1 2 3

Mozart/Orbán/Mahler

Müpa & PFZ

Wolfgang Amadeus Mozart: „Kis” g-moll szimfónia (K.183)
Orbán György: II. szimfónia – ősbemutató
Gustav Mahler: IV. szimfónia

Pasztircsák Polina – szoprán

Vezényel: Kesselyák Gergely


Orbán Györgyöt választotta az évad zeneszerzőjének a Müpa

A hagyományokhoz híven a Müpa idén is megnevezte az évad művészeit. A hatalmas életművel rendelkező, nemzetközileg elismert és sikeres erdélyi zeneszerző, Orbán György kamarazenei darabjait és oratóriumait méltatlanul keveset hallani a modernkor koncerttermeiben. Ezen igyekszik változtatni most a Müpa, hiszen a 2023/24-es évad zeneszerzőjeként művei kiemelt figyelmet kapnak az új szezon programjában.

/Papageno/

 

Az évad zeneszerzője Orbán György - fotó: Csibi Szilvia / Müpa

 

 

Orbán György 1947-ben született Marosvásárhelyen, Kossuth-díjas és Erkel Ferenc-díjas zeneszerző.

A kolozsvári Zeneművészeti Főiskolán 1968 és 1973 között Sigismund Toduta és Max Eisikovits tanítványa, Jagamas János irányítása alatt pedig zeneelméletet tanult. 1973-ban ugyanitt zeneelméletet és ellenpontot tanított.1979-ben elhagyta Romániát és Budapesten telepedett le, ahol először a Zeneműkiadó Vállalat zenei szerkesztője lett. 1983 óta a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola zeneszerzés-tanára. 1989-ben Párizsban az UNESCO Tribune Internationale des Compositeurs zeneszerzőversenyén az ő Triple Sextetje az összes bemutatott munka között a legfigyelemreméltóbbnak bizonyult.

Ismertségét leginkább kórusműveinek köszönheti. Bár kórusmuzsikája jelentős változásokon ment át a hetvenes évek óta, néhány stílusjegy változatlanul, alapvetően jellemzi zenéjét. Munkásságát számos dal, négy oratórium, tíz mise, két tucat motteta, kilencven egyéb kórusmű és egy opera (Pikko herceg) fémjelzi.

Díjai: 

Bartók–Pásztory-díj (1991)

Erkel Ferenc-díj (2002)

Artisjus-díj (2005)

Kossuth-díj (2014)

 

Az évad zeneszerzője Orbán György - fotó: Csibi Szilvia / Müpa

 

Ahogyan az emberek között, a műfajok világában is akadnak nagy túlélők. A kulcs mindkét esetben a megújulás képessége. A zenei műfajok örökifjú veteránja a szimfónia, amely több mint negyed évezred történetét tudja maga mögött. Kesselyák Gergely vezényletével három szimfóniát hallunk: egyet a 18. századból, egyet a 19. és a 20. fordulójáról, a kettő között pedig ősbemutatóként a Müpa „Az évad zeneszerzőjének", Orbán György új alkotását. Orbán György II. szimfóniája a há- rom kompozíció közül bár a legújabb, stilisztikai szempontból akár Mozart és Mahler közé is helyezhető. Négytételes, klasszikus formavilágú és hangszerelésű darab, népdalidézetekkel, kifinomult harmóniai megoldásokkal, erőteljes hangzásbeli csúcspontokkal és érzékenyen ívelő dallamokkal.

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992