1 2 3

Veszprémi vendégszereplés / Elhalasztva!

Johannes Brahms: II. (B-dúr) zongoraverseny
Veress Sándor: Threnos – in memoriam Bartók Béla
Richard Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei

Bogányi Gergely – zongora

Vezényel: Varga Gilbert

Koncert várható hossza: 95 perc

A műsort az érett Brahms formabontó és igen impulzív B-dúr zongoraversenye nyitja, melynek ősbemutatója egyébként Magyarországon volt, a szerző szólójával, Erkel Sándor vezényletével. Ezt az alkotását Brahms is pályája egyik tetőpontjának tekintette, pedig a műveivel való elégedettség általában nem volt rá jellemző. Ezt követően jönnek a könnyek. Könnyek – Bartók Béla emlékére. A félreérthetetlenül bartóki és népi ihletésű mű Bartók egykori tanítványa és kollégája, Veress Sándor tollából született 1945-ben. A műben azonban mintha nemcsak Bartók halála, hanem a romba döntött Magyarország kietlen látványa is fakasztaná a könnyeket. Zárásként Richard Strauss vidám hangulatú, de tragikus végű szimfonikus költeménye hangzik el. Alcíme ugyanis a következő: „Régi csibésztörténet – rondóformában”. Részletesebb programot a szerző nem közölt, - ahogyan fogalmazott, az, hogy mire gondolt az egyes részek komponálásakor, „elég furcsán hatna, vagy megütközést keltene” - csak annyit tudunk, hogy a csínytevőt végül felakasztják.

"GERGELY INSPIRATÍV JÁTÉKA NÉLKÜLÖZI A SÉMÁKAT ÉS A PÓZOKAT, AZ ELŐRE BEGYAKOROLT FORDULATOK NÁLA CSAK AZT SZOLGÁLJÁK, HOGY MINDIG SZABAD MARADHASSON, HOGY ADOTT PILLANATBAN DÖNTHESSEN EGY FRÁZIS KIMENETELÉRŐL. OLYASFAJTA ZENÉLÉS AZ ÖVÉ, AMIT CSAK A NAGYMESTEREK, RACHMANINOV VAGY THIBAUD TUDTAK." (BOGÁNYI TIBOR, PAPAGENO)

Koncert kép

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992