Pannon-bérlet 2019/2020 Virtus & Extázis

Joseph Haydn: E-dúr szimfónia, Hob.I:12
Édouard Lalo: Spanyol szimfónia
Alekszandr Nyikolajevics Szkrjabin: Az extázis költeménye

Mayu Kishima – hegedű

Vezényel: Gilbert Varga

Bérletárak: Kiemelt: 22.900 Ft » I. kategória: 19.900 Ft » II. kategória: 15.900 Ft » III. kategória: 10.900 Ft
Bérletvásárlás

A zenekari muzsikálás egyik legfontosabb műfaja a szimfónia, amely nem csoda, hiszen a zeneszerzők igyekeznek hangszeres műveikben megmutatott tudásuk legjavát adni egy-egy szimfóniában. A bérletnyitó hangverseny e műfaj fejlődésének állomásait követi. Elsőként a klasszikus szimfónia atyja, Joseph Haydn     egy korai darabja hangzik el. A mű 1763-ból, a fiatal Haydn tollából származik, aki megírásakor még csak másodkarmesterként dolgozott az Esterházy család zenekaránál. A három évvel későbbi vezetői előléptetés  a stílusában is változást hozott: ez a mű nemcsak a szimfóniák között korai, hanem Haydn korai stílusában is született. Apparátusa kamara jellegű, a vonós hangszereken kívül mindössze öt fúvóst foglalkoztat, azokat sem mind önálló szólammal.

Nem így a bő száz évvel később született Spanyol szimfónia, mely Édouard Lalo szerzeménye, és a romantika kiforrott stílusában, nagyzenekaron szólaltatja meg a spanyol dallamokat – merthogy a romantika már legalább annyira nemzeti irányzatokban gondolkodik, mint egyetemes korstílusban. További érdekesség, hogy ez a szimfónia egyben hegedűverseny is, szintén a kor ízlésének és változatosság-igényének megfelelően. A műfajok összeolvasztását tetőzi be Szkrjabin: Az extázis költeménye, mely nevében már nem is szimfónia, hanem minden érzéket magával ragadó költeményként áll előttünk – bár a szerző maga is negyedik szimfóniájaként emlegette. A mű célja a kozmosz, az érzékiség, a katarzisélmény elérése, a zenemű végére a közönség a szó szoros értelemben módosult tudatállapotba, extázisba kerül. Ennek érdekében Szkrjabin végletekig megnövelt létszámú zenekart használ.

Ajánljuk mindenkinek ezt a hangversenyt, aki szeretne legális úton a felvilágosodás korának letisztult, áttetsző zenéjétől az érzékien lüktető mediterrán ritmusokon át a kábítószerek hatását megidéző misztikus, patetikus, mégis erotikus és transzcendens állapotba kerülni.

A Pannon Filharmonikusok hangversenyei aranyfedezetet nyújtanak arra, hogy a koncerteken eltöltött időnk a minőségi kikapcsolódáson túl a zene közös megteremtésének idejévé nemesüljön.
Bérlet vásárlás

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

Nyitvatartás:
hétfő-szombat: 10.00 - 18.00

Telefonszám:
0672/500-300

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

Szőts Dorottya
jegypénztáros
szotspontdorottyapontevakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Tóth Eszter
kommunikációs munkatárs
tothponteszterkukacpfzponthu
Tel.: 20/449-8552