1 2 3

Eötvös Péterről emlékezünk

80 éves korában elhunyt Eötvös Péter Szent István Renddel kitüntetett, kétszeres Kossuth-díjas zeneszerző, karmester, zenepedagógus, a magyar és nemzetközi kortárs zene kiemelkedő alakja

A Pannon Filharmonikusok nagy tisztelettel és mély megrendüléssel búcsúzik Eötvös Pétertől, hazánk egyik legkiválóbb zenei alkotójától és előadójától. Eötvös Péter zeneszerzőként, karmesterként és a fiatal tehetségek mentoraként egyaránt világszínvonalon teljesített. Büszkeséggel tölti el a PFZ társulatát, hogy az elmúlt években számos együttműködése lehetett a hétvégén elhunyt, ízig-vérig Muzsikussal. Eötvös szakmai és emberi hozzáállásával bátorította, inspirálta és visszaigazolta annak a rengeteg munkának az értelmét és eredményét, ami Pécsett zajlik az elmúlt húsz évben. Eötvös Péter és korábban Kocsis Zoltán a leghitelesebb kortárs magyar zeneművészként álltak a PFZ mellé és elé, mellyel láttatták, hogy a vidékiség nem jelent egyet a provincializmussal, a minőséget és a világszínvonalat képviselni bárhol lehet.

A zenekar szakmai kapcsolata az Armel Operafesztivál keretében, 2016-ban kezdődött Eötvössel, amikor a budapesti Nemzeti Színházban Eötvös Senza Sangue (Vértelenül), valamint Bartók Kékszakállú herceg vára című darabját mutatta be a PFZ. Az Eötvös-mű előadása elnyerte a fesztivál legjobb produkciójának járó elismerést. Az előadást, amely a magyar operakultúra kuriózumává vált, Alföldi Róbert rendezésében, Eötvös Péter vezényletével láthatta a közönség. Ugyanez év szeptemberében Eötvös Péterrel közösen Londonban, a Hackney Empire-ben is előadhatta társulatunk a fesztivál díjnyertes műsorát.

2018-ban, szintén az Armel Operafesztiválon, a bécsi MuTH színházban Horváth Zsolt, a PFZ igazgatója és Vajda Gergely karmester az Eötvös Péter Lady Sarashina című operájában a zenekar által nyújtott kivételes és magas színvonalú zenei megvalósításért a nemzetközi tagokból álló szakmai zsűri különdíját vehette át.

„Jóleső meglepetés és nagy öröm volt számomra, mikor tudomást szereztem erről a különleges díjról. Őszinte megtiszteltetés a Pannon Filharmonikusoknak, hogy Eötvös Péter zenei anyagának autentikus megszólaltatójaként aposztrofálta a zenekart a nemzetközi zsűri.” – nyilatkozta a díj átvételét követően Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója.

 

A fotót Csibi Szilvia készítette.

 

A PFZ Eötvös Péter műveinek előadásán és a közös munkán túl az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvánnyal is szoros kapcsolatban áll: a PFZ részt vett az alapítvány fiatal karmestereinek és zeneszerzőinek szóló mentorprogramjában, többek között Aaron Holloway-Nahum amerikai zeneszerző Vernichtung (Megsemmisülés) című művének előadásában Toby Thatcher ausztrál-angol karmester vezényletével, illetve Donghoon Shin, dél-koreai zeneszerző Concerto for Violin and Orchestra (Versenymű hegedűre és zenekarra) című művének bemutatásában Boon Hua Lien szingapúri karmester vezényletével.

„Eötvös a kortárs zenekari kultúrának világszerte a legjobb ismerője. Így rajta keresztül a pécsiek első kézből juthatnak olyan tudáshoz és szemléletmódhoz, amely a klasszikus repertoárban is egyértelműen hasznukra válik. Úgy tudom, hogy kimondottan szereti a Pannon Filharmonikusokat, élvezi a velük töltött időt, a közös munkálkodást.” (Vidovszky László)

Eötvös és a Pannon Filharmonikusok együttműködésének kimagasló eseményeként 2021-ben a PFZ felkérésére írt új Eötvös-mű, a Sirens' Song (Szirének éneke) című alkotás zenetörténeti ősbemutatójára online stream keretében a szerző kérésére a Kodály Központból került sor. A hangversenyhez kapcsolódóan Fazekas Gergely zenetörténész és  Eötvös Péter beszélgetését is megnézhettük felvételről. A művet már élőben, 2022 decemberében élvezhette a közönség a Kodály Központban és a Müpában.

Ezen utolsó közös koncerteken a Szirének énekén túl a PFZ eljátszotta Eötvös Cello Concerto grosso című művét, majd a szünet után Bartók alkotásainak, többek között a Cantata Profana bemutatójára került sor. A koncert kapcsán készített interjúban Eötvös saját zeneszerzői nyelvéről így fogalmazott:

„A zenei „anyanyelv” a legtermészetesebb módon megtalálható a saját műveimben is. Én nem Bartók stílusában komponálok, hanem azon a nyelven mondom el a zenei gondolataimat, ahogy egy magyar író az anyanyelvén, magyarul mesél más és más történetet. Más kultúrák befolyása, hatása csak gazdagítja a nyelvi tudást. Így volt ez Bartóknál is: a közép-kelet-európai, sőt a még délebbre fekvő népzenei kultúrák hatása is hallható a műveiben. Nálam a nagy nyugat-európai zenei centrumok aktív részeseként eltöltött 40 év tapasztalatai is megjelennek a kompozícióimban.”

(„Két zaj közötti feszült várakozás” – beszélgetés Eötvös Péterrel, Papageno)

 

A felvételt 2022. december 8-án a Kodály Központban, a Tiszta forrásból című hangversenyen készítette Dékány Zsolt.

 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992