1 2 3

Energia és tapasztalat

Nyissunk együtt ablakot a végtelenre... "A fúga művészete önmagában hordoz egyfajta spiritualitást, amihez nincs szükség szövegre, lelki utazásra hív egy emberfeletti minőségbe." – a Cristian Mandeal karmester úrral készült írást ajánljuk szeretettel, aki vendégünk lesz ismét az új évad Musica Sacra sorozatában.

Musica Sacra bérlet  2022/2023 – akiknek ünnep és remény a zene. A lélekemelő sorozatban az Ablak a végtelenre című hangversenyen október 28-án megemlékezünk elhunyt szeretteinkről. A koncerten elhangzó mű sokkal inkább a szellem halhatatlanságát, az egymás anyagából vétetett emberiség ezerarcúságát és mégis egységét, az élet beteljesülésének és szükségszerű befejezetlenségének kettősségét tárja elénk, mintsem hagyományos gyászzene.

 

 

Energia és tapasztalat

 

Október 28-án, az Ablak a végtelenre elnevezésű koncerten Cristian Mandeal román karmester vezeti a Pannon Filharmonikusok pécsi koncertjét. Az együttessel való kapcsolatáról, Bachról és A fúga művészetéről beszélgettünk.

  • Karrierje során New York, London és Berlin legrangosabb együtteseit vezényelte már. Hogyan találkozott a Pannon Filharmonikusokkal?

Az első meghívást még évekkel ezelőtt kaptam Vass András karmestertől, aki gyerekkorában többször hallott engem pályakezdő karmesterként Marosvásárhelyen. A személyes kapcsolat miatt örömmel jöttem, azóta pedig már többször vezényeltem a Pannon Filharmonikusokat. Többek között Dvořák-, Ravel-, Bartók- és Stravinsky-koncerteket adtunk együtt.

  • Milyen élményei vannak a közös munkáról?

Ahogy ön is említette, életem során számtalan együttessel dolgoztam, és román karmesterként büszke lennék, ha a bukaresti együtteseket leszámítva legalább egy olyan színvonalú szimfonikus zenekar lenne a hazámban, amilyen a Pannon Filharmonikusok. Egytől egyig nagyfokú muzikalitás és alázat jellemzi a zenészeket, akik meg is akarják mutatni a tudásukat.

 

 

  • Az október végi koncerten Bachot vezényel. Közel áll önhöz a barokk zene?

Nem teszek különbséget korok és zeneszerzők között, és nem vagyok specialista sem. Számomra a zene univerzalitása az elsődleges. Ha visszatekintek az életművemre, lehet, hogy a német zene lenne a domináns, de erre sohasem törekedtem.

  • Halottak napja körül általában rekviemeket találunk a koncertműsorokban. Miért éppen A fúga művészetét választotta?

Bármikor is adjuk elő, Bach művészete alapvetés, egy olyan nemzetek felett álló európai entitás, mely szervesen meghatározza zenei kultúránkat. Nélküle más lenne Mozart, Beethoven, Bruckner és Brahms zenéje is. A fúga művészete önmagában hordoz egyfajta spiritualitást, amihez nincs szükség szövegre, lelki utazásra hív egy emberfeletti minőségbe. A töredékes alkotás azért is fontos számomra, mert sok más kiváló muzsikus mellett a romániai születésű Erich Bergel is nagyon sokat foglalkozott a darabbal, és el is készítette saját befejezését, ami ugyanazt az életteli, vibráló szemléletet tükrözi, amit én is képviselek.

  • Karmesterként nemcsak a barokk, de a kortárs zene sem áll öntől távol. Mesélne erről?

Még a pécsi koncert előtt a budapesti Zeneakadémián vezénylem majd barátom, a 70. születésnapját ünneplő Selmeczi György Shakespeare-szövegekre komponált oratóriumát, A szerelem és irgalom dalait, ami igen nagy léptékű, hatalmas apparátust mozgató vállalkozás. Fontosnak tartom ezeket az együttműködéseket és azt, hogy repertoáron tartsuk korunk zenéjét. Ezt képviselem akkor is, amikor a fiatal román muzsikusokból alakult zenekarommal dolgozom. Ők az energiát én pedig a tapasztalatot adom a közös munkához. 

 

Az interjút a Papageno készítette 2022-ben

 

. . . 

MUSICA SACRA-BÉRLET 2022/2023 – akiknek ünnep és remény a zene

Bérletárak:: 8.500 Ft, 7.500 Ft, 6.500 Ft
Kedves bérleteseink 30% kedvezményt kapnak automatikusan az Újévi hangversenyünk jegyeinek árából.

 

 

IDE KATTINTVA megnézem a Musica Sacra bérlet koncertsorozatának részleteit. 

 

 

ITT PEDIG A ZENEKAR ÖSSZES 2022-23-AS BÉRLETSOROZATÁRÓL OLVASHATOK! 

 

 

 

 

 

 

 

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992