1 2 3

Ligeti – a magyar lángelme

A magyar klasszikus zene napja

Johannes Ockeghem – Ajtony Csaba: Deo Gratias – zenekari átirat
Ligeti György: Lontano
Conlon Nancarrow – Ajtony Csaba: Etűdök gépzongorára – No. 5
Ligeti György: Hegedűverseny
Ligeti György: Concert Românesc

Kelemen Barnabás – hegedű

Vezényel: Ajtony Csaba

Koncert várható hossza: 72' 00"
Jegyárak: 2490 Ft
Jegyvásárlás

A Pannon Filharmonikusok ebben az évadban a 20. század második felének egyik legnagyobb zeneszerző zsenije, a száz éve született Ligeti György előtt tiszteleg A magyar klasszikus zene napján. Ligeti nevét nemcsak a kortárs zene kedvelői, de a mozirajongók is ismerhetik: az ő káprázatos muzsikája emelte minden idők legnagyobb filmjei közé Stanley Kubrick 2001: Űrodüsszeiáját. A jeles alkalomra igazán különleges programot állított össze a PFZ, remek művészek, a hegedűvirtuóz Kelemen Barnabás és a kortárs zene szakértő karmestere, Ajtony Csaba közreműködésével. A hangverseny műsora izgalmas keresztmetszetet nyújt Ligeti színes életművéből a pályája kezdeti szakaszára jellemző folklorizmustól az avantgárdon át kései stílusáig, miközben kitekintést ad reneszánsz ihletője, Ockeghem művészetére is. A koncert mindenkinek szól, aki kíváncsi arra, hogy a klasszikus zene hogyan lehet egyszerre mély, ironikus, játékos, és hogyan képes a világegyetem legrejtettebb titkait is feltárni. 

A műsorszámokról bővebben a műsorlapon olvashatnak, amelyet ide kattintva érhetnek el.

 

Az előadáson elhangzó, eredetileg Pécsett bemutatott Hegedűverseny végleges változatából Kelemen Barnabás hegedűművész és a Pannon Filharmonikusok egy több éves együttműködés nyitányaként a Hunnia Records megrendelésére lemezfelvételt készít.

Ligeti zenei univerzuma a Kodály Központban

A Pannon Filharmonikusok a magyar lángelme előtt tiszteleg a klasszikus zene napján

Ligeti, a magyar lángelme címmel ad koncertet a Pannon Filharmonikusok az idén 100 éve született Ligeti György előtt tisztelegve a magyar klasszikus zene napján, május 30-án a Kodály Központban. Az est karmestere és moderátora a kortárs zenei szakértő, a bécsi Közép-Európai Kamarazenekar zeneigazgatója, Ajtony Csaba. A koncerten a zeneszerző emblematikus alkotásai mellett más szerzők hozzá kapcsolható kompozícióinak nagyzenekari átiratai is megismerhetők, így nem pusztán keresztmetszet hallható az életműből, hanem a teljes Ligeti-univerzum beutazható. Az előadáson elhangzó, eredetileg Pécsett bemutatott Hegedűverseny végleges változatából Kelemen Barnabás hegedűművész és a Pannon Filharmonikusok egy több éves együttműködés nyitányaként a Hunnia Records megrendelésére lemezfelvételt készít.

Többszörösen is ünnepi lesz a Pannon Filharmonikusok május 30-i hangversenye, hiszen a dátum Kocsis Zoltán születésnapjához kötődően 2021 óta egyben a magyar klasszikus zene napja, amelyre a zenekarok magyar zeneszerzők műveit bemutató koncertre készülnek. A PFZ a kortárs zene reflektív, összművészeti és társadalmi szerepét kívánja erősíteni azzal is, hogy időről-időre olyan magyar zeneművek megszületését támogatja, mint Eötvös Péter Szirének éneke, a Gyöngyösi Levente – Visky András szerzőpáros Lenni vagy nem című darabjának bemutatója vagy Balogh Máté Bertók László verseire komponált alkotása.

Az idei jeles napon adott koncert középpontjában a háború utáni zeneszerző nemzedék egyik legjelentősebb alakja, a 100 éve született Ligeti György művészete áll. A Pannon Filharmonikusok műsor-összeállításában a szerző művei mellett más zeneszerzők olyan alkotásai is helyet kaptak, amelyek szerkesztési módjuk révén kapcsolódnak Ligeti kompozícióihoz. Az est karmestere a bécsi Közép-Európai Kamarazenekar, a MIKAMO zeneigazgatója, Ajtony Csaba. Ajtony hangszerelőként és szakavatott tolmácsként is jelen lesz az előadáson: két mű nagyzenekari hangszerelését a PFZ felkérésére készítette, a művek között pedig a befogadást támogató ismeretekkel segíti a közönséget.

A koncertet a korai polifónia meghatározó képviselője, Ockeghem Deo gratias című, 36 különböző énekszólamra komponált műve nyitja, amely Ajtony Csaba zenekari átiratában lesz hallható. A darab egyike a reneszánsz többszólamúság legszebb példáinak, amely fontos ihletője volt Ligetinek. Ebből inspirálódva alkotta meg az általa mikropolifóniának nevezett zenei szerkesztésmódot, ahol a hangzásban a változások apró, kicsi lépésekből állnak, és olyanok, mintha a világűrt, a világegyetemet, annak távolságait, folyamatos változásait, de meglévő állandóságát is egyszerre adnák vissza. Ligeti szavaival: „amit hallunk, az egyfajta szövevény, valami nagyon-nagyon sűrű pókháló”, ami rögtön megfigyelhető is lesz a koncert második darabjában, a Lontanóban. 

A reneszánsz inspirációs forrás mellől Ligeti kortárs ihletője, az általa a század egyik legjelentősebb zeneszerzőjének tartott, a matematikai szépséget a zenével és humorral ötvöző Conlon Nancarrow gépzongoraetűd-sorozatából az 5. számú darab hangzik el, ezúttal szintén Ajtony Csaba zenekari hangszerelésében. Nancarrow híres volt arról, hogy míg koncertjein preparált Bösendorfer zongorája játszott előadó nélkül a színpadon, ő a nézőtéren ülve figyelte közönségét, a Pannon Filharmonikusok estjének érdekessége viszont éppen az lesz, hogy a technikai korlátok nélküli, bármilyen bonyolult ritmusok és gyors tempók lejátszására képes gépzongorára írt darabot emberi kezek fogják előadni.

A kései Ligeti-művek közül a Hegedűversenyt tűzte műsorára a PFZ, amelynek első, háromtételes változatát éppen Pécsett mutatták be először Magyarországon. A versenyművet ezúttal már végleges verziójában hallhatjuk Kelemen Barnabás szólójátékával, akinek húszéves kora óta él kezében a mű, melyet elsőként játszhatott el hazai színpadon. Kelemen Barnabással a PFZ szorosabbra fűzi a szakmai együttműködését: a Ligeti Hegedűverseny előadásáról lemezfelvétel is készül a Hunnia Records kiadásával, és a PFZ nyáron egy exkluzív esten játszik négy kiváló szólista partnereként négy versenymű előadásában a budapesti Fesztivál Akadémián.

A május 30-i esten a versenyműben feltűnő tradicionális dallamok vonalán tovább haladva végül a Ligeti-művek egy sokat játszott, a szerző korai korszakában komponált darabjával ér véget a műsor: az estet 50-es évek elején született Concert Românesc zárja, amelynek megírásához Ligeti az általa jól ismert román népdalokból és a falusi zenekarok gyakran disszonanciákkal teli zenéjéből merített.

A gazdag pécsi zenei életben is igazán ritka kincsként tűnik fel ez a rendkívül precízen összeállított, a muzsikusok számára is szép kihívásokkal teli, remek vendégművészekkel színpadra állított hangverseny.

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992