1 2 3

Kodály '10 - Ünnepi hangverseny

Online közvetítés felvételről

Johann Sebastian Bach: C-dúr csellószvit – Sarabande (BWV 1009)
Ludwig van Beethoven: Egmont-nyitány
Giuseppe Martucci: Giuseppe Martucci: Gesz-dúr noktürn, Op. 70, No. 1.
Pjotr Iljics Csajkovszkij: Rokokó variációk, Op. 33
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Oktett, Op. 20 – Scherzo
Magyar népdal: Bukovinai keservesek Kodály Zoltán 1914-es gyűjtéséből
Kodály Zoltán: Marosszéki táncok
Kodály Zoltán: Galántai táncok

Várdai István – gordonka
Sturcz Noémi – népdal

Vezényel: Bogányi Tibor , Varga Gilbert

Koncert várható hossza: 105 perc
Jegyárak: Kedves Közönségünk! Ünnepeljenek velünk, szeretettel várjuk online ingyenes hangversenyünkre, az Élő online közvetítés (stream) gombra kattintva csatlakozhatnak. A koncert este 8 órakor lesz elérhető.

ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉS (STREAM) HOZZÁFÉRÉS

Tíz éve, hogy a Kodály Központ megnyitotta kapuit, és a Pannon Filharmonikusok otthonává vált. Tíz éve, hogy ez a helyszín lett a pécsi közönség számára az élő klasszikus zenei koncertek elsőszámú forrása. A jeles alkalmat különleges koncerttel ünnepli meg az együttes. 

Méltán gondolhatnánk azt, hogy a járvány miatt elmaradó koncertek, az állandó betegségek, korlátozások miatt folyamatos kényszerű műsorváltoztatás, a közönség nélküli koncertterem bénítóan hat egy zenekarra, különösen, ha régóta várt nagy ünnepek programjait húzza keresztül a járvány. A Pannon Filharmonikusoknál viszont ez a helyzet népszerű művek sorát hozta be a műsorokba, sőt, a zenekar tagjai minden erejüket és kreativitásukat latba vetették, hogy személyesen is, hangszerrel, énekkel, szóval, családtagjaikkal együtt fejezzék ki szeretetüket a közönség felé.

Ebben a nehéz, de termékeny időszakban különös helyet foglal el december 16-a, ami halmozott ünnep: a Kodály Központ megnyitásának 10. évfordulója, Kodály Zoltán 138. születésnapja, és a Beethoven-év megkoronázása a szerző 250. születésnapjával. Ezen az estén a pécsiek zenekara minden létszámkorlátozás ellenére igyekszik teljes pompájában megjelenni a közönség előtt. A zenekar mindhárom karmestere vezényel, szólistaként közreműködik Várdai István, aki szintén Pécsről indult el meghódítani a világot. A műsor pedig az ünnephez illően színes virágcsokor. Helyet kap benne egyetlen hangszerre írt szólódarab Bach egy gordonkaszvitje által, kamaramű zenekari átirata Mendelssohn Oktettjének felidézésével, szólóhangszerrel díszített zenekari mű Csajkovszkij Rokokó variációin keresztül. Mindezeken felül hallhatunk egy szenvedélyes, romantikus éji zenét is Giuseppe Martucci tollából, és persze nem lehet megfeledkezni a két ünnepelt zeneszerzőről sem. Beethovent az Egmont-nyitánnyal köszönti a zenekar, Kodályt pedig mindenekelőtt népdallal és két verbunkos ihletésű, tüzes hangvételű, ünnepi táncmuzsikájával, a Marosszéki és a Galántai táncokkal. Minden együtt van tehát egy nagyszerű ünnephez! Az esten a Pannon Filharmonikusok két vezető karmestere, Bogányi Tibor és Varga Gilbert, valamint az állandó karmester, Vass András is színpadra lép.

Koncert kép
Koncert kép

"A Kodály Központ kihozza a művészből a maximumot" A 10 éves Kodály Központ köszöntése ide kattintva olvasható.

 

„Csodás a terem, de ez a csoda nem csak Pécsé és Magyarországé, hanem a világ kulturális életének része. Sok helyen játszottam már, s kijelenthetem, ez a koncertközpont az élvonalba tartozik. A szépségén túl a logisztikája is kitűnő, az atmoszférája pedig meleg és kellemes. Azt mondják, az építészet a megkövült zene. Nos, itt létrehoztak egy építészeti Stradivarit…”

(Maxim Vengerov)

Elkalauzoljuk Önöket virtuálisan ebbe a csodálatos épületbe ITT!

 

 

Kodály '10 című ünnepi hangversenyünk online, lapozgatós műsorlapját ITT olvashatják!

 

Nem sokkal Mozart halála után a Bécsben élő Georg Lickl épp reggelihez készülődött, amikor az inas jelezte, hogy levele érkezett. Georg csodálkozva törte fel a Pécsi Püspökség viaszpecséttel lezárt borítékját.
Az ismeretlen kisváros püspökének a felkérése izgalommal töltötte el az osztrák zeneszerzőt. Azonnal térképért küldetett, és kocsit hívatott. A magyarokat jól ismerő barátja megerősítette, amiben reménykedett: a délmagyarországi Pécs történelmi múlttal bír, és polgárai újító szemlélettel
bírnak. Hazaérve tollat ragadott, és válaszlevelében biztosította a püspököt, hogy számíthat a szolgálatára…

Nem tudjuk, hogy a felkérés hasonlóképpen történt-e a valóságban. Azt sem, hogy az azóta eltelt több mint két évszázadban mi a zenekar pontos története. De azt igen, hogy Pécs város zenekultúrájának sorsa megpecsételődött, amikor Johann Georg Lickl Bécsből a városba költözött, és 1811-ben megalakította a mai Pannon Filharmonikusok egykori elődjét. A határokon átívelő együttműködésen alapuló szimfonikus zenekar a mai napig az alapító karnagy szellemiségével összhangban a város nemzetközi vérkeringésének és kulturális életének egyik motorja.

A 210 éves jubileum 2020. december 9-én, a Kodály Központ első nyilvános hangversenyének tízéves évfordulóján kezdődik, és 2021. december 9-én, a zenekar alapításának 210 éves születésnapján ér véget.

A Pannon Filharmonikusok a pécsi Kodály Központ lelke, a terem a zenekar lélekemelő otthona. A közös jubileumi év első eseménye 2020. december 16-án lesz. Az elmúlt tíz évben az épület minden tekintetben kiállta a próbát! A különös atmoszférával megáldott nagyterem, a páratlan akusztika, a zenekar művészeinek és munkatársainak otthon nyújtó hátsó traktus, a stúdiótechnika és a közönségtér mind-mind a zene és a zenekar szolgálatában állnak.

A tízéves évforduló tiszteletére a Pannon Filharmonikusok a zenekar alapításának emléknapján, és a Kodály Központ egykori megnyitójának napján, Kodály Zoltán és Ludwig van Beethoven születésnapján ad ünnepi koncerteket.
A jubileumi év részletes programja a zenekar honlapján később lesz elérhető.

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992