1 2 3

Varga Gilbert

vezető karmester

A nagyhírű Varga Tibor hegedűművész fia, Gilbert Varga, egyedi stílusban és ösztönös hajlammal vezényel. A pódiumon tiszteletet parancsoló és határozott fellépésű Varga jól ismert sokszínű, rendkívüli struktúrával rendelkező, árnyalt dinamikájú előadásmódjáról. Az elegáns és kivételesen letisztult vezénylési technikájáról ismertté vált dirigens világszerte számos zenekarnál töltött be pozíciókat, illetve szerepelt vendégkarmesterként.

Gilbert Varga a világ számos jelentős zenekarával koncertezett, többek között vezényelte a Philadelphiai Zenekart, a DSO Berlin, a Berlini Rádió Szimfonikus Zenekarát, az Orchestre de Paris-t, az Oslói Filharmonikusokat, a Sydney Szimfonikus Zenekart, a 2016/2017-es évadban pedig debütált a Cincinnati Szimfonikusoknál, valamint visszatért a Királyi Liverpooli Filharmonikus Zenekarhoz és a Macao Zenekarhoz. 2013 májusától 2018 végéig Varga a Tajpeji Szimfonikus Zenekar vezető karmestere volt. 2019. január 1-jétől a Pannon Filharmonikusok vezető karmesterévé nevezték ki, mely pozíciót Bogányi Tiborral közösen töltötte be 2021-ig. Gilbert Varga a Zene világnapján, 2020. október 1-jén tette le magyar állampolgársági esküjét Pécsett. A Pannon Filharmonikusokhoz 2019 januárjában szerződött, rangos nemzetközi karriert magáénak tudható karmester a két évvel azelőtti, akkor még angol nyelven tartott sajtótájékoztatón így fogalmazott: „Külföldön születtem, és első alkalommal vállalok tisztséget Magyarországon a pécsi Pannon Filharmonikusoknál, a csodálatos Kodály Központban. Bízom benne, hogy nemsokára egy hasonló rendezvényen a névtáblámon nem Gilbert Varga szerepel majd, hanem Varga Gilbert.”
Gilbert Varga három egymástól igen különböző és egyedülálló mesternél tanult: Franco Ferrara, Sergiu Celibidache és Charles Bruck. Pályafutásának korai szakaszában kamarazenekarokkal való együttműködésére összpontosított, különösen a Tibor Varga Kamarazenekarra, mielőtt rövid időn belül szimfonikus karmesteri hírnévre tett szert. Vezető karmesteri pozíciót töltött be a Hofer Symphonikernél (1980-1985), szintén vezető karmesterként dolgozott a Philharmonia Hungaricanál Marlban, (1985-1990) Yehudi Menuhinnel vezényelve debütáló turnéjukat Magyarországon. Állandó vendégkarmesterként dolgozott a Stuttgarti Kamarazenekarnál (1991-1995) és első vendégkarmester volt a Malmö Szimfonikusoknál (1997-2000). 1997-ben a Baszk Nemzeti Szimfonikus Zenekar zenei igazgatója lett, tíz évadon keresztül vezette az együttest, beleértve turnéikat az Egyesült Királyságban, Németországban, Spanyolországban és Dél-Amerikában.
Gilbert Varga
Varga diszkgráfiája olyan kiadókat foglal magában, mint az ASV, Koch International és a Claves Records. Legújabb lemezét 2011 januárjában adták ki Ravel és Prokofjev versenyművekkel, a berlini Deutsches Symphonie-Orchester és Anna Vinnitskaya közreműködésével a Naïve Records kiadásában, melyet a BBC Music Magazine öt csillagra értékelt.

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992