1 2 3

Tiszta forrásból

Csodaszarvasok és szirének

Eötvös Péter: Sirens' Song (Szirének éneke)
Eötvös Péter: Cello Concerto Grosso
Bartók Béla: Négy zenekari darab, Op. 12
Bartók Béla: Cantata profana

Sung-Won Yang – gordonka
Rab Gyula – tenor
Balla Sándor – bariton
Magyar Rádió Énekkara (karig.: Pad Zoltán)

Vezényel: Eötvös Péter

Koncert várható hossza: 119' 00"
Jegyárak: 7990, 6990, 5990, 4990, 3990, 3000 Ft
Bérletárak: Még kapható! 4 koncertre szóló bérletárak: 19.920, 17.520, 14.320, 10.320, 8.720 Ft. Szeretettel várjuk!
Jegyvásárlás Bérletvásárlás

Ez a hangverseny a modern zene és az egyetemes magyar zeneirodalom kedvelőinek szól, mégis sok klasszikus kötődést találunk benne. A műsor első felében Eötvös Péter két különleges alkotása hangzik el, melyek közül az első az ókor óta legendás szirének énekének modernkori megszólaltatására tesz kísérletet, vagyis hallhatóvá kívánja tenni mindazt, amit Odüsszeusz hallhatott vagy hallani szeretett volna. A Cello Concerto Grosso egy olyan nagy hagyományokon nyugvó, mégis újszerű mű, melyben a nyolc zenekari csellista is afféle szólóhangszer-csoportot alkot, intenzív kapcsolatot teremtve a szólistával, így a versenyművek jellemző hierarchikus felépítése itt új fénytörésbe kerül. Az elhangzó Bartók művek több oldalról is bemutatják szerzőjüket. A Négy zenekari darab az impresszionizmusban kalandozó Bartók hangján szól, a Cantata profana pedig a folklorista zeneszerzőt állítja elénk, aki egyre szenvedélyesebben keresi a távlatokat nyitó gyökereket, a dolgok végső mozgatóit, és így jut el a híressé vált mondatig: „Csak tiszta forrásból.”

Idézzünk fel egy gondolatot Eötvös Pétertől az újabb művével kapcsolatban: „Évezredek óta a mítoszok leghíresebb énekesei a szirének: asszonyfejű gyilkos madarak. A Sirens' Song című művemet három író ihlette. Homérosz szerint bűvös hangon csábították magukhoz a matrózokat, és megölték őket. Odüsszeusz elővigyázatosan viaszt tett a fülébe, hogy ne hallja, de meglássa a sziréneket. Kafka szerint a szirének még ravaszabbul becsapták Odüsszeuszt, ugyanis nem énekeltek neki. A szirének az alvilág múzsái. Nemcsak Joyce-t csábították el, hanem azokat a zeneszerzőket is, akik igyekeztek hallhatóvá tenni azt, amit Odüsszeusz sohasem hallhatott.” 

 

Világhíres magyarok címmel 2021. március 25-én élő közvetítés segítségével lehettünk tanúi a Siren's Song című darab rendhagyó ősbemutatójának. Ezen az estén a hangversenyteremben hallgathatjuk meg ezt a különleges művet.

A Kodály Központ 10 évvel ezelőtti megnyitása után rendszeressé vált a kapcsolatunk, nagyon sok különleges programot vezényeltem náluk. A zenekarhoz erős személyes kötődésem is van, műveimet a legmagasabb színvonalon játszották Pécsett, Budapesten, operámmal, a Senza sanguéval pedig elnyertük az Armel Operafesztivál legjobb produkciója díját is még 2016-ban. Ezt az előadást Londonban is nagy sikerrel játszottuk. A zenekar állandó partnere a fiatal zeneszerzők és karmesterek részére létrehozott alapítványomnak is, ennek keretében fiatal mentorált szerzőket és karmestereket mutatnak be, amiért külön köszönettel tartozom nekik.

(PAPAGENO)

Koncert kép

Az Eötvös Péterrel készült teljes interjút ITT olvashatják!

 

 

Ez lesz az első alkalom, hogy találkozunk. Nagyon sok felvételt hallgatok a különböző videómegosztókon, így már több alkalommal találkozhattam a pécsi együttes előadásaival is. Bár többször voltam már Magyarországon, de eddig még csak Budapesten, így külön öröm, hogy ezúttal a kiváló akusztikájáról méltán híres pécsi Kodály Központban is felléphetek.

(PAPAGENO)

Koncert kép

Kedves Közönségünk!

Tisztelettel hívjuk fel figyelmüket, hogy a koncerten kiosztott műsorlapot letölthetik előre innen a honlapunkról, az adott koncert oldaláról. Bízunk benne, hogy idővel kevesebb nyomtatott kiadvánnyal, közösen óvjuk a környezetet!

LAPOZÓS ONLINE MŰSORLAPUNK ide kattintva olvasható!

Koncert kép
A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992