1 2 3

A harmónia különbözősége

Ludwig van Beethoven: c-moll zongoraverseny Op. 37
Johannes Brahms: I. szimfónia c-moll Op. 68

Balog József – zongora

Vezényel: Varga Gilbert

Koncert várható hossza: 100 perc
Jegyárak: »3990 »4990 »5990 Ft
Jegyvásárlás

Beethoven és Brahms. Bár utóbbi több kísérletet is tett rá, a zenetörténet mégsem választotta el egymástól ezt a két komoly német agglegényt, két monumentalitásban gondolkodó zongorista-zeneszerzőt. Ezen az estén is együtt hallhatjuk őket. Beethoven c-moll zongoraversenye az ellentétek harmóniája. A két szigorú karakterű szélső tételt egy romantikusokat megszégyenítő intimitású E-dúr lassú tétel köti össze. A mű mintha a szerző heiligenstadti végrendeletének előképe lenne, melyben a keserű sors, a nagy alkotóvágy, a társadalmi kiszorulás és az emberi közelség iránti vágy közti szakadékot írja le. A hangversenyt egy ugyancsak nagyszabású mű, Brahms I. szimfóniája zárja. Ez az alkotás több mint húsz évig készült, ami alatt Brahms igyekezett tökéletesre csiszolni saját szimfonikus stílusát. És bár az elkészült mű helyenként még Bruckner szimfóniáit is elővetíti, a korabeli kritika szerint azonban Brahms mégis Beethoven X. szimfóniáját írta meg. Ezt azonban ma már sokan nem így látják…

"Az, hogy rövid időn belül háromszor is találkozom a zenekarral, öröm számomra, hiszen úgy gondolom, hogy a magyar zenei élet egyik legkiválóbb együttese. Számos nagyszerű mű közös előadása emlékezetes a számomra, amikből egyébként kettő be is került a Müpa médiatárába. Bogányi Tiborral régóta ismerjük egymást, míg Gilbert Vargával most dolgozunk majd először, de ismerve munkásságát, karizmatikus színpadi jelenlétét és a zenéhez való rendkívül igényes hozzáállását, úgy gondolom, hogy egy emlékezetes Beethoven-koncertet adunk majd a zene világnapján." (Papageno)

Koncert kép

 

Balog Józseffel beszélgettünk próba után, koncert előtt, fogadják szeretettel a kisfilmet!

 

Beszélgetés, 2020. szeptember 30. Kodály Központ

 

Gilbert Varga mától Varga Gilbert

A Zene világnapján vette át állampolgárságát a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere

Gilbert Varga a Zene világnapján, október 1-jén vehette át magyar állampolgárságáról szóló dokumentumait Pécs város polgármesterétől, Péterffy Attilától. A Pannon Filharmonikusokhoz 2019 januárjában szerződött, rangos nemzetközi karriert magáénak tudható karmester a két évvel ezelőtti, akkor még angol nyelven tartott sajtótájékoztatón így fogalmazott: „Külföldön születtem, és első alkalommal vállalok tisztséget Magyarországon a pécsi Pannon Filharmonikusoknál, a csodálatos Kodály Központban. Bízom benne, hogy nemsokára egy hasonló rendezvényen  a névtáblámon nem Gilbert Varga szerepel majd, hanem Varga Gilbert.”

Gratulálunk Maestro!

 

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992