1 2 3

Koncert Pordenonéban

Johannes Brahms: Magyar táncok – 1-10.
Johann Strauss: A denevér – nyitány
Lehár Ferenc: Arany-ezüst keringő
Kodály Zoltán: Háry János - Intermezzo
Bartók Béla: Román népi táncok - cimbalom improvizációval
Lukács Miklós: Sirba in E
Johann Strauss: Pizzicato polka
Johann Strauss: Tere-fere polka
Johann Strauss: Éljen a magyar!

Lukács Miklós – cimbalom

Vezényel: Bogányi Tibor


Szeretettel ajánljuk a turnéról szóló részletes beszámolónkat ITT, sok-sok fotóval, információval! Érdemes egy virtuális séta során ellátogatni a városkába, a koncertterembe a Pannon Filharmonikusokkal.

 

 

Il Verdi di Pordenone, azaz a Theatro Verdi Pordenonéban

Koncert kép
Koncert kép

Pordenone település Olaszországban, Friuli-Venezia Giulia régióban, Pordenone megyében található. 2018-as adat alapján közel 52 ezer fő lakossal rendelkezik.

Jöjjön egy kis földrajz, a wikipediat segítségül hívva:

Friuli-Venezia Giulia régió geopolitikai helyzetéből eredően hidat képez észak és dél, valamint kelet és nyugat között. Ennek következtében a térségben zajlik Közép-Európa, a Földközi-tenger parti vidékek és a kelet, valamint az Európai Unió és a dunamenti-balkáni térség tranzitforgalmának nagy része. Aránylag korszerű úthálózata az Ausztriával és Németországgal kiépített autópálya-kapcsolat által az európai közlekedési hálózat részévé vált. A tartomány Északkelet-Olaszországban fekszik, az ország legkeletibb csücskében. Határai északon Ausztria, keleten Szlovénia, délen a Velencei-öböl, nyugaton Veneto régió. 

Friuli-Venezia Giulia területének 42%-a hegyvidék, ez megfelel a régió északi tájainak; míg a többi tájegységet dombok és síkságok teszik változatossá (35%-a sík) az Adriai-tenger partján a Trieszti-öbölnél (Golfo di Trieste) és a karsztos fennsíkban végződve. A hegyvidéki terület földtörténetileg viszonylag újonnan keletkezett és napjainkban is változó. Ennek részei a Karni-Alpok (Alpi Carniche) és a Júliai-Alpok olaszországi tájai. Itt az Alpok mészkőcsúcsainak egymásutánja határozza meg a tájképet. A hegyek magassága meghaladja a 2700 métert, köztük a Monte Coglians 2780 m (Karni-Alpok) és a Jôf di Montasio 2754 m (Júliai-Alpok).

A Karni-Alpok festői vidékét délről a Tagliamento-folyó határolja. A Carnia néven ismert vidék központja Ampezzo és Tolmezzo. A határvidéken a Monte Croce Carnicó hágó (1360 m) és a Camporosso-nyereg (Sella di Camporosso) vagy Tarvisiói-hágó (813 m) köti össze Ausztriát és Olaszországot. A Predil-hágó (Passo di Predil) (1156 m) Szlovénia felé jelent átjárót.

 

Teatro Comunale Giuseppe Verdi

1922-2022

A színház 100 éves múltra tekinthet vissza. Mind a polgárok, mind az város intézményei erősen vágytak arra, hogy legyen egy színházuk, és így nyílt meg 1922 áprilisában a Teatro Licinio a mostani színház helyén. 1938-ban a színházat Giuseppe Verdi után nevezték el. Ma a színház az térség egyik fő kulturális központja, mely a közönséghez különböző előadások, projektek és rendezvények útján juttatja el a magaskultúrát. A színház éves műsora törekszik rá, hogy a színházak szokásos évados szerkezetén túlmutasson. Verdi hitvallásának megfelelően, nyitott színház vagyunk, az áltatunk műsorra tűzött művek vegyes műfajúak. Egy megújult színház, mely mind gazdasági, mind kulturális hasznot hajt a régiónak.

2005 márciusában befejezték az új színházépületet, és május 28-án avatták fel. Ma nemzeti és nemzetközi hírű események és előadások színtere, melynek egyik fő feladata a fiatalok meghódítása és a jövőbe tekintés. Helyet ad színdaraboknak, hangversenyeknek és táncelőadásoknak. Társadalmi felelősségünk a nyitottság és innováció. Történelmi visszatekintés Pordenone a város a folyón, avagy a ″festett város″, az ipar városa, illetve a kultúra városa. Törénelme során szerencséje volt több színház és moziépületet magáénak tudni. A 19. században, illetve a 20. század első éveiben épült meg a Teatro della Concordia, majd a a Teatro Sociale, melyet az iparmágnás Andrea Galvani, a Pietro Montereale Mantica gróf, a a bankár Gian Battista Poletti, a művészetpártoló Francesco Tamai és a szállodatulajdonos Luigi Tonetti építetett. Már 1905-től kezdve a polgárok szerettek volna a város közepén színházat építeni. Itt egy területet megvásárolt tehát a Galvani család. Majd tőlük átvette a városi önkormányzat, és 1910-ben megérkezett az engedély az új színház megépítésére. Az Első Világháború erősen akadályozta az építkezést. Ekkor döntötték el, hogy a színházat a város híres festője után Teatro Licinio-nak nevezik el.

Koncert kép

Végül mindenféle bonyodalmak után a színházat 1922. április 15-én adták át. A színház szinte azonnal az intézményes kultúra fellegvárává vált, nem csak a városlakók, de az egész térség számára. A színház homlokzata elegáns és harmonikus, míg belül a fa uralkodik. 1938-ban a színházat átkeresztelték Giuseppe Verdi Színházzá, és nagyjából harminc éven át összművészeti és oktatási szerepet töltött be. A polgári önazonosság jelképe lett, az idők szellemét tükrözte. Színház és mozielőadások, ünnepségek, táncrendezvények és mulatságok helyszíne lett. Megszületett a döntés az eredeti épület lebontására, hogy helyére újszerű, modern épület kerülhessen, mely még több műfaj befogadására alkalmas a prózai színháztól az operáig és a moziig. Ekkor tervezte meg Giuseppe Ballarin az ő avantgard színházát. Így született meg 1952-ben a Verdi Színház és Mozgó Színház, mely a 70-es években újabb modernázicón ment keresztül. Erre főleg az 1976-os földrengés után volt szükség. A színházat bezárták, majd 1976 és 1982 között már új szerkezettel újjá építették. 1988-ban a városi önkormányzat megvásárolta színházat, mivel a város kulturális élete szempontjából stratégiai fontosságúnak tartotta, de 1993-ban ismét bezárni kényszerült, mert az épület nem volt biztonságos.

A színházügyi bizottság 1962-ben alakult meg hat fiatal helyi fiatal részvételével. Ők tartották ismét fontosnak, hogy a helyi lakosság ismét élvezhesse a színházművészetet. 10 év alatt óriási művészeket hoztak a Verdi Színház színpadára.

2002. január 7-én ismét elkezdődtek az építkezések, hogy otthont teremtsenek a művészet és a társasági élet számára a régi Verdi Színház és Mozgó Színház hamvain, melyet végül teljesen lebontottak. 970 nap után, 2005 május 28-án megkapta város és a térség a jelenlegi épületet, melynek van egy nagyterme, ahol operákat, koncerteket, táncelőadásokat, színdarabokat, mozielőadásokat és ünnepségeket tartanak.

A kistermet, melyet Isidoro Martin után neveztek el, főleg konferenciákra, vetítésekre, kisebb előadásokra és szalonkoncertekre szánják. Az úgynevezett Spazio Due termet ad kisebb kortárs színházi előadásoknak, illetve zenekari és balettpróbák számára.

Termek: Nagyterem – 931 férőhely / Kisterem “Isidoro Martin” – 145 férőhely / Spazio Due – 99 férőhely

Hírlevél
feliratkozás

Kapcsolat

jegypénztár

A Kodály Központ Jegypénztára

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.

Különleges zárvatartási napok IDE kattintva.

Nyitvatartás:

Hétfőtől péntekig: 
10.00–18.00 óráig

A telefonos érdeklődéseket a +36 72 500 300-as telefonszámon tudjuk fogadni hétfőtől péntekig 10.00 és 18.00 óra között.

Az e-mailes megkereséseket a jegypenztar@pfz.hu címen fogadjuk.

cím

A Pannon Filharmonikusok székháza és próbaterme

7622 Pécs,
Breuer Marcell sétány 4.
közönség

Közönség
kapcsolat

Potyondi Linda
értékesítési menedzser
potyondi.linda@pfz.hu 
+36 30 866 2310

info

Sajtó
kapcsolat

Szabó Csilla
kommunikációs menedzser
press@pfz.hu
+36 30 222 7992