1 2 3

Hangversennyel is adózunk emléke előtt, az emlékezés gyertyáját is meggyújtjuk

A Pannon Filharmonikusok közössége az elhunytak emlékére szervezett október 28-i hangversenyével a zenekar örökös tagja, a közelmúltban elhunyt Zseni Nándor (1947–2022) fagottművész emléke előtt adózik. Zseni Nándor fagottművész, zenész, zenetanár életének 75. évében 2022. október 11-én távozott közülünk.

 

 

IN MEMORIAM ZSENI NÁNDOR

„A munkáltatóm nem a zenekar és a főiskola, hanem Mozart vagy Bach."

A Pannon Filharmonikusok közössége az elhunytak emlékére szervezett október 28-i hangversenyével a zenekar örökös tagja, a közelmúltban elhunyt Zseni Nándor (1947–2022) fagottművész emléke előtt adózik. Zseni Nándor fagottművész, zenész, zenetanár életének 75. évében 2022. október 11-én távozott közülünk.

 

 

Ablak a végtelenre 

Hangverseny az elhunytak emlékére

2022. OKTÓBER 28.

PÉNTEK 19.00

KODÁLY KÖZPONT

Johann Sebastian Bach: A fúga művészete

Vezényel: Cristian Mandeal

 

 

A pécsi Erkel Ferenc Zeneművészeti Szakiskolában tanult, majd a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Zenetanárképző Intézet pécsi tagozatán fagott tanárként végzett 1970-ben. Akkor már évek óta muzsikált a színházi és a filharmonikus zenekarban. Tanára, Keszler György Pestre távoztával a helyét is megörökölte, 1984 óta tanított a főiskolán fagottot és kamarazenét.

Házassága után a család volt számára fontosabb, végül miután gyerekei felnőttek, 1991-ben szerzett diplomát a Zeneakadémián fagottművésztanár szakon. 1980-tól tagja a Pécsi Szimfonikus Zenekar/Pannon Filharmonikusok művészeti tanácsának. 1984-től az együttes fagottszólam-vezető első fagottosa. Zenekari tagként, szólistaként, kamarazenészként is kamatoztatta tudását. A zenekarral bejárta Magyarországot és a világot. 1992-től szervezte a Weidinger Imre Országos, illetve 1998-tól Nemzetközi Fagottversenyt, aminek ötletgazdája volt, és amely több mint egy évtizeden át vonzotta Pécsre a hangszer legnagyobb magyar és külföldi tehetségeit.

1996-ban született meg az ötlet, hogy megalapítsa a Magyar Fagottos Társaságot (MAFAT), és elindítsa a fagottosok újságját, a Magyar Fagottos című lapot. A lapot 1997-től írta, szerkesztette, tördelte és terjesztette Magyarországon és külföldön is az Európa különböző helyein élő magyar fagottosok között is.

1996-tól koncertszervezéssel is foglalkozott, számtalan neves jótékonysági koncertet szervezett, amiken személyesen is közreműködött. 2000-ben pár szám erejéig szerkesztette és gondozta a Zenei Hírlevélnek nevezett tartalmas, tizenkét oldalas újságot, amelyet Pécsi Szimfonikus címmel kapott kezébe minden koncertlátogató. 2008-tól nyugdíjazása után nem tette le végleg a hangszert, játszott az Ércbányász Fúvószenekarban, a Pécsi Vasutas Koncertfúvós Zenekarban, valamint időnként kisegített a Szent Mór Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Fuvolaegyüttesében, a Fekete Gyémánt Fesztivál Fúvószenekarban, a Pécsi Vonósok zenekarban (a volt Ifjúsági Ház zenekara), és szívesen kísérte a Pécsi Bazilika Bárdos Kórusát.

 

Az Év Zenekari Művésze volt 1989-ben és 1997-ben, 1994-ben elnyerte az Amtmann Prosper-díjat.

Back

Contact

jegypénztár

Ticket Office of Kodály Centre

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Special closing days HERE.

Opening hours:
From Monday to Saturday:
10 AM - 6 PM

Telephone inquiries can be made via 72 / 500-300 from Monday to Saturday from 10 AM  to 6 PM

cím

The Headquarters and Rehearsal Room of the Pannon Philharmonic

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

közönség

Public relations

Ms. Blanka Tatrai
sales representative
tatrai.blanka@pfz.hu

info

Press relations

Ms. Csilla Szabó
communication manager
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992