1 2 3

Hamar Zsolt és a Morvai Filharmonikusok hangversenye

Bedřich Smetana: Az eladott menyasszony – nyitány
Josef Suk: Fantázia hegedűre és zenekarra
Antonín Dvořák: VII. szimfónia

Morvai Filharmonikusok, Olomouc

Ivan Ženatý – hegedű

Vezényel: Hamar Zsolt

Jegyárak: 7490 / 5490 / 3490 Ft
Jegyvásárlás

Ivan Ženatý anélkül ér el nagyon széles hallgatóságot, hogy akár egy pillanatra is elhagyná a klasszikus zene világát. A szinte elvárható technikai tökéletesség mellett elismerést arat ízlésével, stílusával és lenyűgözően gyönyörű hegedűhangjával is.

Több mint ötven hegedűversenyt számláló kivételesen gazdag repertoárjának köszönhetően előszeretettel hívják el nemzetközi zenekarok a vendégszólistájuknak. Sokoldalúsága okán fellépései közt találunk mind szólóesteket, mind kamarazenekari együttműködéseket. A New York-i Harmony Alapítványnak hála, Ivan Ženatý  egy ritka Giuseppe Guarneri del Gesu hegedűn játszik, melyet 1740-ben készített a mester.

Koncert kép
Koncert kép

 

Morvai Filharmonikusok, Olumuc

Az olomuci Morvai Filharmonikusok Csehország egyik legrégibb vezető zenekara. Székhelyük Morvaország fővárosa. 2023 szeptemberében indították útjára a 78. koncertévadjukat, és eddigi működésük során a térség zenei életének pótolhatatlan központjává váltak.

A Morvai Filharmonikusokat szinte azonnal a II. világháború után, 1945. május 26-án alapították Olomucban. Később a cseh és a nemzetközi zenei élet fontos alakjai vettek részt művészi alakulásában: többek között a két karmester, Otto Klemperer és Václav Neumann,  Josef Suk és Gidon Kremer hegedűművészek, illetve a csellista Pierre Fournier. Történelme során a Morvai Filharmonikus Zenekar nagyon bő és sokszínű repertoárt dolgozott ki, mely főleg a 19. és 20. századi zene óriásaira összpontosít, de a kortárs cseh és nemzetközi zenét is pártolja, ahogy azt a több mint 250 kortárs darab előadása is bizonyítja. Az együttest továbbá a cseh nemzeti klasszikus muzsika (melynek fő képviselői Antonín Dvořák, Bedřich Smetana, Leoš Janáček és Bohuslav Martinů) hiteles tolmácsolójaként is méltatják.

A Morvai Filharmonikusok számos lemezfelvételt mondhat magáénak, és mind hazai, mind nemzetközi zenei fesztiválok gyakori fellépője. Mindenekelőtt azonban az együttes önmagában egyfajta kulturális intézmény, mely jelentősen hozzájárul az olmützi és a térségi koncertélet fejlődéséhez. A zenekar szervezi az olomuci Dvořák Fesztivált és az olomuci Nemzetközi Orgonafesztivált, de tevékenységük a gyermekek és fiatalok zenei művelésére is kiterjed.

Vezető karmesterük: Hamar Zsolt

Vezető vendégkarmester: Christian Knüsel

Hamar Zsoltot jól ismerheti a pécsi közönség, hiszen éveken át volt a Pannon Filharmonikusok vezető karmestere. 2022 óta a Morvai Filharmonikusokat vezeti Csehországban. Most velük látogat Pécsre, és ha már cseh zenekarról van szó, a cseh romantikából állították össze a műsorukat. Smetana, Suk és Dvořák zenéje pedig legalább olyan népszerű a világban, mint a cseh sörök. És ahogyan a cseh sörök is sokaknak ismerősek, de tudnak meglepetéseket tartogatni, úgy a hangversenyen elhangzó művek között is van ismertebb és ritkábban hallható is.

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
+36 72 500 300
jegypenztar@pfz.hu

Nyári nyitvatartás
2024. július 8. és 21., valamint augusztus 5. és 18. között
H–Cs: 10.00–18.00
P: 10.00–16.00
Szo–V: zárva

2024. július 16-án, július 22. és augusztus 4. között, valamint augusztus 19-én és 20-án a jegypénztár zárva tart.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992