1 2 3

Kortárs közjáték

Benjamin Britten: Négy tengeri közjáték a Peter Grimesből Op. 33a
Donghoon Shin: Versenymű hegedűre és zenekarra – ősbemutató
Witold Lutosławski: Concerto zenekarra

Baráti Kristóf – hegedű

Vezényel: Boon Hua Lien

Koncert várható hossza: 70 perc
Jegyárak: »1.990 » 2.990 »3.990 Ft
Jegyvásárlás

Közjáték, Concerto zenekarra, versenymű, operai elemek – áthallások Bartók Concertójához, mely ezen a hangversenyen nem hangzik el. Elhangzik viszont a Négy tengeri közjáték Britten népszerű operájából, a Peter Grimesből. A mű sok más esethez hasonlóan előbújt a zenekari árokból és új életre kelt a zenekari pódiumon. Ezt követi egy közönség előtt először elhangzó hegedűverseny, mely a Pannon Filharmonikusok és Baráti Kristóf számára íródott. Szerzője tanúsága szerint irodalmi ihletésű műről van szó, melyet Jorge Luis Borges és az intertextualitás inspirált. A klasszikus felépítésű versenyműben számos kísérletet találunk, például arra, hogy a versenymű történetét egy tételben halljuk összefoglalva. Zárásként a Concerto zenekarra című mű hangzik el – de nem Bartók, hanem Witold Lutosławski tollából. Ez a Concerto Bartókéval ellentétben csak három tételből áll, ugyanakkor a népi irányultság itt jóval erősebb. Érdekességből és újdonságból tehát nem lesz hiány ezen a hangversenyen.

Ida Handel, a legendás hegedűművésznő a következőképpen jellemezte az ifjú Barátit: „Kristóf nem csak a saját generációjának, hanem több nemzedéknek az egyik legtehetségesebb hegedűművésze. Rendkívüli ember. Játékát tiszta intonáció, gyönyörű hangzás, természetes muzikalitás, elegáns ízlés jellemzi. Igazi szólista." (Fidelio)

Koncert kép

 

Elkészült! Versenymű hegedűre és nagyzenekarra, 500 ütem, nagyjából 22 perc. Zenekari művet komponálni a járvány idején olyan szürreális érzés volt. Nagy örömömre szolgált, hogy ezt a versenyművet egyik kedvenc hegedűművészem, Baráti Kristóf számára írhattam, melynek a bemutatójára november 12-én kerül sor, a Pannon Filharmonikusok közreműködésével, kedves barátom, Boon Hua Lien vezényletében. (Úgy értem, ha minden rendben lesz!!!...)

Szeretném hálámat kifejezni ezért a lehetőségért, Eötvös Péternek és az Eötvös Péter Alapítvány mentor programjának.

Donghoon Shin

 

A hangverseny az Eötvös Alapítvány és a Pannon Filharmonikusok koprodukciója.

Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány

 

 

Koncert kép
Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérletvásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992