a tánc dominál. A szirének éneke mellett nagy szerepet játszik a szirének csábító tánca is. Ahogy Kafka írta: „Odüsszeusz futólag látta a nyakuk tekergését... ők pedig – szépségesebben, mint bármikor – csak vonaglottak és tekeregtek, borzongató hajukat a szélbe vetették, körmeiket a sziklaköveken szabadosan köszörülték.” Ennek ellentéte a Cello Concerto Grosso a kemény, csizmás legénytáncával.

A második részben teljesen más világba érkezünk. Amíg Bartók 1912-ben komponált és csak kilenc évvel később meghangszerelt Négy zenekari darabja még a századfordulóra jellemző tradicionális stíluselemeket hordozza magán, addig az 1934-ben megjelent Cantata profana nemcsak „tiszta forrásból”, hanem tiszta bartóki hangzásvilágból táplálkozik. A román kolindákból származó versek balladai hangvétele az 1930-as évek katasztrófához vezető politikai és társadalmi életének ellenpontja, a természet tisztaságát példaként állító bartóki világlátás csodálatos példája.

– Milyen hatással van Bartók munkássága az ön zeneszerzői szemléletére?

Négy-ötéves koromtól kezdve a mai napig Bartók zenéjével élek együtt. Legelső zongoraleckéimen a kis Bach- és Mozart-darabok mellett Bartók Gyermekeknek című ciklusából tanultam kottát olvasni, így az évek folyamán zenei anyanyelvemmé vált.

Nagy hatással volt rám, amikor 10–12 éves koromban anyám Miskolcról elvitt a budapesti operába, hogy megnézzük Bartók három színpadi művét: A kékszakállú herceg várát, A fából faragott királyfit és A csodálatos mandarint. A nemzetközi karmesteri pályám során egyre több Bartók-mű került a repertoáromba.

A zenei „anyanyelv” a legtermészetesebb módon megtalálható a saját műveimben is. Én nem Bartók stílusában komponálok, hanem azon a nyelven mondom el a zenei gondolataimat, ahogy egy magyar író az anyanyelvén, magyarul mesél más és más történetet.

Más kultúrák befolyása, hatása csak gazdagítja a nyelvi tudást. Így volt ez Bartóknál is: a közép-kelet-európai, sőt a még délebbre fekvő népzenei kultúrák hatása is hallható a műveiben. Nálam a nagy nyugat-európai zenei centrumok aktív részeseként eltöltött 40 év tapasztalatai is megjelennek a kompozícióimban. Ezenkívül erős vonalat képvisel a szimfonikus műveimben a székely népi tánczene, amint ezt majd a csellóversenyemben is hallani fogják.

 

Az interjút a Papageno készítette 2022-ben.

 

 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992