1 2 3

Musica Sacra I. Átlényegülés

Hangverseny az elhunytak emlékére

17.30 – 18.30: A gyász művészete, a művészek gyásza – Pódiumbeszélgetés Tompa Andrea író, Graf Orsolya Gyászfeldolgozás Módszer ® Specialista és Bartha Noémi hegedűművész részvételével (koncertjeggyel rendelkezők számára ingyenes, F08 konferenciaterem)
18.00: Közös mécsesgyújtás a Kodály Központ előtti márványpadokon
19.00: Hangverseny
Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics: c-moll vonósnégyes, Op. 110
Wolfgang Amadeus Mozart: „Gran Partita” – III. Adagio (K.361)
Richard Strauss: Metamorfózisok
20.30: Könyvárusítás és dedikálás

Deák Márta – hegedű
Morvay Ágnes – hegedű
Murin Jaroszláv – mélyhegedű
Janzsó Ildikó – gordonka
Somodari Péter – karmester
Tompa Andrea – író
Graf Orsolya – Gyászfeldolgozás Módszer specialista
Bartha Noémi – hegedűművész

Jegyárak: 3490 Ft
Bérletárak: Musica Sacra bérlet: 14 900, 12 900, 8900 Ft » Művészbejáró bérlet: 12 900 Ft
Jegyvásárlás Bérletvásárlás

Zenében gyászolni nemcsak requiemben lehet, sőt, sok olyan hangszeres műről tudunk, melyek szavak és templomok nélkül emlékeznek, gyászolnak és fohászkodnak. Ezen az estén három ilyen mű hangzik el, köztük pedig Tompa Andrea író szövegei öntik szavakba a gondolatokat. Elsőként Sosztakovics c−moll vonósnégyesét hallhatjuk, melyet az az élmény ihletett, amikor Drezdában járva szembesült a hajdani szőnyegbombázás brutalitásával. Zenéjében szinte meghalt az ismeretlen áldozatokkal együtt, és egyúttal mintegy saját nekrológjának is szánta a művet. Richard Strauss Metamorfózisok című műve ugyanennek az időszaknak állít emléket. Ebben a zenében az idős Strauss elsiratja a sok száz éves német kultúrát, mely a náci birodalom rombolása során jóvátehetetlen sebeket szenvedett. A gyászban a vigasztalás hangját Mozart egy méltán híres fúvós szerenádjának lassú tétele hozza el.

Tompa Andrea prózaíró, öt regény szerzője. Könyvei a személyes és családtörténetek felől indultak, első könyve, A hóhér háza  a romániai diktatúra idején játszódik. Ezt követően több kötetben a romániai magyar társadalom több nagy korszakát és drámai fordulatát írta emberi történetekké. Fejtől s lábtól című regénye két orvostanhallgató története a monarchia és a Trianon utáni korszakban; az Omerta című könyv az ötvenes években jár, hősei, két nő, egy rózsanemesítő férfi és egy szerzetes nő, a korszak eseményeit szemlélik, olykor alakítják, szenvedik. A Sokszor nem halunk meg című regénye egy holokauszt utáni korszak egy, a regény során felnövekvő, színésznővé váló nő önkeresésén keresztül. A Haza című könyve az emigráció, a haza elvesztésének és megtalálásának kérdéseit járja körül.

Valamennyi könyvében az egyéni és kollektív gyász, a veszteség témái fontos elemek, ezért is kapcsolódik a szerző a szövegeivel az október 26-i koncerthez.

 

Tompa Andrea kolozsvári születésű író, színikritikus. 1990 óta Budapesten él. 2009–2015 között a Színházi Kritikusok Céhének vezetője. 2015-től 2020. szeptember 1-ig a Színház folyóirat főszerkesztője, 2020. szeptember 1-től a Színház Alapítvány kuratóriumának elnöke. Artisjus-, Déry Tibor-, Márai Sándor- díjas, Libri irodalmi díjas alkotó.

Regényei: 

A hóhér háza. Történetek az aranykorból (Kalligram, Pozsony, 2010., jav. kiad., 2015.)

Fejtől s lábtól. Kettő orvos Erdélyben. (Kalligram, Pozsony, 2013.)

Omerta. Hallgatások könyve (Jelenkor, Bp., 2017.)

Haza (Jelenkor, Bp., 2020.)

Sokszor nem halunk meg (Jelenkor, Bp., 2023.)

Koncert kép
Koncert kép

18.00 - Közös mécsesgyújtás

Lobbantsuk fel egy kis mécses lángját! Immár hagyomány, hogy közös mécsesgyújtással kísért hangversenyre várjuk a közönséget halottak napja, mindenszentek idején. A Kodály Központ előtti lépcsőn és márványpadokon mécseseket, gyertyákat gyújtunk, fényük sokáig táncol az estében. Emlékezzünk együtt, jöjjenek el, hogy lángot adjunk egy mécsesnek, mely elhunyt szeretteink emlékét megidézve ég el a hangverseny ideje alatt. Szeretettel várunk mindenkit, aki magányosan töltené az ünnepet, aki nem tud távoli sírhelyhez elutazni, Pécsett élő külföldieket, akik szeretnének valahol méltón emlékezni távol hazájuktól -  osztozzunk a közösség, az együttlét erejében! 

 

Kedves Közönségünk!

Tisztelettel hívjuk fel figyelmüket, hogy a műsorlapot, amit a koncerten szoktunk kiosztani, letölthetik előre innen a honlapunkról, elolvasgathatják az előadás előtt az adott koncert oldaláról. Bízunk benne, hogy idővel kevesebb nyomtatott kiadvánnyal, közösen óvjuk a környezetet!

ENNEK A KONCERTNEK A LAPOZÓS ONLINE MŰSORLAPJA ide kattintva olvasható!

 

 

Koncert kép
A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992