1 2 3

Maraton: Északi romantika

Müpa & BFZ & PFZ

Carl Nielsen: Fuvolaverseny
Edvard Grieg: Szimfonikus táncok

Szabó Rozália – fuvola

Vezényel: Vass András

Jegyvásárlás

A Pannon Filharmonikusok a Budapesti Fesztiválzenekar és a Müpa nagysikerű zeneszerzői maraton sorozatában Fischer Iván felkérésére minden évadban helyet kapott. A pécsi együttes büszke arra, hogy a fővárosi közönség mindig szép számmal kíváncsi együttesünk produkciójára, és teltház előtt játszhatunk. A Pannon Filharmonikusok évek óta résztvevője a maratonnak. Az idei észak-európai zeneszerzőket felvonultató koncerten Nielsen és Grieg műveit játssza a zenekar Szabó Rozália fuvolaművész közreműködésével.

 

A Müpa és a Budapesti Fesztiválzenekar 2008 óta minden évben megrendezett maratonjai az esetek többségében egy-egy zeneszerző munkásságának legjavát mutatták be egymást követő hangversenyek sorával, délelőttől  egészen késő estig a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben és a Fesztivál Színházban. Bachtól Brahmson és Bartókon át Bernsteinig számos kiemelkedő komponista volt már e napok főszereplője – Beethoven például kétszer is –, a 2024-es maraton azonban skandináv mesterek előtt tiszteleg, és a gyakran zord jelzővel illetett, pedig csodálatos tájakban és természeti kincsekben gazdag Észak-Európába invitálja a közönséget. A késő romantikus északi komponisták – így a norvég Grieg, a dán Nielsen és a finn Sibelius – szülőföldjük szépségeit, néphagyományaikat, ősi hiedelemvilágukat egyaránt hirdetik remekbe szabott kompozícióikkal, melyek közül jó néhánnyal találkozhat az, aki ellátogat február 4-én a Müpába.  

A sorozat művészeti vezetője Fischer Iván és Káel Csaba.

Bővebb információk a Maratonról, a teljes program (kiállítások, filmevetítések, hangversenyek, családi programok) a Müpa oldalán IDE kattintva olvashatóak.

Koncert kép

A kislány, aki arról álmodott, hogy majd Abonyban fog tanítani, több mint húsz éve a Drezdai Staatskapellében játszik. Honvágyról, a szakmáról, fejlődésről és persze a február 3-án a Kodály Központban, és február 4-én a Müpában, az Északi romantika maratonon elhangzó műről is mesélt!

A FIDELIO-ban Kondor Kata írását IDE KATTINTVA olvashatják!

Hangversenyeinken, azaz február 3-án Pécsett és 4-én a Müpában, az Északi romantika maratonon Carl Nielsen Fuvolaversenyét játssza majd. Mitől különleges ez a mű, és milyen kihívást jelent az előadónak?

Olyan szempontból kihívás, hogy én elég sötét hangon fuvolázom, itt viszont az északi fényt kell megjeleníteni. Kicsit hidegebb csillogással, kevesebb napfénnyel kell játszani. A műben megjelennek egészen világos pontok is, ahogy a hó szikrázik, mellettük pedig jelen van egy sötét kontraszt. Egy másik érdekes vonása a darabnak, hogy rengeteg kamarazene van benne, a fuvola és a szólóklarinét, a harsona, a fagott között, ami nagyon érdekes zenei hatásokat eredményez. Ez a darab különleges helyet foglal el a fuvolarepertoárban, mivel a legtöbb versenymű inkább pompózus, míg a Nielsen-műnek egészen intim részei vannak. A fuvolán nem olyan egyszerű a mély és a középső regiszterben játszani, ebben a darabban pedig jócskán vannak ilyen részek, de éppen ezért jelent izgalmas kihívást és örömöt. No meg persze egy újabb lehetőséget a fejlődésre.

Koncert kép

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a 72/500-300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Tátrai Blanka
értékesítési menedzser
tatraipontblankakukacpfzponthu

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
Tel.: +36 30 222 7992