1 2 3

Kétszázon túl

A Pannon Filharmonikusok jubileumi hangversenye

Lickl György: C-dúr négykezes szonáta – Allegro rondo (Vass András hangszerelése)
Johannes Brahms: I. (d-moll) zongoraverseny
Mogyeszt Petrovics Muszorgszkij-Maurice Ravel: Egy kiállítás képei

Nelson Goerner – zongora

Vezényel: Varga Gilbert

Koncert várható hossza: 90 perc
Jegyárak: 3990, 4990, 5990 Ft, 6-18 éveseknek díjmentes jeggyel látogatható!
Jegyvásárlás
ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉS (STREAM) HOZZÁFÉRÉS

A 2021. december 9-én fennállásának 210 éves évfordulóját ünneplő Pannon Filharmonikusok alapítójának, Lickl Györgynek tiszteletére ennek a decemberi ünnepi, jubileumi hangversenynek a nyitánya egy négykezes zongoraszonáta egy tételének zenekari átirata lesz. Szerzője tehát Georg Lickl, a Pannon Filharmonikusok jogelődjének alapítója, akinek egy közelmúltban megtalált művét öltözteti zenekari köntösbe erre az alkalomra a zenekar állandó karmestere, Vass András. A folytatásban Brahms veretes, d-moll zongoraversenye hangzik el, mely mind technikailag, mind szellemileg komoly kihívást állít az előadó elé. Zárásként pedig Muszorgszkij Egy kiállítás képei című műve egyszerre tárja elénk a képzőművészet élményét, az orosz mondavilágot és a romantikus programzenét. A színpadon Nelson Goerner zongoraművészt köszöntheti a közönség, vezényel Varga Gilbert vezető karmester. A produkció a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával valósul meg.

 

Ünnepi hangversenyünket a Bartók Rádió élőben közvetíti.

Az együttes nem feledkezik meg a koronavírus-járványban elhunytakról és családtagjaikról sem. Az október végi, a halottak napjához kötődő oratorikus koncertjét a koronavírusban elhunytak emlékének ajánlotta fel. A december 9-i jubileumi ünnepi koncertjének bevételével pedig a koronavírus áldozatainak árváit támogatja, hűen a 210 évvel ezelőtti alapító koncerthez, amely a muzsikus özvegyek és árvák számára adott jótékonysági koncert volt egykor.

A hivatalos, országos Adakozó Kedd Kampányról IDE kattintva olvashatnak!

 

2021. december 9-én kapnak nyilvánosságot a Kodály Központ előcsarnokában a Pannon NEXT keretében annak a pályázatnak az alkotásai, melyet a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának grafikus hallgatói alkottak a zenekar 210 éves születésnapja alkalmából.

Brahms d-moll zongoraversenye a fiatalkori művei közé tartozik, mindössze 26 éves volt, amikor bemutatták az ötéves kompozíciós folyamat eredményeként elkészült művet. A mű mégis Brahmsra jellemző módon nagyszabású, komoly, és minden előadó elé tekintélyes feladatot állít. A közel egyórás mű első tétele már-már szimfónia-jellegű zenekari bevezetővel indul, melyből egy hosszú, eseménygazdag első tétel bontakozik ki. A második tétel emléket állít annak, hogy Brahms ebben az időben különösen is szorosra fűzte a kapcsolatot Clara Schumannal, akinek ezekben az években kellett elszenvednie férje összeomlását és halálát, és aki Brahms számára minden tekintetben az ideális nőt jelentette. A harmadik tétel rondója talán Beethoven c-moll zongoraversenyének emlékét őrzi. A beethoveni párhuzamot természetesen e mű kapcsán is Brahms szemére vetették, de a darab végül ebben az esetben is elfoglalta az őt megillető helyet a zeneirodalomban.

Muszorgszkij programzenéjét egy építész barátja halála kapcsán rendezett kiállítás ihlette. A mű eredetileg nagyszabású zongoraciklusnak készült, mely tíz képet jelenít meg, a képek között pedig vissza-visszatér a séta motívum, ahogy a néző/hallgató átsétál egyik teremből a másikba. A mű számára szűkössé teszi a zongora kereteit a képek színes fantáziavilága és a szemlélődés félórás ideje, így sokáig egy nehéz és nehezen megfogható zongoradarabként tartották számon. Az ideális köntöst végül Maurice Ravel szabta rá, aki zenekari művé hangszerelte át, és ezzel elindította a világhír útján. Az Egy kiállítás képei mára Muszorgszkij legismertebb műve lett.

A 210 éves Pannon Filharmonikusok felkérte Bálint Csaba parfümőrt, hogy álmodja meg a koncertek illatát és készítsen egy női és egy férfi parfümkülönlegességet a jubileum tiszteletére. 

A jubileumi esten a jelen életünkre reflektálva különleges világpremierre is készülünk: a világ első koncertparfümjeinek bemutatójára kerül sor. December 9-én lehet majd első alkalommal megismerkedni azzal a női és férfi egyedi parfümkülönlegességgel, melyet a saját kézműves parfümházát megalapító parfümőrrel, Bálint Csabával közösen alkotott az együttes. Az illat a koronavírus-járvány idején különösen erőteljesen rámutat arra, hogy az élő koncerthallgatás, a zene közösségi élménye milyen páratlan és pótolhatatlan. Az illatban benne van a hangszerek fa illata, a fémek hidege, a vonók felmelegedő gyantája, némi sós aroma, mert a hangversenyterem bárkát idéző hangulata a parfümőr számára a tenger hangulatát is felidézte. De az egymás közelségének melege is. A parfüm dobozának kreatívját, mely a Kodály Központ hangversenytermének belső világát idézi a zenekar Lickl-díjas grafikusa, Lakatos Kornél alkotta, és a parfüm feliratán jelenik meg elsőként a Pécsi Tudományegyetemen is oktató tipográfus képzőművész, Boskovitz Oszkár Pannon Next elnevezésű betűtípusa.

 

Koncert kép

A hangverseny előtt 18.00 órától szeretettel várjuk tehát erre az igazán különleges kültéri programra Önöket! A Kodály Központ főbejárata előtt fényekbe öltözött sátornál, melegedőknél lehetőségük lesz a nemes alkalomra elkészített női és férfi parfümöt tesztcsíkok segítségével megillatolni! Az első 210 férfi és 210 női parfüm megvásárlói exkluzív, sorszámozott, az illatkreátor által dedikált jubileumi parfümös doboz tulajdonosai lehetnek. A Kodály Központban pedig személyesen találkozhatnak a parfüm készítőjével!
További részleteket hamarosan közlünk! 

Koncert kép
A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Nyitvatartás:

Hétfőtől szombatig: 
10.00 - 18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől szombatig 10.00 és 18.00 óra között.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992