1 2 3

Ablak a végtelenre

Hangverseny az elhunytak emlékére

Johann Sebastian Bach: A fúga művészete

Vezényel: Cristian Mandeal

Minden ezzel kezdődik majd el.... (Kunst der Fuge legeleje, a koncerten elhangzó hangszerelésben)
Koncert várható hossza: 93' 00"
Jegyárak: 4990, 3990, 1990 Ft
Bérletárak: 8.500 Ft, 7.500 Ft, 6.500 Ft
Jegyvásárlás Bérletvásárlás

MÉCSESGYÚJTÁS 18.00 órától A Kodály Központ előtti tér lépcsősorán.

 

Az elhunytak emlékére adott hangverseny előtt hagyomány, hogy a koncertre érkező közönség tagjai a Kodály Központ főbejárata előtti lépcsősoron mécsest gyújtanak szeretteik emlékére. A teamécseseket a zenekar díjmentesen biztosítja.

 

 

A Pannon Filharmonikusok ebben az évben nem hagyományos gyászzenével emlékezik az elhunytakra. Az elhangzó mű sokkal inkább a szellem halhatatlanságát, az egymás anyagából vétetett emberiség ezerarcúságát és mégis egységét, az élet beteljesülésének és szükségszerű befejezetlenségének kettősségét tárja elénk. Egy világhírű, teljes terjedelmében mégis sokak számára ismeretlen mű csendül fel: Bach A fúga művészete. Az idősödő Bach élete utolsó évtizedében több művében is kísérletet tett egy-egy műfaj mindenre kiterjedő, enciklopédikus összefoglalására. Így tett a már saját korában is nagyon magasrendűnek számító műfajjal, a fúgával is. A 14 fúga lényegében ugyanarra a témára épül, de ezek a témák addig formálódnak, míg önálló témává lesznek, és találkoznak saját maguk korábbi és későbbi alakjukkal. Ugyanaz a „lélek” él tovább újabb és újabb „testben”. Az utolsó tétel, mely a téma négyféle alakját szólaltatja meg egyszerre, befejezetlenül maradt, mint ahogyan arra sem találunk jelzést, hogy Bach milyen hangszereken képzelte el a művét. Ezek a hiányosságok viszont még inkább halhatatlanná tették az alkotást, hiszen azóta számos karmester és zeneszerző érzett magában vágyat arra, hogy meghangszerelje és befejezze ezt a rendkívüli szellemi termést. Ezen az estén Erich Bergel 1985-ös hangszerelésében hallhatjuk a darabot.

Energia és tapasztalat

 

Halottak napja körül általában rekviemeket találunk a koncertműsorokban. Miért éppen A fúga művészetét választotta?

Bármikor is adjuk elő, Bach művészete alapvetés, egy olyan nemzetek felett álló európai entitás, mely szervesen meghatározza zenei kultúránkat. Nélküle más lenne Mozart, Beethoven, Bruckner és Brahms zenéje is. A fúga művészete önmagában hordoz egyfajta spiritualitást, amihez nincs szükség szövegre, lelki utazásra hív egy emberfeletti minőségbe. A töredékes alkotás azért is fontos számomra, mert sok más kiváló muzsikus mellett a romániai születésű Erich Bergel is nagyon sokat foglalkozott a darabbal, és el is készítette saját befejezését, ami ugyanazt az életteli, vibráló szemléletet tükrözi, amit én is képviselek.

(PAPAGENO)

Koncert kép

A produkció a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

Koncert kép
A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Nyitvatartás:

Hétfőtől szombatig: 
10.00 - 18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől szombatig 10.00 és 18.00 óra között.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992