1 2 3

Pannon-bérlet 2019/2020 Varázslatos mesék

Wolfgang Amadeus Mozart: c-moll zongoraverseny K.491
Maurice Ravel: Lúdanyó meséi - szvit
Igor Stravinsky: Tűzmadár-szvit (1919)

Frankl Péter – zongora

Vezényel: Gilbert Varga

Jegyárak: 6990 » 5990 » 4990 » 1000 Ft
Jegyvásárlás

Egy zenekar mesél. Azaz inkább egy-egy zeneszerző mesél a zenekar által. Micsoda magas szintű esti mese! Közismert tény, hogy nemcsak az operák, vagy szimfonikus költemények, hanem a program nélküli hangszeres művek is tudnak mesélni. Különösen igaz ez Mozartra, aki versenyműveit is egyfajta operai narratívával látta el. De vajon miről akar mesélni Mozart, amikor tőle szokatlan módon moll hangnemet választ a mű alapkarakteréül, ráadásul a harc és harag hangnemét, a c-mollt? A választ ezen az estén
találhatja meg a figyelmes közönség, hiszen ez a rejtett történet minden előadáson egy kicsit módosul a szólista és a zenekar tolmácsolásában. A szigorú ember hírében álló Ravelről sokat mond, hogy a pártfogó Godebski családnál rendezett művészet-esztétikai témájú baráti összejövetelen rendszeresen a gyerekek szobájába szökött, hogy meséljen nekik. Az egyik gyermek, Mimie így emlékszik vissza: „Nagyon szerettem Ravelt. … Térdére ültetett, és nyomban elkezdte: Egyszer volt, hol nem volt... elmesélte Csúnyácskát, mesélt a Szép leányról meg a szörnyről, főképp egy szegény egér kalandjairól – ezt számomra találta ki.” Ennek kapcsán jött az ötlet, hogy egyszer zeneműben is meséljen a gyerekeknek.
A Lúdanyó meséit eredetileg négykezes zongoradarabnak írta, hogy a két Godebski gyermek mutassa be, de ők végül nem vállalkoztak erre a feladatra. Ravel a bemutató után balettzenét és zenekari szvitet is készített a műből, így Lúdanyó ezen az estén zenekaron mesél a közönségnek. A harmadik mese Stravinsky tollából származik. Az eredetileg balettnek készült mű az addig ismeretlen Stravinsky egy szempillantás alatt világhírűvé tette. A Tűzmadár története az orosz monda- és népdalvilágból ered, melyben a tündéri alakot öltő Tűzmadár legyőzi a gonoszt. Hangzásában még fellelhető az orosz romantika emléke, ugyanakkor számos virtuóz megoldásában már az érett Stravinsky integet a huszadik század Európájának. A mű népszerűségére való tekintettel 1919-ben zenekari szvit készült a balettből, és ezzel már tánc nélkül, egy-egy zárt tételben hallhatjuk a mesét – immáron hangversenyteremben.

Szeretettel várjuk Önöket a következő évadban!
Bérlet vásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992