1 2 3

Cziffra Fesztivál & PFZ Háromszor három

Dohnányi Ernő: Ünnepi nyitány
Szergej Rahmanyinov: III. (d-moll) zongoraverseny
Camille Saint-Saëns: III. „Orgona” szimfónia

Balázs János – zongora
Kovács Szilárd Ferenc – orgona

Vezényel: Bogányi Tibor

Hány nemzeti dallamot hallunk ezen a felvételen? (Dohnányi: Ünnepi nyitány)
Jegyárak: 8990, 7490, 5990, 4990, 3990, 1000 Ft
Jegyvásárlás

Dohnányi Ünnepi nyitánya azt a koncertet nyitotta meg 1923 novemberében, melyen Pest, Buda és Óbuda egyesítésének 50. évfordulóját ünnepelték. A műben két szimfonikus és egy fúvós zenekar indul el külön utakról, hogy egyesüljön egy naggyá. A három együttes három fontos dallamot is egybesző, a Himnuszt, a Szózatot és Dohnányi Magyar Hiszekegy című művét.  Rachmaninov III. zongoraversenye talán minden idők legnehezebbje az irodalomban, és a szerző első amerikai koncertkörútjára készült. A technikai nehézség mellett a sűrű szövés és mély mondanivaló is fajsúlyossá teszi a művet, a szólisták számára pedig külön kihívás, hogy a szerző szólójával készült felvétel zsenialitását igazán nehéz felülmúlni. Saint-Saëns III. szimfóniája pedig egyúttal az utolsó is a Saint-Saëns-szimfóniák sorában, melyet annyira tökéletesnek érzett, hogy kérésre sem írt többet ebben a múfajban. Az „Orgona” jelzőt arról a különlegességéről kapta, hogy két tételében is helyet kap egy orgona a zenekari hangszerek között. A mű magyar vonatkozása, hogy szerzője Liszt Ferenc emlékének ajánlotta.

A program a Cziffra Fesztivál és a Pannon Filharmonikusok közös szervezése.

 

Nagyon közel állnak hozzám Rahmanyinov zongoraversenyei. Legelőször 8-9 éves koromban hallottam egy felvételt a II. zongoraversenyről Cziffra György előadásában, amelyen a fia vezényelte a párizsi zenekart. Már akkor is megbabonázott Rahmanyinov muzsikája: a fantasztikus csúcspontok, a különleges, akkordikus, polifon gondolkodásmód és a végtelenül gyönyörű, szívből jövő dallamok teljesen levettek a lábamról. Odáig vezetett ez a szeretet, hogy megtanultam az összes zongoraversenyét, és néhány évvel ezelőtt két koncerten el is játszottam őket.

A mostani alkalomra kiválasztott d−moll concerto több okból kifolyólag vált híressé. Egyrészt rá lett nyomva az a pecsét, hogy ez a világ legnehezebb zongoraműve. Valóban rendkívül technikás és hosszú, lelkileg és fizikailag is egyaránt. Olyan csúcspontok és mélységek vannak benne, amelyek nagyon sokat kivesznek egy művészből.

(PAPAGENO)

 

FOTÓ:  Emmer László

Koncert kép

A teljes beszélgetés ITT OLVASHATÓ.

Balázs János a Kossuth-, Liszt-, Prima és Gramofon-díjas, Érdemes művész 2016-ban alapította ezt a klasszikus zenei fesztivált, melyet példaképe, Cziffra György szellemi hagyatékának ápolására ajánlott fel. A fesztivál kiemelt figyelmet fordít a fiatal tehetségek támogatására, mesterkurzusokkal és magas pénzjutalommal járó díjakkal segíti a pályájuk elején álló művészeket.

 

Kedves Közönségünk!

Tisztelettel hívjuk fel figyelmüket, hogy a műsorlapot, amit a koncerten szoktunk kiosztani, letölthetik előre innen a honlapunkról, elolvasgathatják az előadás előtt az adott koncert oldaláról. Bízunk benne, hogy idővel kevesebb nyomtatott kiadvánnyal, közösen óvjuk a környezetet!

ENNEK A KONCERTNEK A LAPOZÓS ONLINE MŰSORLAPJA ide kattintva olvasható!

 

Koncert kép
A fotókat a Cziffra Fesztivál megbízásából Egressy Orsolya készítette.
A hangverseny támogatói, koprodukciós partnerei

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992