1 2 3

A Pannon Filharmonikusok különleges online koncertsorozata 2020. május 28-án kezdődik

Egy, a Müpában 2013. november 15-én rögzített hangverseny lesz az első a három interneten nézhető koncert közül, melyet a PFZ és a Müpa együttműködésének köszönhetnek a zenebarátok. A zenekar közönségének folyamatos visszajelzéseiben visszatérő motívum, hogy bár az élő koncert hangulatát az otthoni zenehallgatás teljesen nem tudja visszaadni, de hiánypótló számukra minden online elérhető koncertélmény.

Kedves Közönségünk! A Pannon Filharmonikusok Online Koncertsorozatára hívjuk Önöket!

 

Kicsit olyan, mintha élő előadás lenne, mert csak egyetlen egyszer megtekinthető. Egyszeri, megismételhetetlen pillanat a digitálisan rögzített világban kevés van. Most mégis ajánlunk Önöknek hármat, az elsőt május 28-án nézhetik meg.

A Pannon Filharmonikusok összesen tehát három, a Müpában rögzített korábbi koncertfelvételét fogja megosztani a közönséggel. Bár a virtuális koncert sok mindenben különbözik az élő hangversenytől, ezek a felvételek abban mégis egyformák lesznek, hogy csupán a premier - előre meghirdetett - időpontjában lesznek megtekinthetők a zenekar youtube csatornáján.

Az első koncert május 28-án, csütörtök este, 19.30-kor lesz elérhető.

A koncert 2013. november 15-én hangzott el a Müpában, a Pannon Filharmonikusok és az Amadinda Ütőegyüttes előadásában, Bogányi Tibor vezényletével. A felvételt a Müpa Budapest készítette.

A koncerten Fritz Kreisler A kínai dobos (Tambourin chinois), The Romping Golden Pheasants - kínai tradicionális zenéje, majd Gyöngyösi Levente Sinfonia concertante 4 ütőhangszerjátékosra és zenekarra című műve, az est végén Igor Stravinsky Tavaszi áldozat című darabja hangzik el.

 

 

Amikor 2013-ban, az első koncertfelvétel estéjén Budapesten eljátszották a muzsikusok ezeket a műveket, még senki nem tudhatta, hogy évek múltán egy hosszú, élő koncertek nélküli időszakban újra „előadják” – immár virtuálisan.

Youtube csatornánkon mindössze a FELIRATKOZÁS gombra kell egyszer kattintani, így értesítést is kapnak a koncert premierjéről: https://www.youtube.com/user/pannonphilharmonic

 

Itt lesz majd látható a koncertfelvétel:

1. rész/Part 1: https://bit.ly/pfz_mupa_onlinekoncert1
2. rész/Part 2: https://bit.ly/pfz_mupa_onlinekoncert2

 

Dallamos ritmus vagy ritmusos dallam? Főszerepben az ütőhangszerek!

Stravinsky és Gyöngyösi Levente elhangzó műveit így lehetne összefoglalni és egyben összekapcsolni. Gyöngyösi művének címe jelöli a műfajt: egy hangszercsoport, jelen esetben négy dallamjátszó ütőhangszer (marimba, vibrafon, xilofon, harangjáték), jó néhány dob és egyéb ütőhangszer versenyzik a zenekarral. A mű bemutatása óta rendkívül nagy népszerűségnek örvend itthon és a nagyvilágban. Egyik tételében a szerző Erőss Zsolt hegymászó életművének kíván tisztelegni, akihez személyes élmények is fűzték.
 

A kecses ívek mellett a féktelen extázis mindenképp nagy erővel van jelen a műben, amely a XX. század elejének legeredetibb és legnagyobb hatású kompozíciója. A bemutató előadáson Nyizsinszkij koreográfiájában a táncosoktól korábban megszokott finom balett lépések fokozatosan vad dobogásba torkolltak. A zene és színpadi mozgás is egy eksztatikus állapotba jutott, mely a mű legutolsó hangjáig csak fokozódott. A meglepődött közönség eleinte kínos, zavart nevetgéléssel reagált, majd egyre hangosabb felhördüléssel adtak hangot tiltakozásának, nemtetszésének. Végül a szekértáborokra szakadt nézők előbb egymásra, majd a karmesterre és a zenészekre támadtak, akik hanyatt homlok igyekeztek a színházból elmenekülni.
 

Kövessenek minket a facebook oldalunkon is, hogy ne maradjanak le az eseményről!

Szeretettel várjuk!

Back

Contact

jegypénztár

Ticket Office of Kodály Centre

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Special closing days HERE.

Opening hours:
From Monday to Friday:
10 AM – 6 PM

Telephone inquiries can be made via +36 72 500 300 from Monday to Saturday from 10 AM to 6 PM.

Email inquiries are welcome at jegypenztar@pfz.hu.

cím

The Headquarters and Rehearsal Room of the Pannon Philharmonic

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

közönség

Public relations

Ms. Linda Potyondi
sales representative
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Press relations

Ms. Csilla Szabó
communications manager
press@pfz.hu
+36 30 222 7992