1 2 3

OctOPUS: Pocaklakó kortól a nagykamasz kisfelnőttekig

A Pannon Filharmonikusok octOPUS néven gyűjti egy csokorba az összes olyan programját, amely a gyerekeknek, családoknak szól. A komolyzenéből ismerős, de a gyereknek és fiataloknak ismeretlen OPUS szó jelentése MŰ. Az a zenemű, alkotás, amelynek meghallgatása, megismerése és befogadása teljesebbé teheti az életünket.

 

OCTOPUS

 

A Pannon Filharmonikusok gyerekszerető programjaI a Kodály Központban

 

 

 

A Pannon Filharmonikusok octOPUS néven gyűjti egy csokorba az összes olyan programját, amely a gyerekeknek, családoknak szól. A komolyzenéből ismerős, de a gyereknek és fiataloknak ismeretlen OPUS szó jelentése MŰ. Az a zenemű, alkotás, amelynek meghallgatása, megismerése és befogadása teljesebbé teheti az életünket.

Lehet egy nyolckarú polip félelmetes, de lehet olyan is, aki egyik karjától a másikig vezetve eljuttat oda, ahol a tenger sötét és ismeretlen mélységéből megismerésre érdemes, izgalmas és színekkel teli világgá változik. A felnőtteket arra kérjük, hogy ahogy úszni és búvárkodni megtanítják a gyerekeket, és az állatkertek akváriumát is megcsodálják, úgy hozzák el a Kodály Központba, és segítsék őket abban is, hogy a mindennapjaikat átitató zenét is jobban megismerhessék.

Nem vagyunk egyformák. Sem korban, sem alkatban, sem habitusban, épp úgy, ahogy a zeneművek is annyifélék, ahányan vannak. Az octOPUS program arra vállalkozik, hogy mindenkinek segítő kezet nyújtson, aki szívesen ismerkedik a komolyzenével. A zene szeretete természetes. A komolyzene iránti érdeklődést és a koncertre járás iránti vágyat azonban nekünk, felnőtteknek kell felébresztenünk! A hangversenyek digitális detoxikálók is, hiszen amíg zenét hallgatunk, és nem nyomkodjuk a kütyüket, gazdagodik a belső képi fantáziánk, és az idegrendszerünk észrevétlenül élvezi a zene jótékony hatását.

A Pannon Filharmonikusok egy csokorba gyűjtött csápocskái, azaz gyerekprogramjai korosztályos felépítésüknek köszönhetően a gyermekek érettségének megfelelően adnak zenei élményeket. Fokozatosan készítik fel a kicsiket arra, hogy idővel megtanuljanak csendben, nyugodtan, a hallásukra és a belső képi fantáziájukra hagyatkozva zenét hallgatni. Ebben mi felnőttek azzal tudjuk segíteni gyermekünket, ha a saját korosztályának való programot választunk, a programok előtt használjuk a mosdót, adunk nasit és innivalót, és a koncert közben már nem. A koncert idején kikapcsoljuk a telefonjainkat, csendben vagyunk, és szükség esetén halkan fegyelmezzük a gyermekünket, ha ő nem a zenére figyel, és ezzel zavarja a produkciót vagy társait. A zenét hallgatók közönsége valódi közösség. Együtt teremtjük meg a zene bölcsőjét jelentő csendet, és a nyugalomban teret nyerő befogadást.

A gyerekekeknek szóló koncerteken túl a Pannon Filharmonikusok felnőtteknek szóló hangversenyei a 6-18 éves gyerekek számára díjmentesen látogathatók bérlettel vagy egyedi koncertjeggyel.

A Pannonicum sorozat hangversenyeinek ideje alatt zenés-kézműves Öko-Kuckó Játszóház várja a 3 évesnél idősebb kicsiket!

Szeretettel várunk mindenkit, ugorjunk együtt fejest a zenébe!

 

 

LAPOZHATÓ, ONLINE MŰSORFÜZETÜNK A TELJES 2022-23-as REFRÉN ÉVADRA ITT ÉRHETŐ EL: HTTPS://BIT.LY/PFZ_2022_23_MUSORFUZET

 

 

 

POCAKLAKÓ 

KISMAMÁKNAK ÉS A POCAKBAN LAKÓKNAK

 

A sorozat házigazdája: Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta

 

A zenekar otthonának névadójához, Kodály Zoltán tanításához híven már a pocakban figyel a gyerekekre! Legújabb sorozatában a kismamákat várja egy különleges, kifejezetten a babák és mamák számára megalkotott sorozaton. A program során a cél a befelé, önmagunkra és a babára figyelés, a belső ritmus, valamint a zene keltette inspirációk szavakban és mozdulatokban történő kifejezése ritmushangszerek használatával, mondókázással, énekléssel, beszéddel, mozgással, grafikai ábrázolással. A program vezetője Hrubi Zsuzsanna zenepedagógus.

A program a zenekar főpróbáján elhangzó zenemű meghallgatásával kezdődik a hangversenyteremben, majd egy intimebb különteremben folytatódik.

„Belső sétára” hívjuk tehát a várandós kismamákat, ahol az élő zenei élményt követően zeneterapeuta segítségével dolgozzuk fel a hallottakat, összekapcsolva az anyaság nagy amplitúdójú érzéseivel. Biztonságos, támogató közegben nyújtunk lehetőséget a várakozás, a bizonytalanság, a boldogság és a teljesség sokszor nehezen megélt érzéseiben való megmerítkezésre, erősítve a baba-mama kapcsolatot és kommunikációt. Az inspirációt a zene adja, a feldolgozás pedig a művészeti ágak segítségével történik: vizuális ábrázolás/alkotás, ritmusjátékok, éneklés, improvizálás, verbális és nonverbális technikák. A részvétel zenei előképzettséget nem igényel.

Jegyárak: 2490 Ft

Ezen a programon felül minden kismama a kismamakönyv felmutatásával az egész évadban díjmentesen látogathatja a Pannon Filharmonikusok bérletes koncertjeit.

 

2023. NOVEMBER 17., CSÜTÖRTÖK 10.00

Richard Strauss: Oboaverseny Gustav Mahler: V. szimfónia

Clara Dent-Bogányi – oboa Vezényel: Bogányi Tibor

2023. JANUÁR 26., csütörtök 10.00

Edvard Grieg: a-moll zongoraverseny

Olli Mustonen – zongora Vezényel: Bogányi Tibor

2023. ÁPRILIS 27., csütörtök 10.00

Bartók Béla: I. hegedűverseny, Op. posth. Baráti Kristóf – hegedű Vezényel: Bogányi Tibor

2023. JÚNIUS 8., csütörtök 10.00

Albert Roussel: A pók lakomája – zenekari szvit

Vezényel: Hontvári Gábor

 

Mi történik Veled, a szíveddel és a szíved alatt növekvő gyermekeddel, ha velünk tartasz? Reményeink szerint szívmelengető lesz minden perce!

Izgalmas, kreatív élményszerzésre hívunk, ami ezt a meghatározó kilenc hónapot kicsit más perspektívába emeli. Pocaklakó programunk – melynek fókuszában a ringatás alapélményét és a zenei alaplüktetést is adó szívdobbanás áll – hozzásegít a tudatosan eltöltött, fejlesztő hatású én-időhöz, segíti a ráhangolódást erre a csodálatos, életre szóló kapcsolatra.

 

Ki lesz ebben az utazásban a kalauzod?

„Zene a lelkemben, a lelkemből, a lelkemmel - így vagyunk mi együtt” (Hrubi Zsuzsi)

Hrubi Zsuzsanna vagyok, gyógypedagógus, zeneterapeuta, 35 éve a pedagógusi pályán. A gyógypedagógián belül azokkal a gyerekekkel foglalkozom, akiknek tanulási és egyéb nehézségei miatt szükségük van megerősítésre, a szülőknek támogatásra, útmutatásra. Hiszem, hogy mindenkinek egyéni útja van, amit nem baj, ha segítséggel tesz meg. Egyre inkább tapasztalom, hogy lelkünk építése, gyógyítása minden tárgyi tudásnál egyre fontosabb és szükségszerűbb lesz a világunkban.  A zene adta lehetőségek tárháza végtelen nemcsak a fejlesztésben, hanem a kapcsolatteremtésben, bizalomépítésben, lélekápolásban, érzelmek megélésében is. E gondolatok szem előtt tartásával fűzzük fel a gyöngyszemeket együtt a foglalkozásokon, ahol a zene segít, hogy fényesnek is lássuk őket.

 

 

Útlevél

újszülötteknek

 

A Baranya-, Somogy-, Tolna-megyében született újszülöttek a gyermekágyon megkapják a Pannon Filharmonikusok kis kiadványát: egy Útlevelet a Zene világába. Az útlevél Ferling Szonja illusztrációival díszített könyvecske, melyben az első koncertlátogatástól kezdve bélyegzőt gyűjthetnek a Zene világát látogatók, melyekért időről időre ajándékot kapnak a zenekartól.

Ha van újszülött a családban, de nincs útlevelük, ne felejtsenek el kérni a Kodály Központ jegypénztárában!

 

 

 

BABZSÁK

BÖLCSISEKNEK

 

A sorozat házigazdája Herczeg Nóra csellóművész.

 

A Babzsák koncertek egy zsák szeretettel és varázslattal megtöltött bensőséges, mozgós, mondókázós, összebújós alkalmak a Kodály Központban! A mozgásos-játékos részt Hrubi Zsuzsanna zeneterapeuta vezeti. Az sem marad le a foglalkozásról, aki véletlenül nyűgös vagy náthás, és nem tud eljönni személyesen. Tesóknak szeretettel ajánljuk a szombati Babzsákot, ami az ovisoknak szóló Csigaházzal egyidőben van, így a gyerkőcök a saját koruknak megfelelő foglalkozáson vehetnek részt! Közreműködik a Buborék Kvartett, azaz Vass Ágnes, Hoffner Kinga, Misányi Gabriella hegedűművészek és Herczeg Nóra gordonkaművész.

 

A keddi és a szombati 4-4 koncertből álló sorozatokra bérletek válthatók az első koncert kezdetéig.

Gyerek jegyár: 1990 Ft, kísérő jegy: 1000 Ft. A kísérő jegye kuponként beváltható a felnőtteknek szóló koncertekre, teljes árú jegy vásárlása esetén.

 

Szombati sorozat

 

2022. OKTÓBER 22., szombat 17.00

Wolfgang Amadeus Mozart: Egy kis éji zene

2022. DECEMBER 17., szombat 17.00

Arcangelo Corelli: Karácsonyi concerto, Op. 6, No. 8.

2023. FEBRUÁR 11., szombat 17.00

Farsangi és Valentin-napi meglepetés műsor

2023. ÁPRILIS 15., szombat 17.00

Wolfgang Amadeus Mozart: D-dúr divertimento (K.136)

Keddi sorozat

 

2022. NOVEMBER 15., kedd 16.00

Wolfgang Amadeus Mozart: G-dúr vonósnégyes (K.80)

2023. JANUÁR 10., kedd 16.00

Wolfgang Amadeus Mozart: F-dúr vonósnégyes (K.158)

2023. MÁRCIUS 7., kedd 16.00

Weiner Leó: I. divertimento

2023. MÁJUS 9., kedd 16.00

Wolfgang Amadeus Mozart: F-dúr vonósnégyes (K.168)

 

Ha nem tudtok eljönni a koncertre, mert nem Pécsett éltek, vagy megbetegszik a kicsi, ajánljuk figyelmedbe online Babzsák foglalkozásunkat, amit akár minden héten érdemes végighallgatni, játszani együtt. A Pannon Filharmonikusok az élő koncertek látogatására buzdítja a szülőket és gyerekeket, de arra is törekszik, hogy az online térben is értékes, minőségi tartalmakkal szolgáljon. A legkisebbeknek hangfelismerő kis játékot fejlesztett, ami az esős, hideg téli napokon, vagy várakozás közben rövid időre lefoglalja a gyerekeket. A hangszerek dallamait a Pannon Filharmonikusok muzsikusai játsszák a játékban.

Az online Babzsák foglalkozás ITT érhető el YouTube csatornánkon.

A webes Babzsák játék PEDIG itt érhető el: www.babzsak.pfz.hu

 

 

CSIGAHÁZ

OVISOKNAK

 

A sorozat házigazdái Kiss Szabi, harsonaművész, énekes, zeneszerző ÉS Szendrői Zsuzsi, szaxofonművész.

 

Kiss Szabi, a zenekar harsonaművésze, és felesége, Szendrői Zsuzsi szaxofonos évek óta vezeti a Pannon Filharmonikusok különböző formációt bemutató, interaktív Csigaház sorozatot, melyen az ovisok játékosan megismerik a csendet, a ritmust, a szimfonikus zenekar szólamait és hangszereit. A Csigaház szombat délutánonként két időpontban zajlik, és újdonság, hogy a későbbi koncert ideje alatt a kistesóknak Babzsák koncerteket is tartunk. Szeretettel várjuk a családokat!

A korai és a későbbi 4-4 koncertből álló sorozatokra bérletek válthatók az első koncert kezdetéig.

Gyerek jegyár: 1990 Ft, Kísérő jegy: 1000 Ft. A kísérő jegye kuponként beváltható a felnőtteknek szóló koncertekre, teljes árú jegy vásárlása esetén.

 

Ma már az ovisok is nyúzzák a szülőket, hogy hadd játszanak egy kicsit a gépen, a telefonon. A Pannon Filharmonikusok minőségi gyerekjátékot fejlesztett, amely meseszerűen avat be a szimfonikus zenekar szólamaiba, a karmester és a Kodály Központ világába. Dézsi Sada ragyogó grafikai elemeivel illusztrált játékban a zenekar szólamainak tagjaiból álló miniprodukciók a gyerekek meséinek és dalainak kedvelt és jól ismert dallamait játszák el. A webes játék itt érhető el: www.csigahaz.pfz.hu.

A Csigaház foglalkozáskból 4 hangszercsoport megismerésére YouTube csatornánkon találjátok az online verziót, vagy IDE kattintva, ha élő programra, szabad levegőre semmiképpen nem tudtok kimenni.

 

Azoknak, akik mégsem szeretnék megengedni a webes játékot, nagy szeretettel készítettük el Ferling Szonja rajzaival az ovisoknak szóló kifestőnket, amelyből díjmentes példányt tudtok kérni jegypénztárunkban!

 

2022. OKTÓBER 22., szombat 15.30 és 17.00

A rézerdő mélyén

Asztalos Tamás – harsona

Csernik János – harsona

Bakró-Nagy György – tuba

 

2022. DECEMBER 17., szombat 15.30 és 17.00

Az ezüsthegedűk

Bánfalvi Zoltán – hegedű

Matuska Réka – hegedű

Szűk Csaba – hegedű

Fejér Árpád Attila – hegedű

 

2023. FEBRUÁR 11., szombat 15.30 és 17.00

Feketén-fehéren

Hodozsó György – zongora

 

2023. ÁPRILIS 15., szombat 15.30 és 17.00

Zeneszó a királyi udvarban

Hozbor Éva – fagott

Codeluppi-Szabó Gabriella – fuvola

Sóvári Zsuzsanna – fuvola

 

 

 

FANTASZTIKUS KLASSZIKUSOK

SULISOKNAK

 

A HVG Könyvek kiadásában megjelent könyv életre kel a Kodály Központban! A könyvet érdemes megvenni a jegypénztárunkban vagy a webshopban, lapozgatni, olvasgatni, és belehallgatni a Pannon Filharmonikusok által felvett zenei illusztrációkba. De ha élő élményre vágytok, akkor három koncerten is várunk szeretettel a Kodály Központba! Idén már farsangolunk is. A bérletnek nem része A diótörő előadás, de azt se hagyjátok ki!

 

 

A 3 koncertből álló sorozatra bérletek válthatók az első koncert kezdetéig.

Jegyár: 1990 Ft

Bérletesként 30% kedvezménnyel veheted meg a könyvet a Kodály Központ jegypénztárában!

 

A sorozat házigazdája  Horváth Krisztián, karnagy, zongoraművész, zeneszerző

 

A fotót Sharon Elizabeth Kocziany készítette.

Krisztián, akit karnagyként, zongoristaként már megismerhetett a pécsi közönség, illetve zenés színdarabok zeneszerzőjeként is találkozhattak nevével. Sokan nem tudják, de Krisztián egy művészeti iskola élén éli a mindennapjait, és jó humorával, a diákokkal való közvetlen stílusával számos ifjúsági koncert házigazdájaként is nagy sikereket ér el. Fogadjuk szeretettel a Pannon Filharmonikusok új partnereként!

 

2022. OKTÓBER 15., szombat 18.00

Fantasztikus sztorik

Johann Sebastian Bach: h-moll szvit - Badinerie

Johann Sebastian Bach: h-moll szvit - Rondeau

Joseph Haydn: 'Üstdobütés' szimfónia - részlet

Arcagelo Corelli: La folia

Wolfgang Amadeus Mozart: Zongoraverseny részlet

Camille Saint-Saëns: Az állatok farsangja - A hattyú

Kodály Zoltán: Galántai táncok - részletek

Bartók Béla: Magyar képek - Este a székelyeknél

Antonín Dvořák: IX. 'Újvilág' szimfónia - 4. tétel

Johannes Brahms: V. magyar tánc

Hodozsó György – zongora

Vezényel: Vass András

Mindenkinek van egy sztorija. Az első koncerten a főszerepben az ember és a története áll. Kiderül, hogy ezek a fantasztikus zeneszerzők is hétköznapi emberek voltak, örültek, bánkódtak, s ezek hangjait ma már csak kottapapírról ismerhetjük. Akik a papírból hallható zenét hajtogatnak: a Pannon Filharmonikusok külön erre a koncertre alakult kisegyüttese, és a műsor házigazdája, aki szerint egy jó történet többet ér mindennél.2023. FEBRUÁR 25.

 

2023. FEBRUÁR 25., szombat 18.00

Fantasztikus álarcosbál

Camille Saint-Saëns: Az állatok farsangja

Hodozsó György – zongora
Rippert Péter – zongora
Horváth Krisztián – szómester

Az elmúlt generációk talán nem szórakoztak? Ők hogy engedték ki a fáradt gőzt, hogy partiztak a régiek? Egy fantasztikus farsangi koncerttel búcsúztatja a telet együttesünk! Régen is volt könnyűzene? Akkor is volt mulatós? Ha táncolni nem is tanítjuk meg közönségünket, de kiderül, hogy elődeinket sem kellett félteni, ha szórakozásról volt szó.

Buliznak az állatok? Beöltöznek jelmezekbe? Bizony, farsangolnak az állatok, Camille Saint-Saëns ezt remekül foglalta zenébe! A zeneszerző az Állatok farsangját eredetileg viccnek szánta: ki akarta csúfolni a zenész kollégáit, a híres slágerdallamokat, vagy akár a zongoristákat, akik sokat szenvednek a gyakorlástól. A csúfolódásból különös karnevál lett: felfedezhetjük, hogyan szólaltatja meg a nagybőgő az elefántot, vagy mikor táncol a teknős olyan tempóban, amit az idősebbek is megmosolyognak, hiszen a jól ismert Kánkán teknőctempóban elég viccesen hat. A Fantasztikus Álarcosbál így lesz jó hangulatú este kicsiknek és nagyobbaknak, hiszen ha még az állatok is zenejelmezbe öltöznek, pláne a muzsikusok, akkor talán még a közönség is. De a farsang elképzelhetetlen tombola nélkül, amin ötletes ajándékokat nyerhetsz majd, és ha jelmezbe jössz, akkor egy tombolaszelvényt ajándékba adunk neked!

 

2023. MÁJUS 20., szombat 18.00

Fantasztikus ismerősök

Georges Bizet: Carmen - Nyitány

Wolfgang Amadeus Mozart: Kis éji zene - I. tétel

Johann Sebastian Bach: D-dúr szvit - Air

George Friedrich Händel: Vízizene - részlet

Ludwig van Beethoven: V. szimfónia - I. tétel - részlet

Antonio Vivaldi: A négy évszak - Nyár - részlet

Pjotr Iljics Csajkovszkij: A diótörő - részlet

Gioachino Rossini: Tell Vilmos - Nyitány - részlet

Johannes Brahms: V. magyar tánc

Vezényel: Uzsaly Bence

Volt már olyan, hogy biztos voltál abban, hogy ezt a dallamot hallottad már valahol? Legszívesebben le'shazam'-oznád amit hallasz? Most nem kell, sőt egy jó sztorival könnyebb lesz ezeknek a híres zenéknek a szerzőit is megjegyezni, hiszen ezen a koncerten nem lesz olyan dallam, ami ne tűnne fel körülöttünk hol egy reklámban, hol egy kaputelefon csengőhangjaként. Hogy szólnak ezek eredetiben? Mit tesz hozzá a zenéhez, ha ezt élőben halljuk? Mitől lesz sláger egy dallam? Komoly választ várunk komolyzenei kérdésekre? Nincs ez előre eldöntve, kiderül, hogy a klasszikusok sem a komolyságukról híresek! Ismerjük meg együtt a legdallamosabb ismerős klasszikusokat!

 

 

 

FLÖRT 

FIATALOKNAK

 

Azok a mai fiatalok! Nekünk az a tapasztalatunk, hogy kreatívak, lelkesek, értékelik a humort, a vitát és azt, ha hozzájuk szólunk. A Pannon Filharmonikusok hol flörtöl, hol pedig vitatkozik a fiatalokkal.
A Flört sorozatára annál nagyobb kedvezményt kapnak a 18 évesnél idősebbek, minél kisebb számmal kezdődik az életkoruk. Ha pedig 18 évnél fiatalabb valaki, és szeretne a Flört koncertekre jegyet vagy bérletet váltani, díjmentesen megteheti. A szórakoztató péntek esti koncertek részletei az időrendi koncertsorolóban az alábbi dátumoknál találhatók.

Néha te is elveszel az információk, letöltések és lejátszási listák erdejében? Nehezen mozogsz a komolyzene terepén? Ha nem tudod, mit válassz a sokszor ismeretlen című művekből, fogalmad sincs, ki az igazán jó előadó, és melyik zenekarban bízhatsz, tarts a PFZ-vel a 2022/2023-as évadban, és mi összehozunk az Igazival! Flörtölésre alkalmas művek, szólisták és karmesterek mutatnak neked örökzöldeket, különböző stílusú, ősziesen régi és ragyogóan friss darabokat. A sorozat végén egy tisztásra kiérve heverünk a csillagfényes ég alatt, és álmodozunk egy jót, hogy a zenei kirándulás egy izgalmas flörthöz hasonlóan sokat ígérő és kellemes nyomokat hagyó legyen a szívedben. Gyertek együtt barátokkal, ismerősökkel, és élvezzétek különleges kedvezményünket korotok szerint! A kedvezményt személyesen a Kodály Központban vagy a tatrai.blanka@pfz.hu e-mail-címre írt levélben kérheted! 6-18 éveseknek 100% 0 Ft, 18-19 éveseknek 90% 4000 Ft, 20-29 éveseknek 80% 8000 Ft és így tovább! Értékeljük a fiatalságot.

Sokszor hallhatjuk, ami csak egy flörtnek indul, élethosszig tartó szerelemmé vált. Bősze Ádám szavaival "ez egy szerelmes zenekar", úgyhogy bízunk abban, hogy sokan belénk szeretnek.

 

Bérletárak: 6-18 éveseknek 100% 0 Ft
18-19 éveseknek 90% 4000 Ft
20-29 éveseknek 80% 8000 Ft
30-39 éveseknek 70% 12.000 Ft
40-49 éveseknek 60% 16.000 Ft
50-59 éveseknek 50% 20.000 Ft
60-69 éveseknek 40% 24.000 Ft
70-79 éveseknek 30% 28.000 Ft
80-89 éveseknek 20% 32.000 Ft
90-99 éveseknek 10% 36.000 Ft

 

"Valószínűleg az embernek olthatatlan vágya van mindarra, ami valamiképpen rendezett, kiszámítható. Egy rendezett hangzás, aminek metruma, ritmusa, lejtése, dallama, kellemes vagy éppen feszítő, de mindenképpen szervezett hangzása van, minden bizonnyal ilyen. Az, hogy a zenében gesztusok vannak, érzelmek, szövegek, esetleg történetek, melyekkel azonosulni tudunk, már a puszta hallgatásuk is egyfajta empátiaélményt, érzelemkifejezést biztosít. Egy közvélemény-kutatás szerint az emberek jelentős része a szomorú zene hatására egyenesen boldogságot érez, mivel saját feszültségeit valamilyen művészileg rendezett és magasabb szintű módon oldja fel. Itt még csak a zene hallgatásánál járunk. Ennek egy magasabb szintje az, amikor a zenélést magunk műveljük, és nemcsak befogadjuk, azonosulunk vele, hanem egyúttal magunk is alakítjuk, aktív részesei leszünk. És képzeljük el mindezt közösségben, amikor ez az aktív részvétel társas cselekvéssé válik, és közösen élünk meg és fejezünk ki azonos érzelmeket! Az ilyen mértékű csoportos, intim azonosulás és aktivitás a társadalmi életben nem igazán megvalósítható és nem is megengedett, kivéve a művészetben, így például a zenében, táncban vagy színházi előadásban, amikor egy-egy szerep árnyékában érintkezünk."

 

Örökzöld

Vivaldi, Mozart, Monti Csárdás

2022. OKTÓBER 21. PÉNTEK 19.00 - KODÁLY KÖZPONT

Antonio Vivaldi: A négy évszak
Wolfgang Amadeus Mozart: C-dúr „Linzi” szimfónia
Vittorio Monti: Csárdás

Michael Maciaszczyk – hegedű

Vezényel: Michael Maciaszczyk

Ezek a művek olyanok, mint régi, jó ismerősök megjelenése egy kerti partin: nem kell őket bemutatni, elég élvezni a találkozást!

A hangverseny első részében Vivaldi A négy évszak című hegedűverseny-ciklusa lesz hallható, teljes terjedelmében. Ez az a mű, amiből néhány dallamot mindenki ismer, rengetegszer használják aláfestő zeneként, megjelenik filmekben is, de a maga teljességében ritkán hallhatjuk. A szünet után egy igazán vidám, színes és virtuóz, harsány hangzású Mozart-szimfónia hangzik el. A „Linzi” melléknevet Linz városáról kapta, ugyanis Mozart Salzburgból Bécsbe utazva eleget tett egy itteni meghívásnak, ahol rögtönzött szerzői estet rendeztek számára, és mivel nem volt nála egyetlen szimfóniája sem, ezért gyorsan írt egyet, mellyel alighanem megszületett a zenetörténet leggyorsabban elkészült szimfóniája. Zárásként egy igazi sláger kapott helyet a műsorban, Vittorio Monti Csárdása.

 

Születésnap

Éneklő ragyogás a Rotary javára

2022. NOVEMBER 25. PÉNTEK 19.00 - KODÁLY KÖZPONT

Rost Andrea – szoprán
Brickner Szabolcs – tenor
Lukács Miklós – cimbalom
Hot Jazz Band

Vezényel: Héja Domonkos

Rost Andrea a magyar énekművészet tündöklő alakja. Szülinapja alkalmából a közönséget és a Rotary támogatóit megajándékozó világhírű énekesnő az opera és az operett legizgalmasabb és legszebb darabjaiból válogat. Flörtölhetünk vele és a különböző műfajokkal is, tetszés szerint! 

Rost Andrea az elmúlt évtizedekben páratlanul sikeres pályáján megjárta a világ nagy operaszínpadait, köztük a bécsi Staatsopert, New York-i Metropolitant, a milánói Scalat, párizsi Opéra Bastillet, a londoni Királyi Operát vagy a San Franciscó-i és Los Angeles-i Operát. Olyan világsztárokkal dolgozott együtt, mint Ricardo Muti, James Levine, Placido Domingo, Jonas Kauffman vagy Jose Carreras. Páratlan külföldi karrierje mellett folyamatosan fellépett Magyarországon is. Születésnapi koncertsorozatát is láthatja majd a külföldi közönség Prágában és Tokióban.
November 25-én a pécsi Kodály Központban, magyarországi turnéjának záró állomásán ismert opera és operett részleteket énekel Mozart, Puccini, Erkel és Lehár műveiből és fiatalságának kedvenc táncdalfesztiválos dalait és film slágereit is megszólaltatja.

 
Őszikék

Jazzrapszódia orosz szimfóniával

2023. MÁRCIUS 3. PÉNTEK 19.00 - KODÁLY KÖZPONT

George Gershwin: Kék rapszódia (Rhapsody in Blue)
Alekszej Ribnyikov: VI. szimfónia (Simfonia Tenebrosa)

Balog József – zongora

Vezényel: Kesselyák Gergely

Tudod, hogy mitől kék egy rapszódia? Valószínűleg attól, hogy rosszul fordították a címét… De ettől a bakitól függetlenül a jazz és a komolyzene határait alig három hét alatt eltörlő Gershwin korszakalkotó zongoradarabja izgalmas párost alkot az orosz rockoperákból és filmzenékből ismert kortárs zeneszerző, Ribnyikov szimfóniájával.

Nem gondolod magad „komolyzenésznek”? Inkább az olyanokat szereted, akik a filmzenében vagy a jazzben komolyak? Akkor itt a helyed! Az est első felében Gershwin szóló és zenekaros zongoradarabjaiból hallhatsz olyan remekműveket, amelyek ellenállhatatlansága pillanatok alatt bevitte őket a klasszikus koncerttermekbe. Ilyen például a Kék rapszódia – ami nem is úgy kék, mint ahogy a fordítás sejteti. A szünet után a kortárs filmzeneszerző, Alekszej Ribnyikov egy szimfóniája hangzik el, mely nem filmhez készült, hanem koncertszínpadra. Ugyanakkor a Simfonia Tenebrosa (Sötét szimfónia) sokat sejtet abból, hogy a képzelőerőd filmvászonná válhat ezen a koncerten, és a blue után egy dark sztori is megelevenedhet rajta.

 

Nyáréj

Csillagfényes álmodozás

2023. MÁJUS 19. PÉNTEK 19.00 - KODÁLY KÖZPONT

Francis Poulenc: Az emberi hang (La Voix humaine)
Felix Mendelssohn-Bartholdy: Szentivánéji álom

Váradi Zita – szoprán

Vezényel: Hamar Zsolt

Hamar Zsolt kreativitását ismerve biztosak lehetünk abban, hogy a képzeletünk szárnyán a csillagos ég alatt repülhetünk és álmodhatunk a bérletzárón, szabadon, csak a szívünkre figyelve!

Ezen az estén két különleges zenés színdarab kerül a közönség elé szcenírozott előadásban. Az első Francis Poulenc Az emberi hang című egyfelvonásos operája, melynek egyetlen szereplője van csak, egy telefonáló nő. A Jean Cocteau szövegére készült darab ugyanis egy telefonbeszélgetést mutat be, amelynek csak az egyik oldalát halljuk, a válaszokat nem. A beszélgetés egy szakítás után álló szerelmespár között zajlik, melynek hölgy tagja öngyilkosságot kísérelt meg, és minden erejével kapaszkodik az életbe és a szakadozó vonalba. Az est második részében Mendelssohn Szentivánéji álom című műve hangzik el, mely Shakespeare azonos című vígjátékát viszi be a zenés színpad világába. Bár a Nászindulót mindenki ismeri a műből, teljes terjedelmében, szcenírozva igazán ritkán látható.

A produkció a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

 

 

 

HANGSZERSZELÍDÍTŐ

ZENESULISOKNAK

 

A sorozat házigazdája Deák Márta hegedűművész, koncertmester

Hangszeren játszani szuperképesség! De sajnos nem megy varázsütésre. A hangszereket meg kell szelídíteni. Azok a gyerekek szuperhősök lesznek, akik a zenével örömet szereznek másoknak is: megszabadítják az embereket a hétköznapok nyűgjétől, a gondok támadásától és a zajok kitartó inváziójától! A zene az ő kezükben van!
A Pannon Filharmonikusok koncertmestere, Deák Márti és művészkollégái új programot indítanak zeneiskolások számára. A Hangszerszelídítő gyakorlóműhelyben a szimfonikus zenekar művészei bevonják a gyerekeket a muzsikustársaság életébe, hétköznapjaiba, hogy együtt zenéljenek, tanuljanak. A program a zeneiskolák vezetői és tanárai körében kerül meghirdetésre. A legügyesebb hangszereseket biztatjuk, hogy jelentkezzenek a Mesterek és tanítványaik koncertünkre is fellépőnek! A Kodály Központ színpadán, a Pannon Filharmonikusok muzsikusainak biztonságában hatalmas élmény lesz az első nagyzenekari fellépés. A program a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

A pályázat részletei 2023 tavaszán lesznek olvashatók a zenekar honlapján.

Kérjük a pécsi és a régióban dolgozó zenetanárokat, zeneiskola vezetőket, hogy érdeklődésüket a program iránt jelezzék a deak.marta@pfz.hu e-mail-címen.

A hangszeres pedagógusok pedig szakmai jegyet igényelhetnek azokra a bérletes koncertekre, amelyen a szólista azon a hangszeren játszik, amin a tanár.

 

 

2022. NOVEMBER 8.
Kodály Központ, Pécs

2023. FEBRUÁR 24.
Siklós

további helyszínek és dátumok az érdeklődés függvényében kerülnek meghirdetésre

 

Néha kell egy kis bíztatás? Kérjétek a Kodály Központ jegypénztárában egyedi kottafüzetünket, hogy a legnehezebb gyakorlós fázisokban se feledkezzetek el róla, hogy a gyermek épp egy olyan titkot tanul meg, amit csak nagyon kevesek tudnak.

 

 

kirepülő

muzsikus növendékeknek

 

A Mesterek és tanítványaik program szakmai vezetője  Vass András karmester

 

A Pannon Filharmonikusok több szálon is segíti a szárnyait bontogató és kirepülő hangszeres és énekes művész növendékeket. A Kodály Központ nagyterme akár egy biztonságot nyújtó fészek veszi körül az első alkalommal nagyszínpadra lépő zeneiskolásokat, és a kirepülésre kész egyetemistákat. A Mesterek és tanítványaik program Vass András szakmai mentorálásával a tágas művészi horizontot mutatja meg a kisebbeknek. A Pécsi Tudományegyetem és a Pannon Filharmonikusok együttműködésének keretében a Művészeti Kar hangszeres hallgatói az egész tanév során gyakorlaton vehetnek részt a zenekari munkában, melyért kreditet kapnak. A magánének szakos pacsirták vizsgaelődásának színpadra állítását a zenekar menedzsment-támogatással segíti. A budapesti Zeneakadémiával folytatott sok éve zajló együttműködés keretében a Pannon Filharmonikusok több ízben játszott fiatal tehetségek, például Rajna Martin karmester vizsgaelőadásán Budapesten.

Az idei évadban a Zeneakadémia hallgatóiból álló szimfonikus együttest látja vendégül zenekarunk a Kodály Központban, Varga Gilbert vezényletével. A koncertek részletei megtalálhatók az időrendi programsoroló oldalakon.

 

2023. ÁPRILIS 15.
szombat 18.00
A PTE Művészeti Kar magánének tanszakának ária estje

2023. MÁJUS 17. szerda 19.00
A Zeneakadémia Szimfonikus Zenekarának vendégjátéka

2023. JÚNIUS 14. szerda 19.00
Mesterek és Tanítványaik

 

 

"A tudomány igazolni látszik, hogy a zene nem egy luxuscikk, hanem egy olyan alapszükséglet a lélek és a szellem számára, mint a testnek a C-vitamin."

 

Uzsaly Bence karmester és Uzsalyné Pécsi Rita karvezető, neveléskutató

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992