1 2 3

Sorok között

Leoš Janáček: Sinfonietta
Alekszandr Konsztantyinovics Glazunov: Szaxofonverseny
Dmitrij Dmitrijevics Sosztakovics: 12. szimfónia

Valentine Michaud – szaxofon

Vezényel: Héja Domonkos

Mire gondolt a költő? Mi történt 1917-ben, amihez ilyen zenét képzelt Sosztakovics? (Sosztakovics: 12. szimfónia)
Jegyárak: 8990, 7490, 5990, 4990, 3990, 1000 Ft
Jegyvásárlás

Janáček Sinfoniettája 1926-ban készült, programja szerint „a kortárs, szabad ember lelki szépségét és örömét festi le, erejét és bátorságát a győzelemért való harcra”. Janáček valójában korábbi fanfárjait dolgozta át egy új műbe és látta el aktuális programmal. Glazunov Szaxofonversenye 1934-ben, kései, párizsi korszakában készült egy már-már kényszerítő felkérésre, és bár Glazunov zenéje már a századfordulón is ódivatúnak számított, ez a műve egycsapásra a szaxofonirodalom fontos darabjává vált. Sosztakovics már a ’30-as évek végén is dolgozott egy Lenint dicsőítő művön, de ezt a munkát a háború és a német hadsereg érkezése félbeszakította. Az ’50-es évek végén újra jelezte, hogy méltó művel szeretne megemlékezni Lenin születésének 90. évfordulójáról, de a mű végül csak egy év csúszással, 1961-re készült el. A szimfónia programja szerint az 1917-es évet, a forradalom eseményeit veszi végig – és mindazt, ami néhány évtized távlatából egy szovjet embernek erről eszébe jut.

Valentine Michaud szaxofonművésszel a Papageno készített interjút, ez teljes egészében ITT olvasható.

Nagyon szeretem ezt a darabot, mostanra elég sokszor játszottam már. Glazunov műve a repertoárunk egyik legfontosabb darabja, emellett a sikeres romantikus versenyművek közétartozik, amiből nincs annyira sok, így a zenekarok is ezt az alkotást kérik a leggyakrabban. Emiatt már nagyjából tizenhárom éves korom óta játszom ezt a darabot, de bármennyire is hosszú a közös történetünk, folyamatosan újra felfedezem, annyira érdekes. Szinte olyan számomra, mint a kamarazene. Bár a szaxofon alapvetően szólószólamot játszik benne, mégis egészen beleolvad a zenekar hangzásába, néha kifejezetten bensőségessé válik. A darab valójában egy párbeszéd, úgy vannak felosztva a szólamok, hogy mindenkinek megszólalhasson a saját erőteljesebb hangja is.

Koncert kép
Koncert kép

 

A hagyományokhoz híven szeretettel várjuk ezen az estén, március 22-én a közönséget 18.00 és 22.00 óra között a Müpa Üvegtermébe!

PANNON BÉRLET A FŐVÁROSI ZENEBARÁTOKNAK

                             Péntekenként 19.30 órától BUDAPESTEN A MÜPÁBAN

Bérleteiket 2024. május 31-ig tudják meghosszabbítani. További részletek hamarosan!

 

Kedves Közönségünk!

Tisztelettel hívjuk fel figyelmüket, hogy a műsorlapot, amit a koncerten szoktunk kiosztani, letölthetik előre innen a honlapunkról, elolvasgathatják az előadás előtt az adott koncert oldaláról. Bízunk benne, hogy idővel kevesebb nyomtatott kiadvánnyal, közösen óvjuk a környezetet!

ENNEK A KONCERTNEK A LAPOZÓS ONLINE MŰSORLAPJA ide kattintva olvasható!

 

 

Koncert kép
A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992