1 2 3

A Pannon Filharmonikusok különleges online koncertsorozata 2020. május 28-án kezdődik

Egy, a Müpában 2013. november 15-én rögzített hangverseny lesz az első a három interneten nézhető koncert közül, melyet a PFZ és a Müpa együttműködésének köszönhetnek a zenebarátok. A zenekar közönségének folyamatos visszajelzéseiben visszatérő motívum, hogy bár az élő koncert hangulatát az otthoni zenehallgatás teljesen nem tudja visszaadni, de hiánypótló számukra minden online elérhető koncertélmény.

Kedves Közönségünk! A Pannon Filharmonikusok Online Koncertsorozatára hívjuk Önöket!

 

Kicsit olyan, mintha élő előadás lenne, mert csak egyetlen egyszer megtekinthető. Egyszeri, megismételhetetlen pillanat a digitálisan rögzített világban kevés van. Most mégis ajánlunk Önöknek hármat, az elsőt május 28-án nézhetik meg.

A Pannon Filharmonikusok összesen tehát három, a Müpában rögzített korábbi koncertfelvételét fogja megosztani a közönséggel. Bár a virtuális koncert sok mindenben különbözik az élő hangversenytől, ezek a felvételek abban mégis egyformák lesznek, hogy csupán a premier - előre meghirdetett - időpontjában lesznek megtekinthetők a zenekar youtube csatornáján.

Az első koncert május 28-án, csütörtök este, 19.30-kor lesz elérhető.

A koncert 2013. november 15-én hangzott el a Müpában, a Pannon Filharmonikusok és az Amadinda Ütőegyüttes előadásában, Bogányi Tibor vezényletével. A felvételt a Müpa Budapest készítette.

A koncerten Fritz Kreisler A kínai dobos (Tambourin chinois), The Romping Golden Pheasants - kínai tradicionális zenéje, majd Gyöngyösi Levente Sinfonia concertante 4 ütőhangszerjátékosra és zenekarra című műve, az est végén Igor Stravinsky Tavaszi áldozat című darabja hangzik el.

 

 

Amikor 2013-ban, az első koncertfelvétel estéjén Budapesten eljátszották a muzsikusok ezeket a műveket, még senki nem tudhatta, hogy évek múltán egy hosszú, élő koncertek nélküli időszakban újra „előadják” – immár virtuálisan.

Youtube csatornánkon mindössze a FELIRATKOZÁS gombra kell egyszer kattintani, így értesítést is kapnak a koncert premierjéről: https://www.youtube.com/user/pannonphilharmonic

 

Itt lesz majd látható a koncertfelvétel:

1. rész/Part 1: https://bit.ly/pfz_mupa_onlinekoncert1
2. rész/Part 2: https://bit.ly/pfz_mupa_onlinekoncert2

 

Dallamos ritmus vagy ritmusos dallam? Főszerepben az ütőhangszerek!

Stravinsky és Gyöngyösi Levente elhangzó műveit így lehetne összefoglalni és egyben összekapcsolni. Gyöngyösi művének címe jelöli a műfajt: egy hangszercsoport, jelen esetben négy dallamjátszó ütőhangszer (marimba, vibrafon, xilofon, harangjáték), jó néhány dob és egyéb ütőhangszer versenyzik a zenekarral. A mű bemutatása óta rendkívül nagy népszerűségnek örvend itthon és a nagyvilágban. Egyik tételében a szerző Erőss Zsolt hegymászó életművének kíván tisztelegni, akihez személyes élmények is fűzték.
 

A kecses ívek mellett a féktelen extázis mindenképp nagy erővel van jelen a műben, amely a XX. század elejének legeredetibb és legnagyobb hatású kompozíciója. A bemutató előadáson Nyizsinszkij koreográfiájában a táncosoktól korábban megszokott finom balett lépések fokozatosan vad dobogásba torkolltak. A zene és színpadi mozgás is egy eksztatikus állapotba jutott, mely a mű legutolsó hangjáig csak fokozódott. A meglepődött közönség eleinte kínos, zavart nevetgéléssel reagált, majd egyre hangosabb felhördüléssel adtak hangot tiltakozásának, nemtetszésének. Végül a szekértáborokra szakadt nézők előbb egymásra, majd a karmesterre és a zenészekre támadtak, akik hanyatt homlok igyekeztek a színházból elmenekülni.
 

Kövessenek minket a facebook oldalunkon is, hogy ne maradjanak le az eseményről!

Szeretettel várjuk!

Vissza

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992