1 2 3

A magyar klasszikus zene napja

In memoriam Kocsis Zoltán

Bartók Béla-Kocsis Zoltán: Négy zongoradarab – Scherzo (BB 27/4)
Maurice Ravel: G-dúr zongoraverseny
Bartók Béla: A csodálatos mandarin – szvit

Balog József – zongora

Vezényel: Bogányi Tibor

Koncert várható hossza: 85 perc
Jegyárak: 1.990 Ft (Védettségi igazolvánnyal rendelkező jegyvásárlóink számára). » Az ápolók világnapja alkalmából meghirdetett összefogás keretében előzetes regisztrációt követően egészségügyi ápolók díjmentesen megnézhetik a koncertet. » A #pecsnyitva kampány keretében a családoknak a 18 éven aluli gyermekek jegyét nem kell kifizetnie. » Aki nem tud személyesen eljönni, élő közvetítés segítségével bekapcsolódhat a hangversenybe.
Jegyvásárlás
ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉS (STREAM) HOZZÁFÉRÉS

A magyar klasszikus zene napja – In memoriam Kocsis Zoltán

 

Az idei évtől új ünnepnap kerül a magyar kultúréletbe: a Zeneakadémia és a Nemzeti Filharmonikusok május 30-át, Kocsis Zoltán kétszeres Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas zongoraművész, karmester és zeneszerző születésnapját a magyar klasszikus zene napjává nyilvánította, és meghívta a kultúra minden szereplőjét, hogy hagyományteremtő jelleggel ezen a napon különös tekintettel állítsák fókuszba a magyar klasszikus zenét. A zene világnapját már régebb óta ünnepeljük, de kifejezetten a klasszikus zenét és a magyar klasszikus zenét mostantól külön napon is van lehetőségünk kiemelni.

Kocsis Zoltán a Pannon Filharmonikusok első állandó vendégkarmestere volt, Pécs Kulturális Nagydíjasa. Komoly szerepet vállalt vidéki zenekarok, zenei műhelyek szakmai munkájának segítésében, így Pécs város kulturális-zenei élete, a pécsi zenekar Kocsis szakmai és emberi támogatása nélkül más lenne, mint amivé az egymást inspiráló kitartó munka révén vált.

Koncert kép

A zenekar rendszeres partnere volt Kocsis zenei misszióinak megvalósításában. A Pannon Filharmonikusok szakmai fejlődéstörténetében, - de túlzás nélkül állítható, hogy a szívekben is -  megkerülhetetlen igazodási ponttá vált személye, embersége és a vele közös munkában eltöltött több, mint egy évtized. A társulat megújulásának első napjától halála napjáig az együttes mellett álló dirigensként, és művészeti tanácsadóként szakmai origót jelentett az együttes számára. Meggyőződéssel vállalt tevékeny szerepet az EKF Pécs2010 projekt megvalósulásában, amikor kiállt a pályázó városok között Pécs város művészeti és kulturális értékei, valamint városfejlesztési tervei mellett. Mindezen érdemeinek elismeréseként 2016 márciusában vehette át Pécs város Kulturális Nagydíját. Elkötelezett támogatója volt az európai mintájú kulturális decentralizációnak, amely ideát Horváth Zsolt, a zenekar ötödik igazgatói periódusát betöltő vezetője fáradhatatlanul képvisel azóta is.

A Pannon Filharmonikusok számára alapvetés, hogy Kocsis születésének napján megemlékezik róla és részt vesz az új zenei ünnep népszerűsítésében. A műsor összeállításánál is Kocsis Zoltán egy-egy személyiségvonását vélhetjük felfedezni. A műsort Kocsis fontos eszményképének, Bartók Bélának egy-egy műve keretezi, ráadásul az első éppen Kocsis Zoltán hangszerelésében, a Kocsis Bartók-interpretációt etalonnak lehetett tekinteni. A műsor közepén Ravel sziporkázó G-dúr zongoraversenyét hallhatjuk, ahol megemlékezhetünk a zongoraművész Kocsis Zoltánról. Balog József Liszt-, és Lajtha-díjas zongoraművész személyében igazán méltóképpen.

Zárásként Bartók A csodálatos mandarin szvitje hangzik el, aminek balett eredetije a szerző egyik legvitatottabb és mégis legnépszerűbb darabja.

Kedves Közönségünk!

Kérjük figyelmesen olvassák el részletes TÁJÉKOZTATÓNKAT hangversenyeink rendjéről, a Kodály Központba való belépés szabályairól.

Együttműködésüket köszönjük!

Az ápolók nemzetközi világnapját köszönti Pécs! A Pannon Filharmonikusok is csatlakozott a városi összefogáshoz, amely célja köszönetképpen megajándékozni az ápolókat:

Szeretettel várjuk május 30-án A magyar klasszikus zene napja - in memoriam Kocsis Zoltán című hangversenyünkre az ápolókat egy kis lelki feltöltődésre - regisztrációt követően díjmentesen.

Részleteket itt olvashatnak!

 

Koncert kép

A #pecsnyitva kampány keretében a családoknak a 18 éven aluli gyermekek jegyét nem kell kifizetnie.

Galéria
Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérletvásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Nyitvatartás:

Hétfőtől csütörtökig:
10.00 - 18.00 óráig

Pénteken:
10.00 - 16.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől csütörtökig 10:00-18:00-ig, illetve pénteki napokon 10:00-16:00-ig.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992