1 2 3

Kodály '10 - Ünnepi hangverseny

Johann Sebastian Bach: Cselló szvit tétel
Ludwig van Beethoven: Egmont-nyitány
Giuseppe Martucci: Desz-dúr noktürn, Op. 70. No. 1.
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Rokokó variációk, Op. 33
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Oktett, Op. 20. - Scherzo
Magyar népdal: Kodály Zoltán gyűjtése
Kodály Zoltán: Marosszéki táncok
Kodály Zoltán: Galántai táncok

Várdai István – gordonka
Sturcz Noémi – népdal énekes

Vezényel: Bogányi Tibor , Varga Gilbert , Vass András

Koncert várható hossza: 95 perc
Jegyárak: » 3990 » 4990 » 5990 Ft
Jegyvásárlás

Tíz éve, hogy a Kodály Központ megnyitotta kapuit, és a Pannon Filharmonikusok otthonává vált. Tíz éve, hogy ez a helyszín lett a pécsi közönség számára az élő klasszikus zenei koncertek elsőszámú forrása. A jeles alkalmat különleges koncerttel ünnepli meg az együttes. Az estén a zenekar mindkét vezető karmestere vezényel, illetve egyikük szólistaként is színpadra lép, méghozzá a zenekar koncertmesterének művében, mely most hangzik el első alkalommal a közönség előtt. A különleges darabot két nagy kedvenc, Kodály Galántai táncai és Beethoven V. szimfóniája fogja közre. Előbbit számtalan alkalommal hallhatta a pécsi közönség, és méltán játsszák szívesen külföldi zenekarok is, egyike Kodály legismertebb műveinek. Beethoven Sors szimfóniája szintén a zeneirodalom legismertebb művei közé tartozik, melyet már dallam nélkül is, a puszta ritmusáról felismerünk. Sorssal való vívódása és győzelme pedig igazán időszerű a mai vészterhes időkben.

„Csodás a terem, de ez a csoda nem csak Pécsé és Magyarországé, hanem a világ kulturális életének része. Sok helyen játszottam már, s kijelenthetem, ez a koncertközpont az élvonalba tartozik. A szépségén túl a logisztikája is kitűnő, az atmoszférája pedig meleg és kellemes. Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit…”

(Maxim Vengerov)

 

Elkalauzoljuk Önöket virtuálisan az épületben: https://www.pfz.hu/kodaly-kozpont

Koncert kép

Nem sokkal Mozart halála után a Bécsben élő Georg Lickl épp reggelihez készülődött, amikor az inas jelezte, hogy levele érkezett. Georg csodálkozva törte fel a Pécsi Püspökség viaszpecséttel lezárt borítékját.
Az ismeretlen kisváros püspökének a felkérése izgalommal töltötte el az osztrák zeneszerzőt. Azonnal térképért küldetett, és kocsit hívatott. A magyarokat jól ismerő barátja megerősítette, amiben reménykedett: a délmagyarországi Pécs történelmi múlttal bír, és polgárai újító szemlélettel
bírnak. Hazaérve tollat ragadott, és válaszlevelében biztosította a püspököt, hogy számíthat a szolgálatára…

Nem tudjuk, hogy a felkérés hasonlóképpen történt-e a valóságban. Azt sem, hogy az azóta eltelt több mint két évszázadban mi a zenekar pontos története. De azt igen, hogy Pécs város zenekultúrájának sorsa megpecsételődött, amikor Johann Georg Lickl Bécsből a városba költözött, és 1811-ben megalakította a mai Pannon Filharmonikusok egykori elődjét. A határokon átívelő együttműködésen alapuló szimfonikus zenekar a mai napig az alapító karnagy szellemiségével összhangban a város nemzetközi vérkeringésének és kulturális életének egyik motorja.

A 210 éves jubileum 2020. december 9-én, a Kodály Központ első nyilvános hangversenyének tízéves évfordulóján kezdődik, és 2021. december 9-én, a zenekar alapításának 210 éves születésnapján ér véget.

A Pannon Filharmonikusok a pécsi Kodály Központ lelke, a terem a zenekar lélekemelő otthona. A közös jubileumi év első eseménye 2020. december 16-án lesz. Az elmúlt tíz évben az épület minden tekintetben kiállta a próbát! A különös atmoszférával megáldott nagyterem, a páratlan akusztika, a zenekar művészeinek és munkatársainak otthon nyújtó hátsó traktus, a stúdiótechnika és a közönségtér mind-mind a zene és a zenekar szolgálatában állnak.

A tízéves évforduló tiszteletére a Pannon Filharmonikusok a zenekar alapításának emléknapján, és a Kodály Központ egykori megnyitójának napján, Kodály Zoltán és Ludwig van Beethoven születésnapján ad ünnepi koncerteket.
A jubileumi év részletes programja a zenekar honlapján később lesz elérhető.

 

A Pannon Filharmonikusok szeretettel hívja hangversenyeire kedves közönségét a Magyarország télen is vár! kampány keretében.

Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérletvásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás a 2020. november 10-i Covid-rendelkezések után:
- hétfő-csütörtök: 10.00 - 18.00
- péntek: 10.00-16.00
- december 23-tól január 4-ig a pénztár zárva
- streamek ideje alatt zárva - telefonon rendelkezésre állunk

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992