1 2 3

"Már nagyon várom a találkozást. Bogányi Tiborral jó kapcsolatot ápolunk, a Salzburgi Ünnepi Játékokon hallotta a játékomat."

Alissa Margulis hegedűművész orosz és francia programmal érkezik ősszel a Pannon Filharmonikusokhoz. Enchanté címmel köszönt minket a Pannonicum-bérlet sorozat nyitó hangversenye!

Alissa Margulis Enchanté című hangversenyeinken 2022. szeptember 30-án, pénteken a Müpában, Budapesten lép fel, a pécsi Kodály Központ közönsége október 1-én hallgathatja meg a művésznő virtuóz játékát a Pannonicum-bérletsorozatban

 

 

Alissa Margulis:  "Egy ponton túl a hangszeres játékot már nem lehet tanítani"

 

 

Alissa Margulis hegedűművész orosz és francia programmal érkezik szeptemberben a Pannon Filharmonikusokhoz. Gyökerekről, első találkozásokról és a koncert programjáról beszélgettünk.

  • Orosz és ukrán gyökerekkel rendelkezik, Németországban nőtt fel, első koncertjét pedig egy magyar együttessel adta. Hogyan emlékszik vissza a kezdeti évekre?

Mindössze hétéves voltam. A Budapesti Vonósokkal léptem fel. Arra emlékszem, hogy mennyire biztonságban éreztem magam, odafigyeltek rám, támogattak. Ez akkor nagyon nagy inspirációt jelentett.

 

 

  • Hogyan került velük kapcsolatba?

Édesapám a legendás zongoraművész, Vitaly Margulis volt, akit nagyon szerettek és tiszteltek a kollégái, rengeteg kapcsolata volt. Martha Argerich egyenesen rajongott érte, sokszor el is látogatott hozzánk, miután a Szovjetunióból Németországba költöztünk. Argerich engem is meghallgatott, fiatalon vele tökéletesíthettem a Brahms-szonátákat. A mai napig megtiszteltetés, ha együtt kamarázhatunk.

  • A Pannon Filharmonikusokkal viszont most játszik majd először.

Már nagyon várom a találkozást. Bogányi Tiborral, aki a Salzburgi Ünnepi Játékokon hallotta először a játékomat, nemcsak én, de a néhai férjem, a tavalyelőtt tragikusan fiatalon, mindössze 37 évesen elhunyt Alexander Buzlov is jó kapcsolatot ápolt. A közös koncerttel rá is emlékezünk.

  • Prokofjev I. hegedűversenyét adja elő. Milyen a kötődése a darabhoz?

Prokofjev műve az egész életemet végigkíséri, és nem csak azért, mert többek között a kiváló Zakhar Bron volt a tanárom. Ez a mű iskolapélda, nagyon szeretem játszani. Legutóbb Bangkokban és a Párizsi Filharmóniában adtam elő. A szeptemberi koncerten az orosz-francia zene egymásra hatása kerül előtérbe. A népszerű hegedűverseny mellett a francia romantika kevéssé ismert alakja, Ernest Chausson egyik fő műve, a Költemény hegedűre és zenekarra hangzik el. Súlyos és tragikus műről van szó, amely szervesen illeszkedik a D-dúr koncerthez.

 

  • Számtalan tradíció és megannyi kiváló művész formálta a tudását. Ön szerint mi a titok?

Van egy pont, ami után a hangszeres játékot már nem lehet tanítani. Én nem tartom magam egyetlen iskolához tartózónak sem. Orosz, belga vagy német, nem ez a lényeg, hanem az egyéniség. A titok abban áll, hogy a megszerzett tudáshoz, a technikához hozzá tudjuk-e adni mindazt, ami a saját személyiségünkből, zeneiségünkből fakad.

 

Az interjút a Papageno készítette 2022-ben

 

. . . 

 

 

PANNONICUM-BÉRLET AZOKNAK, AKIKNEK A ZENE A TEJSZÍNHAB A TORTÁN

HÉTVÉGENKÉNT 18.00 ÓRÁTÓL PÉCSETT A KODÁLY KÖZPONTBAN

 

A sorozatot azoknak ajánljuk, akik a hét mókuskereke után szívesen kikapcsolódnának, akár a régióból, Horvátországból Pécsre utazva. A koncertek körülbelül két óra hosszúak, és a hangversenyek ideje alatt a gyerekekre is gondoltunk: az ovis és alsós korosztálynak zenés kézműves-foglalkoztatót tartunk, hogy a szülők nyugodtan élvezhessék a zenét. A sorozat valódi gyöngyszemeket rejteget, olyan, Pécsett első alkalommal bemutatásra kerülő művekkel, mint Ernest Chausson finom francia zenekölteményei,

 

vagy a musicalben méltán népszerűvé vált Andrew Lloyd Webber Requiem című darabja, melynek Pie Jesu tétele világsikert ért el.

 

A bérletsorozat bővelkedik a hangszeres kihívásokban, gondoljunk csak J. S. Bach Brandenburgi versenyeire vagy Igor Stravinsky Tavaszi áldozatára. A bérletzáró koncert ukrán karmestere Gustav Mahler és Richard Strauss műveit kölcsönözve üzeni, hogy bármi is történjék a világban, az élet diadalmaskodik a halál felett. A bérlet szólistái a nemzetközi zenei élet kiválóságai, vendégként pedig a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és Énekkara hallható. A plusz egy koncert a Pannon Filharmonikusok és a Müpa sok éve sikerrel futó operakoprodukció következő epizódja.

 

Bérletárak: Teljes árú: 26.900, 22.900, 16.900 Ft; Diák/nyugdjas: 20.300, 17.200, 13.500 Ft

IDE KATTINTVA megnézem a Pannonicum-bérlet koncertsorozatának részleteit. ITT PEDIG a zenekar összes bérletsorozatáról olvashatok, amit az új évadban kínálnak!

 

 

ITT PEDIG a zenekar összes 2022-23-as bérletsorozatáról olvashatok! 

 

Szeretne tudni többet a művészről?

 

Alissa Margulis

 

A Guardian Alissa Margulis “kivételes” játékáról írt, Ivry Gitlis a “megvilágosodás” kifejezéssel szólt előadóművészetéről. Martha Argerich a művésznőt “erős zenei személyiségként” jellemezte.

A nagy kifejezőerővel, és mély érzelmekkel játszó kölni hegedűművésznő a világ legjelentősebb hangversenytermeiben lép fel rendszeresen, ilyen többek között a Palais des Beaux-Arts Brüsszelben, a Kölni Filharmónia, a bécsi Musikverein Brahms terme, a müncheni Herkules terem, Oszakában az Izumi terem, a düsseldorfi Tonhalle, a Szentpétervári Filharmónia, a baden-badeni Festspielhaus, Tel-Aviv Művészeti Központja, a bonni Beethoven terem, Chicagóban a Walton Művészeti Központ vagy a Los Angeles-i Schönberg terem.

Alissa Margulis neves orosz zeneművészek gyermekeként született Németországban. Kölnben Zakhar Bron irányításával, Brüsszelben Augustin Dumay osztályában, Bécsben pedig Pavel Vernikovval folytatott tanulmányokat. Több nemzetközi verseny győztese, illetve az Európai Művészeti Alapítvány “Pro Europa” díj kitüntetettje. 

Alissa Margulis gyermekkora óta lép fel szólistaként, többek közt az Angol Kamarazenekarral, a Japán Filharmonikusokkal, az Orchestre National d'Ile de France-szal, a Milánói Verdi Szimfonikusokkal, az Olasz-Svájci Szimfonikusokkal, a Bilkent Zenekarral, a Bonni Beethoven Zenekarral, a Belga Nemzeti Zenekarral, az SWR és WDR Rádiók Szimfonikus Zenekaraival, a Kijevi, a Szkopjei, a Ljubljanai és a Novoszibirszki Filharmonikusokkal, a Bécsi Kamarazenekarral vagy a Kremerata Balticával.

Alissa Margulis olyan karmesterekkel dolgozott együtt, mint Ivor Bolton, Jacques Mercier, Arnold Katz, Jacek Kaspszyk, Dmitry Liss, Jaap van Zweden, Enrique Mazzola, Daniel Raiskin, Fabrice Bollon, Stefan Vladar, François-Xavier Roth, Lars Vogt, Howard Griffiths, Sztaniszlav Kochanovszkij, Hubert Soudant, Jurij Basmet, Gidon Kremer, Christian Arming, Augustin Dumay, Mikko Franck vagy Gerd Albrecht.

A művésznő nem csak szólistaként kiváló, de lelkes kamarazenész is, és olyan partnerekkel lép fel rendszeresen, mint Martha Argerich, Jurij Bashmet, David Geringas, Ivry Gitlis, Gidon Kremer, Bruno Giuranna, Mischa Maisky, Gabriela Montero, Jean-Guihen Queyras, Alexandre Tharaud, Alexander Lonquich, Polina Lescsenko vagy Lars Vogt.

Fellépett a bukaresti Enescu Fesztiválon, a Jeruzsálemi Kamarazenei Fesztiválon, az Isztambuli Zenei Fesztiválon, valamint zenei fesztiválokon Tours-ban, Davos-ban, Gstaadban, illetve Stavagerben. Fellépett Martha Argerich különböző projektjei keretében Ljubljanában és Luganóban, a Francia Rádió Zenei Fesztiválján Mentonban, a Schleswig-Holsteini Zenei Fesztiválon, a Maggio Musicalén Firenzében, a baden-badeni Őszi Fesztiválon, a Mozart Héten Salzburgban, a szocsi Téli Művészeti Fesztiválon vagy a Verbier Zenei Fesztiválon. 

Több mint egy tucat lemezfelvétellel dicsekedhet olyan kiadók gondozásában, mint az EMI Classics, az Oehms, a Novalis, az Avanti Classic és a CAvi. Martha Argerich zongoraművésszel kiadott lemezei közül kettőt Grammy díjra nevezték, míg számos más felvétele megnyerte a Diapason d’or díjat.

Mozart, Sosztakovics, Enescu, Beethoven, Messiaen, és Liszt összes hegedűre és zongorára írt művét lemezre vette, csakúgy, mint Piazzolla Négy évszakát. Roby Lakatos, Myriam Fuks, Polina Lescsenko és Mischa Maisky voltak a partnerei a Klezmer CD felvételekor. 2016-ban részt vett a “Progetto Martha Algerich” élő felvételén.

Az utóbbi évadokban Németországban, Ausztriában, Belgiumban, Görögországban, Oroszországban, Luxemburgban, Libanonban, Dél-Afrikában, Arubán, Máltán, Hollandiában, Svájcban, az Egyesült Államokban, Olaszországban és Franciaországban lépett fel különböző neves hangversenytermekben és fesztiválokon,  úgy mint a Párizsi Filharmónia, a moszkvai Csajkovszkijt terem vagy a Verbier Zenei Fesztivál.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back

Contact

jegypénztár

Ticket Office of Kodály Centre

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Special closing days HERE.

Opening hours:
From Monday to Friday:
10 AM – 6 PM

Telephone inquiries can be made via +36 72 500 300 from Monday to Saturday from 10 AM to 6 PM.

Email inquiries are welcome at jegypenztar@pfz.hu.

cím

The Headquarters and Rehearsal Room of the Pannon Philharmonic

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

közönség

Public relations

Ms. Linda Potyondi
sales representative
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Press relations

Ms. Csilla Szabó
communications manager
press@pfz.hu
+36 30 222 7992