1 2 3

Szárnyalás (egyben bérletes póthangverseny is)

Egyedi és Bérletpótló koncert is a Kodály-bérletesek számára elmaradt hangverseny helyett

Bartók Béla: Román tánc Op. 8a
Bartók Béla: III. zongoraverseny
Maurice Ravel: Lúdanyó meséi – szvit
Igor Stravinsky: Tűzmadár-szvit (1919)

Ránki Dezső – zongora

Vezényel: Varga Gilbert

Koncert várható hossza: 90 perc
Jegyárak: » 2990 » 3990 » 4990 Ft
Bérletárak: I. kategória: 26.900 Ft, II. kategória: 22.900 Ft, III. kategória: 16.900 Ft » Diák vagy nyugdíjas kedvezménnyel: » I. kategória: 20.300 Ft, II. kategória: 17.200 Ft, III. kategória: 13.500 Ft
Jegyvásárlás Bérletvásárlás
ÉLŐ ONLINE KÖZVETÍTÉS (STREAM) HOZZÁFÉRÉS

20. század Oroszországtól Amerikáig – lényegében így lehet összefoglalni a műsort. A hangverseny első felében a fiatal és a haldokló Bartók áll előttünk. Op. 8-as Román táncai közvetlenül a fiatalkori népdalgyűjtések emlékét őrzik, III. zongoraversenye pedig halála évében keletkezett, s ez a zenei végrendelet sokkal több lírát tartalmaz, mint Bartók korábbi zongoraversenyei. A hangverseny második részében francia és egy orosz mese hangzik el, melyek eleinte balettként kerültek a közönség elé, aztán váltak zenekari művekké. Ravel meséjét furcsa módon a Godebski családnál rendezett művészeti-esztétikai összejövetelek ihlették, a szerző ugyanis rendszerint megszökött a társalgásból, és a család gyermekeinek történő meséléssel töltötte el az időt. Stravinsky balettjének története az orosz mondavilágból táplálkozik, melyben a tündéri alakot öltő Tűzmadár legyőzi a gonoszt. Ez az orosz romantikában gyökerező, de hamisítatlan Stravinsky zenéjű kompozíció hozta el szerzőjének az első jelentős nemzetközi sikert.

A Pannon Filharmonikusok Szárnyalás című hangversenyével a 85 éves Frankl Péter zongoraművészt köszönti!

A vírus terjedésének a világban tapasztalható újabb hulláma miatt Frankl Péter művész úr végül nem tud játszani Magyarországon. Kérte, hogy tolmácsoljuk a közönség felé őszinte sajnálatát.

Ugyanakkor maradjank itt gondolatai a tervezett hangversennyel kapcsolatban:

"Megpróbálok olyan sokoldalú lenni, amennyire csak lehetséges. Sokan mondják, hogy nagy repertoárom van, ami abból a szempontból igaz, hogy a kamarazene-repertoár legfontosabb darabjait mind játszottam. Eljátszottam ötven zongoraversenyt (ennek majdnem a fele Mozart) és a szólórepertoárom is nagy... Bizonyos dolgokat korán kellett volna megtanulnom, például a Hammerklavier szonátát, mert az felnőtt fejjel már nehéz. Egészen kortárs zenét nem nagyon zongorázom.

Bartókot nem lehet kortárs zenének tekinteni. Ott is vannak hiányaim. Mind a három zongoraversenyt nagyon sokszor játszottam, a harmadik zongoraverseny a századik előadáshoz közeledik, de az első kettőt is legalább ötvenszer hallotta a közönség tőlem. Ezek azért nehéz Bartókok… Szégyellem magam, de nem játszottam a Szonátát, a Szabadban-t, ami megbocsáthatatlan. Mint ahogy – talán a temperamentumom miatt – nem játszottam bizonyos dolgokat, amiket a legjobban szeretek hallgatni és otthon játszani. Ilyen Bach." (Parlando)

Koncert kép

Főleg Frankl Pétert említem! Nyolcvanöt éves lesz idén, vele játszottam is annak idején. Én akkoriban még hegedültem, mélyhegedűn játszottam, van is egy fotó, nem tudom aztán publikálták-e, én huszonkettő…. vagy huszonegy éves voltam, vagy még inkább tizenkilenc? Vele játszottam Svájcban, kamarazenéltünk. Ötven éve már… nagyjából, akkor játszottunk együtt. Párszor beszéltünk telefonon, de soha nem játszottunk együtt azóta.

Nagyszerű lesz vele újra találkozni! 

(Maestro Varga Gilbert)

 

Koncert kép

Sajnos ez a találkozás a színpadon most nem jöhet létre.

Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas, Liszt Ferenc-díjas zongoraművész visszatérő vendége a Pannon Filharmonikusoknak, a komoly szakmai együttműködés évekre nyúlik vissza. A Szárnyalás című hangversenyünkön őt köszönthetjük a színpadon!

„NEM KELL SEMMI VARÁZSLAT. RÁNKI DEZSŐ KALIBERE KELL, […] AKI MINDENFÉLE HÓKUSZPÓKUSZ NÉLKÜL MEGTEREMTI VAGY INKÁBB MEGMUTATJA A DARAB LOGIKÁJÁT, EGYSÉGÉT, NEM CSAK ELJÁTSZIK, DE IGAZOL MINDEN EGYES HANGOT. MINDEN EGÉSZEN EGYSZERŰNEK ÉS TERMÉSZETESNEK HAT, MINTHA A MEGFELELŐ KÉPESSÉG BIRTOKÁBAN AKÁRKI EL TUDNÁ EZT ÍGY JÁTSZANI. TALÁN ÍGY IS VAN. CSAK A MEGFELELŐ KÉPESSÉG, AZ NINCS MEG SENKIBEN. SZINTE SENKIBEN.” (FÁY MIKLÓS)

Koncert kép

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992