1 2 3

Koncert Isztambulban

Kodály Zoltán: Galántai táncok
Ahmet Adnan Saygun: V. szimfónia
Bartók Béla: A kékszakállú herceg vára

Schöck Atala – Judit
Molnár Levente – Kékszakáll

Vezényel: Kesselyák Gergely

Jegyvásárlás

Az utóbbi 20 évben történt tudatos fejlesztésnek köszönhetően a Pannon Filharmonikusok Magyarország egyik legszínvonalasabb együttesévé nőtte ki magát. A Kodály Központ rezidens zenekaraként új szakmai lehetőségek jelentek meg, ezek közül az egyik legfontosabb a nyitás a nemzetközi szcéna felé és a nemzetközi kapcsolatok bővítése annak érdekében, hogy a magyar zenekultúra és művészet minél magasabb színvonalon kapjon reprezentációt hazánk stratégiai partnerségi területein.

Január 21-én és 22-én, a Magyar kultúra napján a török-magyar kulturális évad keretében játszik a Pannon Filharmonikusok Isztambulban és Ankarában.

A két rangos koncertterem színpadán az egymással meghatározó kapcsolatot ápoló zeneszerzők, Bartók Béla és a török Ahmet Adnan Saygun, valamint Kodály Zoltán műveit játsszák a muzsikusok új vezető karmesterük, Kesselyák Gergely vezényletével.

A dél-magyarországi város és a török kultúra kapcsolata sok száz évre nyúlik vissza, a pécsi főtéren álló Dzsámi képét a legtöbben fel tudjuk idézni, de talán sokan arra is emlékeznek, hogy 2010-ben Pécs és Isztambul együtt voltak Európa Kulturális Fővárosai. A nyitókoncertek szólistája Schöck Atala és Molnár Levente operaénekes. A húsz éve új korszakot kezdett Pannon Filharmonikusok régi tervét valósítja meg a hétvégén: a zenekar a magyar kultúra exportcikkeként a nemzeti stratégiai intézményekkel egyenrangú produkcióval lép fel tehát Isztambulban és Ankarában.

 

 

A törökországi koncertekkel zenekarunknak lehetősége nyílik arra, hogy a török közönség számára is izgalmas előadással mutatkozzon be az ország két legkiemelkedőbb koncerthelyszínén Isztambulban és Ankarában. A koncertek műsorában szereplő zeneszerzők, Bartók és Saygun és a közreműködők bemutatják a két kultúra közti kapcsolat egy élő és előremutató példáját, melyre építve további kapcsolatok fedezhetők fel a magyar zenekultúra és más népek zenekultúrája között.

A törökországi hangversenytermek közönsége megbizonyosodhat arról, hogy a magyar szimfonikus zenekari kultúra világszínvonalú produkciókra képes.  A hangversenyen Kodály Zoltán és Bartók Béla egy-egy ismert műve hangzik el, és a „török Kodály−Bartók”, Ahmet Adnan Saygun V. szimfóniája. Saygun nemcsak Bartók barátja volt, hanem társa is a törökországi népdalgyűjtések során. Élete éppen arra a korszakra esik, amikor az Oszmán Birodalomból megszületett a nyugati minták szerint szerveződő Törökország. Saygun elévülhetetlen érdemeket szerzett a nyugati zene törökországi megismertetésében, a zeneoktatás megszervezésében, ugyanakkor szenvedélyesen kutatta és műveiben fel is használta a török népzenét. Úgy lett a modern Törökország nemzeti zeneszerzője, hogy munkásságát Európában és Amerikában is elismerték. Ezen az estén az ő és magyar barátainak muzsikája együtt lesz hallható. A koncert érdekessége, hogy a Judit szerepében fellépő Schöck Atala operaénekes édesapjának nagybátyja, dr. Rásonyi László turkológus professzor volt egykoron az Ankarai Egyetem Hungarológiai Tanszékének vezetője, ő hívta meg Bartók Bélát a török népzene kutatására.

A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992