1 2 3

Turnéblog – Magyar-török kulturális évad 2024, Törökország

Nagy büszkeség számunkra, hogy a magyar kultúrát képviselhettük Törökországban. A magyar-török kulturális évad 2024 rendezvénysorozat kiemelt jelentőségű, törökországi nyitó hangversenyeit adta zenekarunk január 21-én és 22-én. A Kesselyák Gergely vezető karmesterrel első közös koncertünkön Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operájának törökországi bemutatója után állva tapsolt az isztambuli és az ankarai közönség.

 

A Pannon Filharmonikusok, Schöck Atala és Molnár Levente varázslatos előadása soha nem látott aktivitásra buzdította a török közönséget, az Instagram fiókunk megtelt üzenetekkel. Mindkét helyszínen muzsikusaink kamara-előadása kísérte a magyar vonatkozású kiállítások megnyitóját.  Kodály Zoltán Galántai táncait vittük még el a török közönségnek, valamint a török Ahmet Adnan Saygun V. szimfóniája hangzott el.

Részletes beszámolónkat itt, a honlapunkon is olvashatják, azonban aki Facebook felhasználó, azt javasoljuk, a zenekar FB oldalán https://www.facebook.com/Pannon.Filharmonikusok is lapozgasson, ott adtunk hírt az útról, naponta kétszer jelentkeztünk be sok-sok fotóval.

 

 

Budapesten ragyogó napsütésben szálltak repülőre a Törökországban fellépő művészeink két csapatban: egy gép reggel, egy pedig ebéd után indult. Az út a PFZ jól összeszokott közösségében flottul zajlott, amit az utazást szervező és kísérő kollégáinknak is köszönünk! A csellók a zenekar tagjaival a gépeken utaztak, sok jó ember és hangszertok kis helyen is elfért. Mindenkit lenyűgözött az impozáns és hatalmas Isztambuli repülőtér, de sajnos ma Isztambulban egész nap szakadt az eső, és heves szél fújt, úgyhogy az első géppel érkezők délutáni városnézése nem volt felhőtlen. A fedett Bazárban tett séta azonban kárpótolta a csapatot az esőért: a hegyekben álló fűszerek és édességek feledtették a rossz időt. Az esti géppel utazó muzsikusok a vacsoraasztal mellé érkeztek, a turné lebonyolításátért felelős kollégáink pedig már este meglátogatták a hangversenytermet, hogy előkészítsék a holnapi próbát. Több mint 1500 fős közönséget várnak holnap az operaházként is működő Atatürk Kültür Merkezi most még üres székeibe. Pazar szállodában látják vendégül a zenekart, a holnap délelőtti posztunkban megmutatjuk a török vendéglátás festői reggeli kínálatát, és a délelőtti próbába is bekukkantunk. Addig is szép álmokat mindenkinek!

 

A müezzin hangjára ébredhettünk (itt most 7:27 van) 06:50-kor, 7:00 órától igazi, színes török reggeli várja a zenekart. Két csoportban érkeztünk meg tegnap Isztambulba, a produkciós kollégák már az első hangversenyterem, az Atatürk Kültür Merkezi zugait is bejárták. Amilyen szikrázó napsütésben indultunk, olyan tejföl-ködön áthatoló landolásos, szakadó esőbe, szélbe érkeztünk ebbe a hatalmas, vibráló, gyönyörű városba. De a haj még mindig tart! Délben főpróba, nagyon várjuk az esti hangversenyt, a magyar-török kulturális évad egyik törökországi nyitó koncertjét.

Köszönjük a rengeteg üzenetet, jókívánságot mindenkinek. Isztambulból jelentjük, hogy a színes, gazdag török reggeli pompásan indította a zenekar (nagyon szeles és esős ) hosszú, főpróbával és az esti, kulturális évadot nyitó hangversennyel tarkított napját. Nagyszerű munkát végzett az isztambuli Atatürk Kulturális Központ és a hangversenyterem stábja a mai főpróba alatt, és köszönjük a Magyar Kulturális Központ Isztambul előkészítő munkáját, majd itteni odaadó támogatását. Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának Juditja Schöck Atala, Kékszakállja Molnár Levente operaénekesek, kis interjúkat készítettünk velük, hamarosan mutatjuk. Besettenkedtünk a próbára, tartsatok velünk kicsit!

Mi pécsiek a török kultúrkincs kivételes örökségének fontos épületei között élünk. Magyar nyelvünk szavai között, a zenénkben, a konyhánkban számtalan török emléket őrzünk. A Magyar-török kulturális évad hangversenyei Isztambulban és Ankarában részben ez örökség előtt is tisztelegnek. Ma este a koncertet megelőző kiállítás pedig törökországi magyar építőkről emlékezik meg. Esti bejelentkezésünk tovább tudósít majd, ne feledjétek, itt 2 órával "öregebbek" vagyunk. Az otthoni közönségünknek is játszunk ma este gondolatban.

 

Koncert Isztambulban

Hatalmas öröm számunkra, hogy Kesselyák Gergely vezető karmesterrel első közös koncertünkön Bartók Béla A kékszakállú herceg vára című operája után állva tapsolt az isztambuli közönség! Gyönyörű előadást hallhattunk Schöck Atalától és Molnár Leventétől!

Különleges este volt a mai. A magyar-török kulturális évadot Törökországban megnyitó hangverseny előtt a koncertterem aulájában kiállítás megnyitón léptek fel muzsikusaink. Bánfalvi Zoltán hegedűn, Tuzson Tamás mélyhegedűn és Szabó Gabriella fuvolán adta elő Bánfalvi Zoltán Triójának első tételét. A kiállításon a török gazdaságot segítő mérnökök és építészetben jártas szakembereket ismerhetett meg a közönség.

A zenekar koncertje Kodály Galántai táncok  című művével nyitott, majd Ahmet Adnan Saygun V. szimfóniája hangzott el, a második részben pedig Bartók A Kékszakállú herceg várát ismerhették meg az isztambuli zenebarátok. A teltházas koncerten részt vettek a Liszt Intézet Isztambul vezetői és munkatársai, a konzulátus, valamint a hangversenyterem igazgatója is, aki elragadtatását fejezte ki a zenekar iránt. A koncertre a városba érkezett Pécs város kulturális alpolgármestere, Zag Gábor, és a magyar-török kulturális év kormánybiztosa, dr. Hoppál Péter is.

Nagy büszkeség számunkra, hogy a magyar kultúrát képviselhetjük Törökországban egy ilyen kiemelt, a kulturális kapcsolatokat ápoló rendezvénysorozaton.

A hangszerek már a teherautón, úton vannak Ankarába. Reggel a zenekar is buszra száll, és elutazik a török fővárosba, ahol holnap este újabb koncertet ad. Holnap újra jelentkezünk friss beszámolóval.

      

 

Koncert Ankarában

Kesselyák Gergely vezető karmester egykori tanítójától tanult szavakat idézve "Bartók zenéjéhez az ötödik ajtón át vezet az út."  Aki ma itt volt este Ankarában, biztosan szívébe zárta Bartókot. A Pannon Filharmonikusok, Schöck Atala, Molnár Levente és Kesselyák Gergely varázslatos előadása kitárta az ajtót a törökországi közönségnek: az isztambuli, és a magyar kultúra napján adott ankarai koncertünk volt az első alkalom, hogy megszólalt A kékszakállú herceg vára című opera Törökországban, és egyetérthetünk abban, hogy valóban meghatározó e mű az egyetemes kultúra számára. A teltházas koncert közönsége bravózva és állva tapsolt, éppúgy, mint tegnap este Isztambulban. Az ankarai nagykövetség munkatársai szerint elsöprőnek nevezhető a siker, melyet mind a zenekar és az előadók, mind a mű örökérvényűsége és földrajzi helytől független mondanivalója kiérdemel.

A koncert előtt ma este is kiállításmegnyitón, egy kortárs magyar üvegművészek műveit bemutató tárlat megnyitóján játszottak muzsikusaink, Bánfalvi Zoltán és Murin Jaroszlav. A kiállításmegnyitón és a koncerten is miniszteri szinten képviselte magát Törökország, jelen volt a magyarországi nagykövet és dr. Hoppál Péter, a Magyar-török kulturális évad kormánybiztosa.

A futurisztikus CSO ADA ANKARA impozáns teret nyújtott az előadásnak, amely emlékezetes lesz a zenekar tagjainak is.

Holnap hazaindul a zenekar, és megkérdezzük Kesselyák Gergelyt arról, hogy hogyan érezte magát vezető karmesterként a Pannon Filharmonikusokkal adott első koncertjein Isztambulban és Ankarában. Addig jó pihenést kívánunk mindenkinek!

     

 

Jó reggelt Magyarország!

Turnéblog valahol Isztambul és Ankara között, havas tájban, szikrázó napsütésben. Tegnap este zúgó taps köszöntötte a magyar-török kulturális évadot törökországban megnyitó hangversenyünket. Az Atatürk Kültür Merkezi Istanbul színpadán állva tapsoló közönség előtt hajolhatott meg Kesselyák Gergely vezető karmester, Schöck Atala és Molnár Levente operaénekesek, valamint a Pannon Filharmonikusok muzsikusai. Felrobbant az Insta fiókunk a török közönség üzeneteitől. Ma korán reggel elindultunk a török fővárosba, Ankarába, ahol ma este koncertünkkel képviseljük a magyar kultúrát.

Nagyon korai, hajnali kelés és indulás (blog a blogban, a gasztro: csodálatos reggeli) után 3 busszal + a produkciós kisbusz, úton vagyunk. Az ég alja már szakadozik, dereng. Az éber és a szunyókáló kollégák aránya mondhatni erősen megbillent , töltjük az "elemeket", hogy ez a monumentális, különleges zenei anyag az ankarai közönség előtt is teljes erejében megmutatkozhasson.

Palermo és Bologna után most Isztambulban énekelte Judit szerepét Schöck Atala operaénekes hatalmas sikerrel Bartók egyik legkiemelkedőbb művében, A kékszakállú herceg várában a török közönség előtt. A főpróba után beszélgettünk a művésszel, aki a produkció mellett egy száz éves magyar-török családi történetről is mesélt, ami itt Isztambulban és Ankarában teljesedik ki, gyönyörű ív! Fogadjátok szeretettel a mini-interjút!

VIDEO

 

 

 

A zenekar hófödte tájakon át, szikrázó napsütésben megérkezett Ankarába! Pompás ebéden vagyunk túl, gasztroblog később :) Meg szeretnénk osztani egy tegnapi beszélgetést, amíg mi próbára megyünk. Molnár Levente operaénekest sikerült még tegnap Isztambulban kamera elé hívni, köszönjük szépen.

Az esti bejelentkezésig üdvözlünk mindenkit!

VIDEO

  

 

Szeretettel osztjuk meg Bánfalvi Zoltán koncertmesterünkkel készült rövid videónkat Ankarából, melyben arról kérdeztük, hogy milyen élmény volt számára az elmúlt pár nap, és a két nagysikerű koncert. Kicsit zaj volt körülöttünk, mert épp a reggeli mellől állítottuk fel Zolit a szállodában, nézzétek el ezt nekünk.

Hamarosan indulunk a reptérre, de még napközben jelentkezünk az útról!

VIDEO

 

Ezekben a percekben landolt az Ankara-Isztambul-Budapest repülőjárat Ferihegyen. Már csak pár óra, és hazaér a zenekar a törökországi turnéjáról Pécsre. Amíg a muzsikusok utaznak, pont van idő videót nézni! Kesselyák Gergely vezető karmestert még az indulás előtt kérdeztük meg arról, hogyan élte meg az elmúlt két koncert sikerét, milyen élmény volt számára a zenekarral töltött első turné. Fogadjátok szeretettel turnéblogunk majdnem utolsó bejegyzését. Holnap egy nagyot pihenünk, de utána még válogatunk olyan fényképeket és kis videókat, ami még a tarsolyunkban maradt.

Emeljük kalapunkat mindenki előtt, aki követ minket otthonról, és mindenki előtt, aki velünk volt Törökországban!

VIDEO

 

 

 

 

 

 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992