1 2 3

A hosszútávfutás remek kikapcsolódás nekem

Pókai Eszter egyike a 10 szólistának, akik idén bekerültek a Mesterek és Tanítványaik tehetségkutató programba. A közönség megszavazhatja kedvenc jelöltjét, melyhez egy-egy rövid interjúval igyekszünk segítséget adni. Most Eszterről tudhatunk meg érdekességeket.

 

Idén 10-től indul a visszaszámlálás, ami azt jelenti, hogy a Mesterek és Tanítványaik programba 10 tehetséges növendék került be és kapott lehetőséget szólistaként bemutatkozni széles közönség előtt a Kodály Központ színpadán a június 6-i koncerten.

A jelentkezők közül a közönség megszavazhatja kedvencét. A szavazás részletei IDE kattintva olvashatók.
Ismerjük meg jobban Pókai Esztert!

 

- Hogyan került kapcsolatba a klarinéttal?
Édesanyámmal elmentünk a helyi zeneiskolába egy hangszerbemutat órára, ahol hangszer helyett végül tanárt választottam. Sorsszerű volt, a legjobb döntés, amit valaha hoztam. Ő szerettette meg velem a hangszeremet, a zene iránti szenvedélyem, pedig ahogy idősebb lettem, egyre inkább felszínre tört.

- Gyakorlás mellett jut idő a barátokra, kikapcsolódásra?
A zenész lét áldozatokkal jár. Ezzel mindenki tisztában van, amikor erre a pályára lép. A napi kötelezően gyakorlással eltöltött órák száma mellett kevesebb idő marad az olyan dolgokra, mint bulikba járni, vagy csak együtt tölteni a délutánt a barátokkal. A számomra fontos emberek viszont tudják, hogy miközben őket nélkülöznöm kell, én addig a jövőmre készülök, gyakorlok.

- Mit gondol a mesteréről?
Mint ember, és mint tanár is az első számú példaképem Klenyán Csaba. Immár két éve vagyok abban a szerencsés helyzetben, hogy tőle tanulhatok. Számomra fontos, hogy fel tudjak nézni a mesteremre, és a szememben ő testesíti meg mindazt, amit a zenétől várok. Mindig képes motiválni, de azért arra is ügyel, hogy a szükségesnél több dicsérettel ne halmozzon el. Ismeri az erősségeim, gyengeségeim egyaránt, és ennek megfelelően segít a fejlődésemben. Ezalatt a rövid idő alatt neki köszönhetően számos új lehetőség nyílt meg előttem és új tapasztalatokra tehettem szert, amiért nem lehetek elég hálás.

- Milyen a viszonya a sporttal?
Pár évvel ezelőtt hosszútávfutó voltam a bonyhádi atlétikai egyesületnél. Eredményesen szerepeltem, de ami a legfontosabb, szerettem csinálni. A gyakorlás miatt később nem tudtam elég edzésen részt venni és hamarosan abbahagytam a versenyzést, de a futás mindig fontos szerepet töltött be az életemben. Amikor tehetem, elmegyek futni, mert olyankor teljesen ki tudok kapcsolni.

- Melyik a kedvenc zenekari műve?
Csajkovszkij Rómeó és Júlia – nyitányfantázia. Mindig közel álltak hozzám a romantikus zeneművek, a lírai, gyönyörű lassú tételek. A június 6-ai koncerten is egy romantikus zeneszerző: Carl Maria von Weber Concertino című darabját adom majd elő.

- Milyen érzés egy neves szimfonikus zenekarral fellépni?
Immár másodszor van abban a megtiszteltetésben részem, hogy a Pannon Filharmonikusokkal a Kodály Központ színpadán léphetek fel. Három évvel ezelőtt is meghatározó élmény volt az életemben, valószínűleg a legszebb, amelyben valaha részem volt. Remélem, hogy az idei koncert után is életre szóló tapasztalatot szerezhetek.

- Szakmailag milyen jövőt képzel magának?
Amióta először klarinétot fogtam a kezembe arról álmodom, hogy egyszer szólistaként léphetek majd fel hatalmas koncerttermekben. Ez a mostani lehetőség úgy gondolom, hogy az én ugródeszkám, ahhoz hogy a vágyaim valóra válhassanak. A szólista karrier mellett céljaim között szerepel az is, hogy egy neves szimfonikus zenekarba bekerülhessek.

Az interjút Bereczki Lajos készítette. 

 

 

 

Back

Contact

jegypénztár

Ticket Office of Kodály Centre

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Special closing days HERE.

Opening hours:
From Monday to Friday:
10 AM – 6 PM

Telephone inquiries can be made via +36 72 500 300 from Monday to Saturday from 10 AM to 6 PM.

Email inquiries are welcome at jegypenztar@pfz.hu.

cím

The Headquarters and Rehearsal Room of the Pannon Philharmonic

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

közönség

Public relations

Ms. Linda Potyondi
sales representative
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Press relations

Ms. Csilla Szabó
communications manager
press@pfz.hu
+36 30 222 7992