1 2 3

Minden ízében egyéniség

Alissa Margulis hegedűművész orosz és francia programmal érkezik szeptemberben a Pannon Filharmonikusokhoz. Gyökerekről, első találkozásokról és a koncert programjáról beszélgettünk.

Orosz és ukrán gyökerekkel rendelkezik, Németországban nőtt fel, első koncertjét pedig egy magyar együttessel adta. Hogyan emlékszik vissza a kezdeti évekre?

Mindössze hétéves voltam. A Budapesti Vonósokkal léptem fel. Arra emlékszem, hogy mennyire biztonságban éreztem magam, odafigyeltek rám, támogattak. Ez akkor nagyon nagy inspirációt jelentett.

Hogyan került velük kapcsolatba?

Édesapám a legendás zongoraművész, Vitaly Margulis volt, akit nagyon szerettek és tiszteltek a kollégái, rengeteg kapcsolata volt. Martha Argerich egyenesen rajongott érte, sokszor el is látogatott hozzánk, miután a Szovjetunióból Németországba költöztünk. Argerich engem is meghallgatott, fiatalon vele tökéletesíthettem a Brahms-szonátákat. A mai napig megtiszteltetés, ha együtt kamarázhatunk.

A Pannon Filharmonikusokkal viszont most játszik majd először.

Már nagyon várom a találkozást. Bogányi Tiborral, aki a Salzburgi Ünnepi Játékokon hallotta először a játékomat, nemcsak én, de a néhai férjem, a tavalyelőtt tragikusan fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt Alexander Buzlov is jó kapcsolatot ápolt. A közös koncerttel rá is emlékezünk. Prokofjev I. hegedűversenyét adja elő.

Milyen a kötődése a darabhoz?

Prokofjev műve az egész életemet végigkíséri, és nem csak azért, mert többek között a kiváló Zakhar Bron volt a tanárom. Ez a mű iskolapélda, nagyon szeretem játszani. Legutóbb Bangkokban és a Párizsi Filharmóniában adtam elő. A szeptemberi koncerten az orosz-francia zene egymásra hatása kerül előtérbe. A népszerű hegedűverseny mellett a francia romantika kevéssé ismert alakja, Ernest Chausson egyik fő műve, a Költemény hegedűre és zenekarra hangzik el. Súlyos és tragikus műről van szó, amely szervesen illeszkedik a D-dúr koncerthez.

Számtalan tradíció és megannyi kiváló művész formálta a tudását. Ön szerint mi a titok?

Van egy pont, ami után a hangszeres játékot már nem lehet tanítani.

Én nem tartom magam egyetlen iskolához tartózónak sem. Orosz, belga vagy német – nem ez a lényeg, hanem az egyéniség. A titok abban áll, hogy a megszerzett tudáshoz, a technikához hozzá tudjuk-e adni mindazt, ami a saját személyiségünkből, zeneiségünkből fakad.

 

Az Enchanté koncertre jegyvásárlás a Müpába ITT, a Kodály Központba ITT!

A koncert a budapesti Pannon bérlet, és a pécsi Pannonicum bérlet része. Bérletek a koncertig a bérlet nevére kattintva vásárolhatók.

Az interjút a Papageno.hu készítette.

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992