1 2 3

Fizetős élő közvetítés Kiengesztelődés

Szergej Prokofjev: I. (Klasszikus) szimfónia
John Adams: The Chairman Dances (Az elnök táncol)
Aaron Copland: Appalachian Spring (Tavasz az Appalache-hegységben – nagyzenekari változat)

Vezényel: Howard Williams

Koncert várható hossza: 70 perc
Jegyárak: Normál online jegy: 2990 Ft (Amennyiben egyedül nézi a közvetítést.) » Családi online jegy: 5990 Ft (Amennyiben többen nézik a közvetítést.) » Támogatói online jegy: 4990 Ft (Amennyiben egyedül nézi a közvetítést és támogatni kívánja a Pannon Filharmonikusokat.)
Jegyvásárlás
ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉS (STREAM) HOZZÁFÉRÉS
Koncert kép

Howard Williams irigylésre méltó hírnevet tudhat magáénak operaházi és koncerttermi tevékenységével. Nagy-Britannia szinte összes jelentős zenekarát vezényelte, számos nagysikerű világpremier áll mögötte. Magyarországgal való közvetlen kapcsolata 1989-ben alakult ki, amikor a Pécsi Szimfonikus Zenekar vezető karmesterének és művészeti igazgatójának jelölték, az első brit karmester aki magyarországi kinevezést vállal.

2013-ban a Pannon Filharmonikusok Howard Williams-et a zenekar örökös tagjául választotta.

Tavaszelő

Ezen a hangversenyen minden mű az üdeségről, a vidámságról vagy éppen az újrakezdésről szól. Prokofjev I. (Klasszikus) szimfóniájában Haydn és Mozart vidám szimfóniáinak állít emléket, ugyanakkor a bravúrosan fürgére hangszerelt, gyorstételeiben már-már örökmozgó jellegű zene túl is mutat a bécsi klasszika keretein. John Adams zenekari foxtrottjában újra az ostinatóé a főszerep, az örökmozgó darab csak a középső, lírai szakaszban csillapodik egy kicsit, hogy aztán újra visszatérhessen a játék. Zárásként egy igazi tavaszi kompozíciót hallhatunk, mely eredetileg kamaraműnek és balettzenének készült, de szinte rögtön elkészült a zenekari szvit is belőle. A történetben egy fiatal pár építi fel új házát a vadonban. Az ébredő tavasszal együtt az ő életük is kitavaszodik.

Howard Williams operaházi és koncerttermi tevékenysége irigylésre méltó hírnevet tudhat magáénak. Nagy-Britannia szinte összes jelentős zenekarát vezényelte többek között: London Philharmonic, Royal Philharmonic, BBC Symphony, Royal Liverpool Philharmonic, Royal Scottish National, Bournemouth Symphony, English Chamber Orchestra, London Sinfonietta zenekarokat. Vezényelt a BBC Proms, az Edinburgh, Leeds, Bath és Brighton fesztiválokon. Gyakori vendége Hollandia, Belgium és Franciaország vezető szimfonikus zenekarainak illetve dolgozik Ausztriában, Svédországban, Hong Kongban és Rio de Janeiroban.

Több mint 500 műből álló koncerttermi repertoárjából kiemelkednek például Haydn szimfóniái, Stravinsky, Bartók és Messiaen művei illetve oratórikus művek. Williams hatásos opera-repertoárja az English National Opera-nál eltöltött hat év alatt alapozódott meg, és azóta folyamatosan szélesedett mára vagy hatvan művet magában foglalva Monteverditől Birtwistle-ig. Repertoárja középpontjában Rossini, Verdi és Puccini művei szerepelnek, de szintén otthonosan mozog barokk zenekarokkal való munkáiban illetve új darabok bemutatásában.

Számos világpremierje között található Tippet The Knot Garden kiszenekarra szerelt változata és saját befejezésével Bizet nagyoperája az Ivan IV. Vezényelte az English Bach Fesztivál zenekarát a Covent Garden-ben Monteverdi L´Orfeo és Purcell The Fairy Queen and Dido and Aeneas műveinek bemutatásakor. Színházi tevékenysége felöleli Csajkovszkij és Stravinsky fő balettjeit és számos programot a Royal Ballettel Covent Garden-ben továbbá a Holland Nemzeti Ballettel, a Holland Táncszínházzal és a Hamburgi Ballettel.

Magyarországgal való közvetlen kapcsolata 1989-ben alakult ki, amikor a Pécsi Szimfonikus Zenekar vezető karmesterének és művészeti igazgatójának jelölték, az első brit karmester, aki magyarországi kinevezést vállal. Ezt a posztot 1993-ig töltötte be és 1997. január 1-től újra betöltötte. Míg szoros és folyamatos kapcsolatot tart fenn a Magyar Állami Hangversenyzenekarral és a Magyar Állami Énekkarral, Williams munkája nyomán a Pécsi Szimfonikus Zenekar a magyar zenekarok élvonalába került. Széles és merész repertoárt alkotott Stravinsky- és Mahler ciklustól számos jelentős nemzeti premierig (például Ligeti és Berio művei). Amellett, hogy elmélyítette Bartók zenéjéről való tudását, aktív a kortárs magyar zeneszerzők (pl. Balassa, Kalmár, az egykori Fiatal Zeneszerzők Csoportja) alkotásainak előadásában. A Pécsi Szimfonikus Zenekarral közösen jelentettek meg Rachmaninov- műveket CD-n (Hungaroton), a 18 - 19. századi pécsi zeneszerző Lickl György Requiem és Missa Solemnis in F című műveit (Koch Schwann, München) továbbá Rózsa Miklós és Gerard Schurmann csellóversenyeit (Silvaclassics, London). Számos lemeze jelent meg brit és holland zenekarokkal. Magyarországon való munkájának elismeréseként Pécs városától elnyerte a Pro Civitate kitüntetést 1993-ban illetve a Szerzői Jogvédő Hivatal elismerését az új magyar zene iránt való tevékenységéért.

Munkája nyomán a Pécsi Szimfonikus Zenekar a magyar zenekarok élvonalába került. Széles és merész repertoárt állított össze Stravinsky és Mahler ciklusaiból, valamint számos jelentős nemzeti premierből (Ligeti, Berio). Magyarországon végzett művészi munkájának elismeréseként Howard Williams 1993-ban elnyerte Pécs M.J. Város Pro Civitate kitüntetését, valamint a szerzői Jogvédő Hivatal elismerését az új magyar zene iránt való tevékenységéért. 2000-ben Cardiffban a Királyi Walesi Zenei és Drámai Főiskola vezető karmesterévé, majd az azt követő évben az oxfordi Da Camera Zenekar és az új, londoni székhelyű A 21. Század Kórusa művészeti igazgatójává nevezték ki. 2005. novemberében a londoni Queen Elizabeth Hall-ban nagy sikerrel vezényelte Beethoven Leonora című operáját a mű 200. évfordulója alkalmából.

2013-ban a Pannon Filharmonikusok Howard Williams-et a zenekar örökös tagjául választotta.

Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérletvásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
- hétfőtől csütörtökig  10-18.00, pénteken 10-16.00
- szombat és vasárnap zárva.
- streamek ideje alatt zárva

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992