1 2 3

A pók és a tenger

Albert Roussel: A pók lakomája – zenekari szvit
Reinhold Glière: Hárfaverseny, Op. 74
Claude Debussy: A tenger

Xavier de Maistre – hárfa

Vezényel: Hontvári Gábor

Koncert várható hossza: 113' 00"
Jegyárak: 4990, 3990, 2990 Ft
Jegyvásárlás

Természet, impresszionizmus, romantika… Albert Roussel neve itthon kevésbé ismert, de Debussy és Ravel kortársaként az ő hangja is impresszionista és gyakran keleties. A pók lakomája című táncjátéka a bogarak „társadalmában” játszódik, ebből készített zenekari szvitet, melyet eredetileg szimfonikus töredékek címmel látott el. Reinhold Glière még inkább érdekes jelenség a zenetörténetben: a kijevi születésű orosz-szovjet zeneszerző 1938-ban, Sztálin árnyékában írta meg hárfaversenyét, mely olyan, mintha a 19. századból és Brahms közeléből jött volna. Dallamossága, harmóniavilága, idillisége és optimizmusa semmilyen mértékben nem vesz tudomást saját korának borzalmairól. Kevesen mertek ilyen messzire menni saját világukból. A műsorban egy híresség is helyet kapott, Debussy A tenger című műve. A színesen hangszerelt mű talán egy kissé meg is kezdheti a nyaralások élményét, hiszen hosszú utazás nélkül érezhetjük a tenger hullámzását, miközben eltöltünk egy napot Debussyvel a víz partján. A műsorszámokról bővebben a koncert műsorlapján olvashatnak, amelyet ide kattintva érhetnek el.

Innovációra hangolva

A világhírű francia hárfaművész, Xavier de Maistre nem először lép a Pannon Filharmonikusok közönsége elé: tíz év után repertoárjának egyik kedvelt darabjával, Reinhold Glière Hárfaversenyével tér vissza a pécsi együtteshez. A művész tizenhat éves korában nyerte meg első nemzetközi versenyét, amellyel elindult egyedülálló pályája. Ő volt az első hárfaművész, aki szólistaként szerepelt a Bécsi Filharmonikusok egyik koncertjén 2002-ben.

 

2023 júniusában lép fel a Pannon Filharmonikusokkal. Járt már korábban is Magyarországon?

Igen, tíz évvel ezelőtt játszottam együtt a Pannon Filharmonikusokkal Pécsett, de Budapesten is koncerteztem már többször, például a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében. Csupa jó emléket őrzök a magyarországi látogatásaimról. A magyar közönség mindig kedvesen fogad, nagyon műveltek és muzikálisak is az emberek. Koncert végén egy különleges, ritmusos tapssal fejezik ki a tetszésüket, amit nagyon jólesik átélni előadóként.

A koncerten Reinhold Glière Hárfaversenyét adja elő, amely repertoárjának egyik kedvelt darabja. Mit kell tudni erről a műről?

Ez a leghíresebb hárfaverseny a romantika korából, amelyben nem sok versenyművet írtak erre a hangszerre. Csajkovszkij és Brahms zenéjét juttathatja eszünkbe. Nagyon jól megírt darabról van szó, amely annak is köszönhető, hogy Glière egy hárfaművésznő, Ksenia Alexandrovna Erdely segítségével tökéletesítette kompozícióját. Úgy vélem, ezzel a művel mindent meg lehet mutatni a közönségnek, ami egy hárfán technikailag lehetséges. Az idei évadban megjelenik egy új lemezem is, amelyre szintén Glière-műveket vettem fel.

 

(PAPAGENO)

Koncert kép

Hontvári Gábor karmester 2022-ben Junior Prima díjas lett. Másfél évtizede díjazzák a legkiemelkedőbb harminc év alatti fiatal tehetségeket a Junior Prima Díj magyar zeneművészet kategóriájában. Szeretettel gratulálunk!

Koncert kép

Ezt a hangversenyünket a Bartók Rádió a későbbiekben felvételről sugározza.

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992