1 2 3

Ezüstcsillanás-évad a Pannon Filharmonikusokkal

Mi köze az ezüstnek a zenéhez? A mindig újdonsággal előálló kiváló pécsi zenekar megmutatja. A 2021-ben 210 éves Pannon Filharmonikusok az ezüst csillanásának pillanatához hasonlóan az évad koncertjein a szimfonikus zenének azt a formáját kívánja megmutatni, amely a zeneszerző szándéka és a muzsikusok tehetsége szerint az elérhető legtisztább eszencia. A mindenkit elgondolkodtató koronavírus kapcsán az együttes a magyar szólistákra, és a magyar zeneszerzőkre, a saját értékeink védelmére és tiszteletére kívánja a hazai közönség figyelmét felhívni. Bérleteink hangversenyeit a megszokott módon látogathatják: a Breitner-, illetve Kodály-bérletünk koncertjei csütörtökönként 19.00 órától,a Pannonicum-bérlet előadásai szombatonként 18.00 órától kezdődnek. A Musica Sacra sorozat három alkalommal segít az ünnepek előtti lelki ráhangolódásban.

Kedves Közönségünk!

A kialakult járványhelyzet miatt az eredetileg meghirdetett évadunk programjában több változás történt. A honlapunk Élő koncertek / Online koncertek menüpontjában folyamatosan a végleges hangversenyekről tájékoztatjuk Önöket!

 - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

 

Az ezüstcsillanás a Pallas nagy lexikona szerint akkor jön létre, amikor az ezüst tartalmú ólmot megolvasztják, hogy a tiszta ezüstöt kinyerjék belőle: „midőn az ólomnak legutolsó nyoma is oxidálódik, és a fémfelületről elvonul, szivárványszíneket játszva csillan fel a tiszta ezüst fényes felülete a csillanás pillanatában. E jelenség annak jele, hogy az ólom elűzése be van végezve. Ekkor a tüzelést és fújtatást meg kell szüntetni, mert ezentül már az ezüst párologna el.”

A 2021-ben 210 éves Pannon Filharmonikusok az ezüst csillanásának pillanatához hasonlóan a 2020/2021-es évad koncertjein a szimfonikus zenének azt a formáját kívánja megmutatni, amely a zeneszerző szándéka és a muzsikusok tehetsége szerint az elérhető legtisztább eszencia. A mindenkit elgondolkodtató koronavírus kapcsán az együttes a magyar szólistákra, és a magyar zeneszerzőkre, a saját értékeink védelmére és tiszteletére kívánja a hazai közönség figyelmét felhívni: a Bartók Béla születésnapján Eötvös Péterrel adott hangversenyt fohásznak szánja a magyar közönséghez a nemzetközi zenei életben ünnepelt Bartók és a kortárs magyar zene hazai elismeréséért.

 

Eötvös Péter zeneszerző-karmester
Fotó: Bublik Róbert 

                    

A zongora nagyágyúi Pécsen lesznek, hiszen az ősz a legkiválóbb magyar zongoraművészek bemutatkozását hozza el. Az évad első két koncertjén Balog József zongoraművész Gilbert Varga és Bogányi Tibor vezényletével is fellép, két teljesen eltérő karakterű zongoraversennyel, de hallhatjuk Ránki Dezsőt, Frankl Pétert, Bogányi Gergelyt is.

Balog József – zongora
Fotó: Csendes Krisztina

 

De nem csak a zongoráé a főszerep. Baráti Kristóf hegedűjátékát világpremier bemutatásában élvezhetjük, és az ősz olyan kiváló szólisták bemutatkozását is rejti, mint a barokk repertoár legkiválóbb énekese, Baráth Emőke. A bérletes sorozatok tavaszi koncertjein a legváltozatosabb hangszereken játszó szólisták egy-egy mesteri művét hallhatjuk: Martin Grubinger ütőhangszereken, Song-Won Yang gordonkán, Berger Márta oboán, Elina Vähälä hegedűn kápráztatja el a közönséget, a zongoraművészek parádéját Nelson Goerner és Klara Min zárja. 

 

Martin Grubinger – ütőhangszerek  

Fotó: Simon Pauly 

 Klara Min – zongora 

Fotó: Marco Borggreve

Elina Vähälä – hegedű

Fotó: Elina Simonen

 

 Pusker Júlia – hegedű

Fotó: Aiga Photography

 

                         

A sorozatokban pécsi művészeknek is tapsolhatunk: Murin Jaroszlav brácsaművész, Megyesi Schwartz Lúcia operaénekes és Boros Mihály zongoraművész is fellép a Pannon Filharmonikusok hangversenyein.

Megyesi Schwartz Júlia - alt

Fotó: AnettKosina

Boros Mihály - zongora

Fotó: Végel Dániel

 

 

Az évad műsorában megtaláljuk a Beethoven év tiszteletére a nagyszerű zeneszerző versenyműveit, de Richard Strauss rendkívül grandiózus Alpesi szimfóniáját, az Oscar-díjat elnyert filmzeneként bemutatkozó Corigliano Vörös hegedűversenyt, és a legkiválóbb Bartók, Chopin, Brahms, zongoraversenyeket. A hangversenyek humorral és hősiességgel telített műsorai között felfedezhetjük a karmesterek személyes kötődéseit is: Gilbert Varga koncertjén az ideálissá tisztult zenéket Haydn, Bartók és Schubert szerzeményeiben, Bogányi Tibor Bruckner sorozatának következő állomását, a zenekar egykori művészeti vezetőjének, a brit Howard Williamsnek pedig a brexit felett érzett szomorúságát kifejező Benjamin Britten misét. Az évad egyházzenei sorozatában Mozart Requiemje és c-moll miséje is hallható lesz.

 

Bérletenként is megmutatjuk, milyen élményt nyújthat az adott sorozat:

 

A Kodály-bérlet a kortárs és az ideális zene szerelmeseinek   

A Kodály-bérlet a kortárs és az ideális zene szerelmeseinek - egy koncert kivételével - csütörtök esténként 19.00 órakor. (A 2020. december 9-i hangverseny szerdai napon kerül megrendezésre.) A 6+3 koncertből álló (6 közös koncert a Breitner-bérlettel és 3 önálló koncert) Kodály sorozat valódi csemegéket rejt. A sorozat a nemzetközi barangolások helyszíne: olasz oboaverseny, grandiózus Alpesi szimfónia, Brahms és Bruckner szimfóniái, és az ideális zene képviselői: Haydn, Bartók és Schubert is megtalálható a műsoron. A Beethoven évben nem maradhatnak el a kiváló zeneszerző versenyművei, és szimfóniái sem.

 

Breitner-bérlet az ellentétek és a titokzatos hegedű vonzásában   

Breitner-bérlet az ellentétek és a titokzatos hegedű vonzásában - egy koncert kivételével - csütörtök esténként 19.00 órakor. (A 2020. december 9-i hangverseny szerdai napon kerül megrendezésre.) A 6+3 koncertből álló (6 közös koncert a Kodály-bérlettel és 3 önálló koncert) Breitner sorozat koncertjein a Beethoven év tiszteletére a nagyszerű zeneszerző zongoraversenyei és szimfóniái mellett elhangzanak Bruckner, Brahms és Nielsen szimfóniái, de olyan különlegességek is, mint Kalevi Aho ütősökre írt concertója vagy Corigliano Oscar-díjat elnyert Vörös hegedűversenye Elina Vähälä előadásában.

Pannonicum-bérlet a zongoraművészet szerelmeseinek  

Az 5+1 koncertből álló sorozat bemutatja a zongora ezer arcát, olyan művészek közreműködésével, mint Frankl Péter, Bogányi Gergely, Nelson Goerner és Klara Min. A hangversenyek műsora a legkiválóbb zeneszerzők műveiből válogat, többek között Ravel, Stravinsky, Sosztakovics, Brahms és Chopin hallható Gilbert Varga, Bogányi Tibor és Howard Williams vezényletével.

A Musica Sacra sorozat   

a halottak napja, karácsony és húsvét ünnepei előtt nyújt zenés lelki ráhangolódást az ünnepre. Műsoron Mozart Requiemje és c-moll miséje, valamint Johann Sebastian Bach legnépszerűbb karácsonyi művei a Savaria Barokk Zenekar vendégelőadásában. A sorozat olyan kiváló énekeseket vonultat fel, mint Megyesi Schwartz Lúcia vagy Cser Krisztián, állandó közreműködő a Pannon Filharmonikusok Fesztiválkórusa.

Bérletajánló magazinunk IDE KATTINTVA lapozgatható!

 

Öt értékes péntek este Budapesten   

A Müpában futó, öt péntek esti hangversenyből álló bérletsorozat ismét kivételes koncertélményeket kínál, hogy egybeolvadhassunk a zenével. A zenekar rangos nemzetközi pályát befutó vezető karmestere Gilbert Varga októberben nyitja a sorozatot Balog József zongoraművésszel, majd R. Strauss remekbeszabott Alpesi szimfóniájával járhatjuk be az Alpok lankáit Bogányi Tibor vezető karmesterrel és Ránki Dezső zongoraművésszel. Januárban Chopin II. zongoraversenyét a díjnyertes argentin művész, Nelson Goerner adja elő, a Peer Gynt titkait felfedő koncerten. A Világhíres magyarok című esten, Bartók ritkán hallható Cantata profana darabja mellett Eötvös Péter Sirens´Song művének ősbemutatóját a szerző vezényli, szólistája a koreai Sung-Won Yang gordonkaművész lesz. A májusi záróesten az Oscar-díjas filmzeneként is ismert „The Red Violin” Hegedűverseny csendül fel Elina Vähälä tolmácsolásában. Lapozgassanak bele a Müpás BÉRLETAJÁNLÓ MAGAZINUNKBA!

 

A koronavírus miatt elhallgató zenekar nyáron szabadtéri koncerteken lesz hallható, ősztől pedig a hagyományos bérletes sorozatain várja a közönségét, azonos áron.

A zenekar várja új és valamennyi korábbi bérletvásárlóját, hogy újra együtt élhessük át ezt  a különleges élményt a hangversenyteremben!

A bérletek már otthonról online is megújíthatók a zenekar www.pfz.hu/berletujitas oldalán. Új bérletek a www.jegymester.hu oldalon válthatóak. A személyes vásárláshoz a Kodály Központ jegypénztárába a www.kodalykozpontjegyiroda.hu oldalon kell időpontra regisztrálni.

 

BÉRLETVÁSÁRLÁSSAL, BÉRLETÚJÍTÁSSAL, részletfizetéssel KAPCSOLATOS TOVÁBBI RÉSZLETES TUDNIVALÓK IDE KATTINTVA ÉRHETŐEK EL.

 

 

Back

Contact

jegypénztár

Ticket Office of Kodály Centre

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Special closing days HERE.

Opening hours:
From Monday to Friday:
10 AM – 6 PM

Telephone inquiries can be made via +36 72 500 300 from Monday to Saturday from 10 AM to 6 PM.

Email inquiries are welcome at jegypenztar@pfz.hu.

cím

The Headquarters and Rehearsal Room of the Pannon Philharmonic

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

közönség

Public relations

Ms. Linda Potyondi
sales representative
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Press relations

Ms. Csilla Szabó
communications manager
press@pfz.hu
+36 30 222 7992