Hősök

Charles Ives: The Unanswered Question (A megválaszolatlan kérdés)
Christian Lindberg: Golden Eagle (Szirti sas) - harsonaverseny
Ludwig van Beethoven: III. Esz-dúr, (Eroica) szimfónia, op. 55

Christian Lindberg – harsona

Vezényel: Gilbert Varga

Koncert várható hossza: 1 óra 40 perc
Bérletárak: 26.900 (D/Ny: 20.300) » 22.900 (D/Ny: 17.200) » 16.900 (D/Ny: 13.500)
Bérletvásárlás

Nem biztos, hogy azonnal tudjuk, kikből lesznek később a zenetörténet hősei, klasszikus szerzői. Ludwig van Beethoven eredetileg Napóleonnak, majd „egy nagy ember emlékének” íródott szimfóniája ma teljesen logikusnak és jól felépítettnek hat. A kortársak azonban nem igazán tudtak mit kezdeni vele: a bemutató eseményen egy mára már feledésbe merült szerző alkotása sikert aratott, Beethoven később halhatatlanná vált alkotása pedig bukott. Az első nemzetközileg jegyzett amerikai zeneszerzőnek, Charles Ives-nak műveit életében mellőzték, értékeit csak később fedezték fel. A modernista Ives ugyanis előszeretettel vegyített kísérleti technikákat szokványos himnuszokkal, városi rezesbanda által játszott dalokkal, megelőlegezve ezzel a 20. század második felének innovátorait. Felcsendülő rövid műve is annyira újszerű, hogy Christian Lindberg svéd harsonaművész-zeneszerző pár éve nagy sikerrel bemutatott, filmzenei nyelvezetű, invencióban gazdag harsonaversenye szinte maradinak hat mellette.

Christian Lindberg szavai a mű kapcsánGolden Eagle (Szirti sas)

Versenymű harsonára és zenekarra

Igazán nagy felfedezés volt számomra, amikor megtudtam, hogy Gilbert Varga vezető karmester lett a Tajpeji Szimfonikus Zenekarnál! Gilbert egyike a kedvenc karmestereimnek, így amikor felkért, hogy dolgozzak együtt a zenekarával egy új harsonaverseny premier előadásán, izgatottság és lelkesedés fogott el. Gilbert egyike az igazán bátor kortárs karmestereknek, aki meg meri szabni a próba idejét és képességeik abszolút határáig teszi próbára a zenészeket, ezért rendkívüli eredményeket ér el valamennyi zenekarnál, ahol dolgozik.

Gyakran képzelem el az embereket és jellemüket állatként. Gilbert Vargára, a karmesterre nézve nincs kétségem, hogy a merész és erős karaktere egy szirti saséra emlékeztet, ezért aztán úgy döntöttem, hogy az új harsonaversenyemnek a Szirti sas címet adom és kedves barátomnak, Gilbert Vargának dedikálom. Formáját tekintve a darab nagyon hasonlít a Klarinétversenyemhez, The Erratic Dreams of Mr Grönstedt (Grönstedt úr szeszélyes álmai), a tubaversenyemhez, Panda in Love (Szerelmes panda), eufónium versenyemhez, Olle and the Steamboat Jetty (Olle és a gőzös kikötő) valamint fuvolaversenyemhez, The World of Montuagretta (Montuagretta világa). Hat különböző részből áll (kettő ezek közül kadencia), ami közbülső szünet nélkül játszandó.

Az egyes részek címei:1.Earth Fanfare (Földi harsonaszó)

2.Eagle Dance (Sastánc)

3.Candenza: Broken Sky (Kadencia: Megtört égbolt)

4.High Altitude (Nagy magasság)

5. Cadenza: Loneliness (Kadencia: Magány)

6.Wings on Fire (Lángoló szárnyak) 

A Pannon Filharmonikusok hangversenyei aranyfedezetet nyújtanak arra, hogy a koncerteken eltöltött időnk a minőségi kikapcsolódáson túl a zene közös megteremtésének idejévé nemesüljön.
Bérlet vásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

Szőts Dorottya
jegypénztáros
szotspontdorottyapontevakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Tóth Eszter
kommunikációs munkatárs
tothponteszterkukacpfzponthu
Tel.: 20/449-8552