1 2 3

Könnyek és csínyek

Johannes Brahms: II. B-dúr zongoraverseny Op. 83
Veress Sándor: Threnos – in memoriam Bartók Béla
Richard Strauss: Till Eulenspiegel vidám csínyjei

Bogányi Gergely – zongora

Vezényel: Gilbert Varga

Koncert várható hossza: 75 perc
Jegyárak: » 3990 » 4990 » 5990 Ft
Bérletárak: I. kategória: 26.900 Ft, II. kategória: 22.900 Ft, III. kategória: 16.900 Ft » Diák vagy nyugdíjas kedvezménnyel: » I. kategória: 20.300 Ft, II. kategória: 17.200 Ft, III. kategória: 13.500 Ft
Jegyvásárlás Bérletvásárlás

A műsort az érett Brahms formabontó és igen impulzív B-dúr zongoraversenye nyitja, melynek ősbemutatója egyébként Magyarországon volt, a szerző szólójával, Erkel Sándor vezényletével. Ezt az alkotását Brahms is pályája egyik tetőpontjának tekintette, pedig a műveivel való elégedettség általában nem volt rá jellemző. Ezt követően jönnek a könnyek. Könnyek – Bartók Béla emlékére. A félreérthetetlenül bartóki és népi ihletésű mű Bartók egykori tanítványa és kollégája, Veress Sándor tollából született 1945-ben. A műben azonban mintha nemcsak Bartók halála, hanem a romba döntött Magyarország kietlen látványa is fakasztaná a könnyeket. Zárásként Richard Strauss vidám hangulatú, de tragikus végű szimfonikus költeménye hangzik el. Alcíme ugyanis a következő: „Régi csibésztörténet – rondóformában”. Részletesebb programot a szerző nem közölt, - ahogyan fogalmazott, az, hogy mire gondolt az egyes részek komponálásakor, „elég furcsán hatna, vagy megütközést keltene” - csak annyit tudunk, hogy a csínytevőt végül felakasztják.

"Gergely inspiratív játéka nélkülözi a sémákat és a pózokat, az előre begyakorolt fordulatok nála csak azt szolgálják, hogy mindig szabad maradhasson, hogy adott pillanatban dönthessen egy frázis kimeneteléről. Olyasfajta zenélés az övé, amit csak a nagymesterek, Rachmaninov vagy Thibaud tudtak." (Bogányi Tibor, Papageno)

Koncert kép
Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérletvásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992