Gilbert Varga

vezető karmester

A nagyhírű Varga Tibor hegedűművész fia, Gilbert Varga, egyedi stílusban és ösztönös hajlammal vezényel. A pódiumon tiszteletet parancsoló és határozott fellépésű Varga jól ismert sokszínű, rendkívüli struktúrával rendelkező, árnyalt dinamikájú előadásmódjáról. Az elegáns és kivételesen letisztult vezénylési technikájáról ismertté vált dirigens világszerte számos zenekarnál töltött be pozíciókat, illetve szerepelt vendégkarmesterként.

Gilbert Varga a világ számos jelentős zenekarával koncertezett, többek között vezényelte a Philadelphiai Zenekart, a DSO Berlin, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarát, az Orchestre de Paris-t, Oslói Filharmonikusokat, Sydney Szimfonikus Zenekart, a 2016/2017-es évadban pedig debütált a Cincinnati Szimfonikusoknál, valamint visszatért a Királyi Liverpooli Filharmonikus Zenekarhoz és a Macao Zenekarhoz. 2013 májusától 2018 végéig Vargát a Tajpeji Szimfonikus Zenekar vezető karmestere volt. 2019. január 1-jétől a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterévé nevezték ki, mely pozíciót Bogányi Tiborral közösen tölti be.
Gilbert Varga három egymástól igen különböző és egyedülálló mesternél tanult: Franco Ferrara, Sergiu Celibidache és Charles Bruck. Pályafutásának korai szakaszában kamarazenekarokkal való együttműködésére összpontosított, különösen a Tibor Varga Kamarazenekarra, mielőtt rövid időn belül szimfonikus karmesteri hírnévre tett szert. Vezető karmesteri pozíciót töltött be a Hofer Symphonikernél (1980-1985), szintén vezető karmesterként dolgozott a Philharmonia Hungaricanál Marlban, (1985-1990) Yehudi Menuhinnel vezényelve debütáló turnéjukat Magyarországon. Állandó vendégkarmesterként dolgozott a Stuttgarti Kamarazenekarnál (1991-1995) és első vendégkarmester volt a Malmö Szimfonikusoknál (1997-2000). 1997-ben a Baszk Nemzeti Szimfonikus Zenekar zenei igazgatója lett, tíz évadon keresztül vezette az együttest, beleértve turnéikat az Egyesült Királyságban, Németországban, Spanyolországban és Dél-Amerikában.
Bogányi Tibor
Varga diszkgráfiája olyan kiadókat foglal magában, mint az ASV, Koch International és a Claves Records. Legújabb lemezét 2011 januárjában adták ki Ravel és Prokofjev versenyművekkel, a berlini Deutsches Symphonie-Orchester és Anna Vinnitskaya közreműködésével a Naïve Records kiadásában, melyet a BBC Music Magazine öt csillagra értékelt.

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Tóth Eszter
kommunikációs munkatárs
tothponteszterkukacpfzponthu
Tel.: 20/449-8552