1 2 3

Városnapi díszhangverseny

Kodály Zoltán: Minuetto serio
Weiner Leó: Magyar népi táncok – szvit, Op. 18
Vajda János: Töredék – A teljesség felé – kantáta Weöres Sándor szövegeire tenorszólóra, vegyes karra és szimfonikus zenekarra – ősbemutató

Pál Botond – tenor
Zakariás Máté – vers
Pécsi Egyetemi Kórus (karig.: Lakner Tamás)
Pécsi Egyetemi Nőikar (karig.: Antal Laura és Hoffner Tibor)
Pécsi Egyetemi Zenekar
Pannon Filharmonikusok

Vezényel: Vass András , Kocsár Balázs

Koncert várható hossza: 118 perc
Jegyárak: A hangversenyen való részvétel ingyenes, de jegyhez kötött. A díjmentes jegyeket 2023. augusztus 28-tól van lehetőség igényelni személyesen a Kodály Központ jegypénztárában, vagy online a www.jegymester.hu weboldalon.
Jegyvásárlás

A Pannon Filharmonikusok idén is magyar szerzők műveivel készül a városnapi díszhangversenyre. Elsőként Kodály Zoltán egy elfeledett színpadi művéből, a Czinka Pannából hallhatunk egy táncot. Ezt követően az örök városi Weiner Leó kalandozásainak lehetünk tanúi, amikor elzarándokolt a Néprajzi Múzeumba, hogy eredeti magyar népzenei felvételeket hallgasson, és azokból ihletet merítve ő is autentikus magyar zenekari művet írjon. Így született meg a Magyar népi táncok, mely ugyan eredeti dallamokat dolgoz fel, de nyugati, városi szemléletben. Zárásként egy ősbemutató hangzik el, melyet Vajda János a Pécsi Tudományegyetem megrendelésére, Weöres Sándor szövegeire írt. A mély, többértelmű szövegek értelmezésében különleges segítséget nyújt a zenei megformálás.

Pécsi Egyetemi Zenekar

A Pécsi Egyetemi Zenekar a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kar Zeneművészeti Intézetben tanuló hangszeres hallgatók szakmai műhelye. A zenekar által adott koncertek színvonalát a Művészeti Kar Zsolnay Kulturális Negyedben található campusa, valamint az itt oktató hangszeres művésztanárok – az ország vezető zenekarainak tagjai, a hangversenyélet rendszeres fellépői – kiváló munkája biztosítja. Az együttes műsorai felölelik a zenetörténet különböző stílusú szimfonikus alkotásait. A zenekar több alkalommal adott hangversenyt Baján, Kaposvárott, Pakson, a budapesti Vigadóban, a pécsi Bazilikában, az új Liszt Ferenc Hangversenyteremben, Németországban és Horvátországban. Rendszeres fellépője a Kodály Központban megrendezett egyetemi koncerteknek, illetve az opera tagozatos hallgatók PFZ-vel együttműködésben megvalósuló évvégi operaelőadásainak. A szimfonikus zenekar 2010 óta Kocsár Balázs Érdemes és Kiváló Művész, Liszt-díjas karnagy irányításával dolgozik.

 

Pécsi Egyetemi Kórus

A Pécsi Egyetemi Kórus 1997-ben alakult. Jogelődje, a Pécsi Tanárképző Főiskola Vegyeskara Tillai Aurél vezetésével számos nemzetközi kórusversenyen ért el jelentős sikereket, többek között Arezzóban, Debrecenben, Goriziában, Neerpeltben és a BBC Énekeljenek a népek versenyén. 2000-től az együttes új karnagyok (Várdai István, Jobbágy Valér, Kamp Salamon) vezetésével elsősorban oratorikus repertoárt épített ki. 2014 óta a kórus vezetését prof. dr. Lakner Tamás kétszeres Artisjus díjas és Liszt-díjas karnagy, a PTE tanszékvezető egyetemi tanára vette át, aki kórusaival 63 díjat nyert nemzetközi kórusversenyeken. Vezetése alatt többek között az új, kortárs magyar művek is beépültek a kórus repertoárjába, és az együttes több külföldi turnéra is utazott, legutóbb 2022-ben az Egyesült Államokban, 2023-ban Horvátországban, az Isztira Fesztiválon koncerteztek.

 

Pécsi Egyetemi Nőikar

A Pécsi Tudományegyetem Nőikara több évtizedes múltra tekint vissza. Karnagyai Dobák Pál, Várdai István, Jobbágy Valér, Magay Judit és Kertész Attila voltak, 2020-tól Hoffner Tibor és Antal Laura vezetik. A kórus tagjai zongora, gitár, magánének, zeneismeret és ének-zene tanár szakos magyar és külföldi hallgatók. Az énekkar néhány évig az egyetemi vegyeskar részévé vált, ebben az időben több oratorikus műnek és operaelőadásnak is aktív szereplője volt. Az együttes vezetői elkötelezettek a helyi kulturális értékek ápolása iránt, előszeretettel tűzik repertoárra pécsi és magyar kortárs zeneszerzők műveit. 2022 októberében a zsolnai VoceMagna Nemzetközi Kórusversenyen ezüst minősítéssel és Balatoni Sándor Szivárvány havasán című kompozíciójának előadásáért kapott különdíjjal tértek haza.

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992