1 2 3

Hősök

Charles Ives: The Unanswered Question (A megválaszolatlan kérdés)
Christian Lindberg: Golden Eagle (Szirti sas) - harsonaverseny
Ludwig van Beethoven: III. Esz-dúr, (Eroica) szimfónia, op. 55

Christian Lindberg – harsona

Vezényel: Varga Gilbert

Koncert várható hossza: 1 óra 40 perc
Jegyárak: 3990 » 2990 » 1990 Ft
Jegyvásárlás

Nem biztos, hogy azonnal tudjuk, kikből lesznek később a zenetörténet hősei, klasszikus szerzői. Ludwig van Beethoven eredetileg Napóleonnak, majd „egy nagy ember emlékének” íródott szimfóniája ma teljesen logikusnak és jól felépítettnek hat. A kortársak azonban nem igazán tudtak mit kezdeni vele: a bemutató eseményen egy mára már feledésbe merült szerző alkotása sikert aratott, Beethoven később halhatatlanná vált alkotása pedig megbukott. Az első nemzetközileg jegyzett amerikai zeneszerzőnek, Charles Ives-nak műveit életében mellőzték, értékeit csak később fedezték fel. A modernista Ives ugyanis előszeretettel vegyített kísérleti technikákat szokványos himnuszokkal, városi rezesbanda által játszott dalokkal, megelőlegezve ezzel a 20. század második felének innovátorait. Felcsendülő rövid műve is annyira újszerű, hogy Christian Lindberg svéd harsonaművész-zeneszerző pár éve nagy sikerrel bemutatott, filmzenei nyelvezetű, invencióban gazdag harsonaversenye szinte maradinak hat mellette.

Koncert kép

Christian Lindberg szavai a mű kapcsán

Golden Eagle (Szirti sas)
Versenymű harsonára és zenekarra
Igazán nagy felfedezés volt számomra, amikor megtudtam, hogy Gilbert Varga vezető karmester lett a Tajpeji Szimfonikus Zenekarnál! Gilbert egyike a kedvenc karmestereimnek, így amikor felkért, hogy dolgozzak együtt a zenekarával egy új harsonaverseny premier előadásán, izgatottság és lelkesedés fogott el. Gilbert egyike az igazán bátor kortárs karmestereknek, aki meg meri szabni a próba idejét és képességeik abszolút határáig teszi próbára a zenészeket, ezért rendkívüli eredményeket ér el valamennyi zenekarnál, ahol dolgozik.
Gyakran képzelem el az embereket és jellemüket állatként. Gilbert Vargára, a karmesterre nézve nincs kétségem, hogy a merész és erős karaktere egy szirti saséra emlékeztet, ezért aztán úgy döntöttem, hogy az új harsonaversenyemnek a Szirti sas címet adom és kedves barátomnak, Gilbert Vargának dedikálom. Formáját tekintve a darab nagyon hasonlít a Klarinétversenyemhez, The Erratic Dreams of Mr Grönstedt (Grönstedt úr szeszélyes álmai), a tubaversenyemhez, Panda in Love (Szerelmes panda), eufónium versenyemhez, Olle and the Steamboat Jetty (Olle és a gőzös kikötő) valamint fuvolaversenyemhez, The World of Montuagretta (Montuagretta világa). Hat különböző részből áll (kettő ezek közül kadencia), ami közbülső szünet nélkül játszandó.
Az egyes részek címei:

1.Earth Fanfare (Földi harsonaszó)
2.Eagle Dance (Sastánc)
3.Candenza: Broken Sky (Kadencia: Megtört égbolt)
4.High Altitude (Nagy magasság)
5. Cadenza: Loneliness (Kadencia: Magány)
6.Wings on Fire (Lángoló szárnyak)

 

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992